Felhős vasárnap várható, némi napsütéssel

Publikálás dátuma
2020.04.25. 17:23

Fotó: FRISO GENTSCH / AFP
Kisebb zápor a délnyugati vidékeken valószínű.
Vasárnap erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, átmenetileg erősen felhős időszakok is lehetnek. Emellett több-kevesebb napsütés valószínű – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. A délnyugati vidékeken néhol kisebb zápor kialakulhat, de máshol nem várható számottevő csapadék. Az északias szél időnként megélénkülhet.  A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 16 és 22 fok között valószínű.
Szerző

A katasztrófavédelem cáfolja, hogy eltitkolták volna a Mátrai Erőműnél történt környezetszennyezést vizsgáló határozatot

Publikálás dátuma
2020.04.25. 17:04

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Azt írták, hogy a dokumentumot mindenkinek elküldték, aki jogosult azt megismerni.
Tavaly novemberben írt arról az Átlátszó, hogy az akkor még Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőműben észlelt, tömeges rosszullétet okozó mérgesgáz-szivárgások ügyében érintett lehet a hőerőmű mellé felhúzott keményítőgyár is, mert szennyvizét a hőerőmű technológiai víztározójába ereszti. Pénteken szintén az Átlátszó számolt be arról, hogy a birtokába került a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság április 9-én kelt és eddig eltitkolt határozata az ügyben. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében cáfolta, hogy a katasztrófavédelem eltitkolta volna a Viresol Kft-vel kapcsolatos, környezetkárosítást, a felszíni vizek károsodását megelőző intézkedésekre történő vízvédelmi és vízügyi hatósági kötelezésről szóló határozatát.
„Az alapos kivizsgálás eredményeként meghozott hatósági határozatát megküldte mindazoknak, akik a megismerésére jogosultsággal rendelkeznek. Az Általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény iratbetekintésre vonatkozó rendelkezései alapján csak a véglegessé vált határozat ismerhető meg harmadik fél által, ezért a katasztrófavédelem a megjelent állításokkal szemben a hatósági eljárásra vonatkozó szigorú szabályokat betartotta, a hivatkozott hatósági határozatot nem hozhatta nyilvánosságra”

– tették hozzá.

Az Átlátszó szerint a katasztrófavédelmi határozat egyértelműen tisztázta, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. és a Viresol Kft. közül melyik okozta a problémát. Ebből az derült ki, hogy a Viresol telephelyéről „rendszeresen/folyamatosan történik tisztítatlan, magas szervesanyag koncentrációjú szennyvízkibocsátás, amelyet az Őzse-völgyi patak tovább vezet az Őzse-völgyi tározóba”, és hogy egyértelműen azonosítható, hogy a magas szervesanyag koncentrációjú szennyvíz forrása kizárólag a Viresol Kft. telephelye – írták.

Az MSZP feljelentést tesz

Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője a párt Facebook-oldalán bejelentette, hogy feljelentést tesznek a környezetszennyezés kapcsán.
„A sajtóban megjelent dokumentum egyértelművé teszi, hogy nem a Mátrai Erőmű, hanem a Mészáros-család egyik cége, a Viresol Kft. volt a szennyező abban az ominózus történetben, amely hónapokon keresztül rettegésben tartotta az ott élő embereket. A Viresol Kft, a Mészáros családi érdekeltség volt az egyértelmű szennyező”

– közölte Korózs Lajos.

 Hozzátette, hogy a feljelentés mellett írásbeli kérdést intéz Polt Péter legfőbb ügyészhez is.

Ősszel megismétlik a teljes érettségit

Publikálás dátuma
2020.04.25. 14:26
Maruzsa Zoltán
Fotó: MTI
A tervek szerint a keresztféléves felsőoktatási felvételit is kibővítik.
Kedden lejárt az érettségitől való visszalépés határideje, de Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint semmilyen szankcióval nem kell számolnia annak, aki később dönt a halasztás mellett, sőt a diákok akár a vizsga reggelén is meggondolhatják magukat - írja a Magyar Nemzet. A köznevelési államtitkár egy videó­sorozatban válaszolja meg az érettségi kapcsán hozzá beérkezett kérdéseket. A felvételek Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár YouTube-csatornáján érhetők el. Maruzsa Zoltán azt mondta, hogy nem kell egy teljes évet kihagynia annak, aki most nem vesz részt a vizsgán. Az őszi vizsgaidőszakban ugyanis lényegében megismétlik a komplett érettségit, és a tervek szerint a keresztféléves felsőoktatási felvételit is kibővítik. Eszerint nem csak mesterszakokra, hanem alapképzésekre is széles körben lehet majd jelentkezni. Közölte azt is, hogy felmerült, hogy az érettségivel betölthető munkakörökben a járvány ideje alatt a 12. osztályos év végi bizonyítvánnyal is dolgozhassanak a fiatalok. Arról, hogy a tanárok esetleg tömegesen szabadságra mennének az érettségi idején, Maruzsa Zoltán kijelentette, hogy nem örül a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felhívásának. Úgy véli, ez messze túlmutat az érdekképviselet feladatain, ezt még az ellenzéki pártok sem lépték meg. 
– A köznevelési feladatok is olyan közszolgáltatások, amelyek a társadalom érdekét szolgálják

– hangsúlyozta.

A diákok koronavírus-teszteléséről azt mondta, hogy a teszt eredménye csak a pillanatnyi állapotot mutatja, ezért minden vizsganapon mind a 83 ezer tanulót le kellene tesztelni. Ez viszont technikailag kivitelezhetetlen, mert nincs ekkora tesztelési kapacitás.
- A maszk viselése ugyanakkor „erősen ajánlott”

– tette hozzá.

A diákoknak egyébként nem kötelező a maszk viselése a teljes vizsga alatt. Amint azt Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke nyilatkozta a Növekedés.hu-nak, ha a vizsgázó feláll és kimegy a teremből, akkor fel kell vennie a maszkot. Ha a helyén ül, akkor két méter távolságra lesz a többiektől, és leveheti azt.
Szerző