Előfizetés

Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.26. 16:41

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 17. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 12 (tizenkettő) 13 (tizenhárom) 15 (tizenöt) 25 (huszönöt) 38 (harmincnyolc) 43 (negyvenhárom) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt. 5 találatos szelvény 33 darab, nyereményük egyenként 391.335; 4 találatos szelvény 1.712 darab, nyereményük egyenként 7.545; 3 találatos szelvény 29.234 darab, nyereményük egyenként 2.030 forint.

Ujhelyi elvárja, hogy Orbán támogassa őt egy fontos kérdésben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.26. 15:22
Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője
Fotó: Christian Creutz / Európai Parlament
A tavalyihoz képes is szerény keretet szánna egészségfejlesztésre az Unió. Az MSZP EP-képviselője több forrást szeretne, és ehhez a miniszterelnök segítségét is várja.
Levélben szorgalmazza Ujhelyi István szocialista EP-képviselő az európai intézmények – így a Bizottság és a Tanács – vezetőinél, hogy a koronavírus-járvány miatt várhatóan jelentősen átalakított új uniós költségvetésben radikálisan emeljék meg az egészségügyre költhető források összegét Az MSZP európai politikusának kezdeményezéséhez máris EP-képviselő csatlakozott több frakcióból és nemzeti delegációból is - olvasható a politikus Facebook-oldalán. Ujhelyi a közösségi oldalán tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a most véget érő hétéves költségvetési ciklusban csak valamivel kevesebb, mint 450millió euró volt az a forrás, amely többek között deklaráltan egészségfejlesztésre, határokon átívelő együttműködésekre, illetve az egészségügyi ellátás színvonalának növelésére volt fordítható. 
Ennek oka – mutatott rá a szocialista politikus -, hogy az egészségügy szervezése és finanszírozása kizárólagos tagállami hatáskörbe tartozik, vagyis az Európai Uniónak ezen a területen mindössze koordináló és tanácsadó szerepe van; épp ezért szerinte a Fidesz kizárólagos felelőssége, hogy az elmúlt tíz évben mit tettek, pontosabban mit nem tettek az egészségügy javításáért” 
Mint a politikus rámutatott, 
az épp tárgyalás alatt álló új hétéves uniós költségvetésben a korábbinál is kevesebb, mindössze 413 millió euró szerepel csak a deklarált egészségügyi források között, az is az Európai Szociális Alap részeként.

 Ujhelyi hangsúlyozta, hogy ezt az összeget – együtt az egyéb, egészségügyhöz kapcsolódó forrásokkal – radikálisan meg kell emelni, hogy ezzel is erősítsük az egészségügyi hálózatok immunrendszerét.  
„Elvárom Orbán Viktortól, hogy támogassa ezt a kezdeményezést az állam- és kormányfők tanácskozásán, amikor a hétéves büdzsé átalakításáról egyeztetnek!” – mondta Ujhelyi.

A szocialista politikus hozzátette, hogy már tárgyalnak az európai döntéshozókkal az általa kezdeményezett „Európai Egészségügyi Minimum Szolgáltatásról” is, amely európai minőségi standardokat írna elő minden tagállam számára, ezzel garantálva a betegbiztonságot és az ellátás megfelelő színvonalát.  
Ujhelyi reagált a magyar miniszterelnök pénteki nyilatkozatára, mely szerint Európai Unió nem biztosít plusz forrásokat Magyarország számára a vírus elleni védekezésben. Az MSZP európai politikusa szerint Orbán Viktor hazudik, hiszen legalább 12 olyan uniós eszköz van, amelyet hazánk is használhat, illetve igényelhet. Ezek közül pedig csak az egyik a forrásátcsoportosítás, van vissza nem térítendő támogatás; akad olyan program is, amely például jóval kedvezőbb hitelfeltételeket biztosít a kieső bérek pótlására és a munkahelyek védelmére, mint az Orbán-kormány által ezzel kapcsolatban indított kötvényprogram, amely -  Ujhelyi szerint -  jóval kedvezőtlenebb hitelkonstrukció és az európai finanszírozással szemben súlyosan eladósítja Magyarországot. „Orbán Viktor a magyar- és az európai adófizetők pénzét is a sajátjaként akarja kezelni, amely azonban nem az övé. Az a miénk, mindannyiunké! Jogunk van tehát beleszólni, hogy mire és hogyan használják fel!” – tette hozzá az MSZP EP-képviselője. 

Tesztügyben üzent a kormánynak Karácsony: az élet védelme nem „felesleges költség”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.26. 14:20

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Ideje visszavonni a rossz döntéseket – figyelmeztet a főpolgármester, aki szerint politikusi vádaskodás helyett a lakosság koronavírus-szűrésével kellene inkább foglalkozni.
Nagyon helyes – így reagált arra vasárnap Karácsony Gergely, hogy az országos tisztifőorvos szerint csak két negatív koronavírus-teszt után szabad visszaküldeni a kórházakból az idősotthonok lakóit. A főpolgármester szerint az is jó döntés, hogy a Szent Imre kórház a hírek szerint csak igazoltan negatívra tesztelt betegeket vesz át más kórházakból, hogy elkerüljék az átfertőzés veszélyét – ugyanakkor emlékeztetett: 
a főváros már egy hónappal ezelőtt pont ezt kérte a kormánytól – az illetékes kormányhivatal azonban megtiltotta a kórházaknak, hogy „felesleges költségnek” tartott végezzenek az elküldés előtt álló betegeken.

Karácsony szerint mindenesetre „Egy teljes hónapot vesztegettünk el egy rossz és felelőtlen állásfoglalás miatt.  Attól tartok, „életbevágóan” rossz és felelőtlen döntés volt, ami aligha maradhat következmények nélkül”. (...) „Mi kell még, hogy belássák, az élet és az egészség védelme nem lehet „felesleges költség”? Itt az ideje azt az állásfoglalást visszavonni, és nem tiltani, hanem előírni a tesztelést.”
A főpolgármester felidézte, lassan három hete, hogy ígéretet kapott rá, a kormány támogatja az idősotthonok lakóinak szűrését. 
Azóta Budapest 500 darab tesztet kapott erre a célra – saját költségen viszont 20 ezer tesztet vásároltak, és dolgoznak újabbak beszerzésén is.

 „(…) elkezdtük szűrni az összes idősotthonunk minden lakóját és az ott dolgozókat, folyamatos a szűrés a hajléktalan-ellátásban is. Ha a kormány és kiszolgálói is erre, a szűrésre fordítanák az eddig politikai vádaskodásra elpazarolt energiáikat, annak az egész ország látná hasznát” - vélte Karácsony Gergely.
Posztjában ugyanakkor odaszúrt az operatív törzsnek is: mint fogalmazott, „ ideje van annak is, hogy operatív törzs ne a fenntartó szerint válogasson, amikor egyes intézmények fertőzöttségéről tájékoztatást ad. A hírek szerint az állami fenntartású mezőszilasi idősek otthonában történt két haláleset után a szintén kormányzati fenntartású borsodnádasdi idősotthonban is koronavírus-fertőzés miatt hunyt el egy idős ember.”