Előfizetés

Engedélyezték az első otthon végezhető tesztek használatát az USA-ban

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.25. 07:17
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: OLIVIER DOULIERY / AFP
A tesztet levélben küldik el a páciensnek, aki otthon egy vattapálcikával kenetet vesz, ezt levélben postázza az orvosnak, akitől majd megkapja az eredményt.
Az ország kezd munkába állni, de a társadalmi elkülönülés és a szájmaszk önkéntes viselete továbbra is fontos – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a járványra vonatkozó intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos sajtókonferenciáján a Fehér Házban pénteken este. Az elnök fontosnak nevezte az elővigyázatosságot és a higiéniai szabályok szigorú betartását. Trump elmondta, hogy pénteken délután aláírta és ezzel törvényerőre emelte a kongresszus által elfogadott 484 milliárd dolláros gazdasági élénkítő csomagot. Azt emelte ki, hogy a csomagban elkülönítettek 30 milliárd dollárt a kis hitelintézetek és azok számára, amelyek „kisebbségi vagy nagyon rossz helyzetben lévő közösségeket szolgálnak ki”. Ezzel az afroamerikai és a spanyolajkú kisvállalkozókat megsegítő hitelintézetekre utalt. Az elnök megemlítette azt is, hogy már több mint 80 millió amerikaihoz érkezett meg az a csekk, amellyel a szövetségi kormányzat nyújtott egyszeri készpénzes segítséget a nehéz helyzetbe került családoknak. „Egy négytagú család 3400 dollárt kap, s ez nagyszerű, és mindenki megérdemli” – fogalmazott. Bejelentette, hogy mivel a lélegeztetőgépekből az Egyesült Államoknak immár többlete van, ezért más országokat is segít. „A szövetségi kormánynak 10 ezer lélegeztetőgép áll a rendelkezésére, de ha akarjuk, még ennél is több lehet” – mondta. Hozzátette, hogy Washington most segíteni fog Mexikónak, Hondurasnak, Indonéziának, Franciaországnak, Spanyolországnak és Olaszországnak is. A konferencián Mike Pence alelnök a vírustesztek fontosságát emelte ki. Mint mondta: egy hónappal ezelőtt 80 ezer amerikain végezték el a koronavírus-tesztet, de péntek reggelig már mintegy 5,1 millió amerikait teszteltek.
Stephen Hahn, az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) vezetője bejelentette: a hivatal pénteken megadta az engedélyt az első, otthon végezhető tesztek használatára. A tesztet levélben küldik el a páciensnek, aki otthon egy vattapálcikával kenetet vesz, ezt levélben postázza az orvosnak, akitől majd megkapja az eredményt. Újságírói kérdésre válaszolva Hahn elmondta: antitest-tesztekből már négyféle van forgalomban, és további teszttípusok forgalmazása várható. Az antitest-tesztekkel azt lehet kimutatni, hogy a szervezetben van-e a vírussal szembeni antitest, azaz ellenanyag, vagyis az illető átesett-e koronavírus-fertőzésen. Mike Pence alelnök, aki a szokásoktól eltérően a rövid, alig egyórás sajtókonferenciát zárta, a járvány elleni küzdelem terén elért „különleges és gyors előrehaladást” dicsérte. „Ez egy csapat, egy küldetés” – mondta. Kiemelte a New York államban, New Jerseyben és Missouriban a járvány visszaszorításában elért eredményeket.

Lázadás tört ki a járvány miatt egy Buenos Aires-i börtönben

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.25. 06:39

Fotó: JUAN MABROMATA / AFP
Megszállták az intézmény két emeletét, majd a tetőre kimászva égő matracokat, üvegeket és köveket dobáltak a lent tartózkodó rendőrökre. Az épület falára kifeszítettek egy feliratot, amelyen az volt olvasható, hogy „Nem vagyunk hajlandóak börtönben meghalni”.
Lázadás tört ki pénteken az argentin főváros egyik börtönében, a rabok a Covid-19 járvány miatt alaposabb egészségügyi biztonsági intézkedésekre szólították fel a hatóságokat, s követelték, hogy a fertőzés által nagyobb mértékben veszélyeztetett rabok házi őrizetben tölthessék büntetésüket. A Buenos Aires Villa Devoto negyedében lévő börtön lakói csütörtök este kezdtek elégedetlenkedni, miután megtudták, hogy több társuk már koronavírussal fertőzött. Pénteken erőszakos cselekedetekbe csapott át az indulatuk, megszállták az intézmény két emeletét, majd a tetőre kimászva égő matracokat, üvegeket és köveket dobáltak a lent tartózkodó rendőrökre. A börtön falára kifeszítettek egy feliratot, amelyen az volt olvasható, hogy „Nem vagyunk hajlandóak börtönben meghalni”.
A fertőzéstől való félelmükben azt követelték, hogy a börtönvezetés biztosítson jobb egészségvédelmi feltételeket, továbbá az igazságügyi szervek engedélyezzék a veszélyeztetettebbek – főleg a betegek – házi őrizetét. Az utóbbi hetekben Latin-Amerika több országában törtek ki börtönlázadások elsősorban amiatt, hogy e büntetés-végrehajtási intézmények túlzsúfoltak, s ez sokszorosára növeli a fertőzés kockázatát. Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa nemrég maga is felhívta a figyelmet: „a fizikai távolságtartás és az önelszigetelés gyakorlatilag lehetetlen ilyen körülmények között”.

Május közepétől fokozatosan kinyitnak a boltok és az iskolák Belgiumban

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.25. 06:31

Fotó: ERIC LALMAND / AFP
Három szakaszban megvalósítandó, korlátozásenyhítő stratégiában állapodtak meg.
Belgiumban május közepétől fokozatosan kinyitnak a boltok és az iskolák – jelentette be péntek este Sophie Wilmés belga kormányfő. A miniszterelnök a nemzetbiztonsági tanáccsal a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban folytatott egyeztetés után elmondta, hogy
a következő hónapban három szakaszban megvalósítandó, korlátozásenyhítő stratégiában állapodtak meg.

Ennek értelmében
  • május 4-én több helyen újraindulhat a munka, de lehetőség szerint a nagyvállalatok dolgozói továbbra is otthonról dolgoznának,
  • május 18-tól szigorú szabályok mellett kinyithatnak a kereskedések,
  • végül május 18-tól az oktatási intézmények is újra megnyithatják kapuikat.
Az éttermek, bárok és egyéb vendéglátó-egységek csak júniustól térhetnek vissza a régi kerékvágásba. Maszk viselése, a légzőszervek eltakarása kötelező lesz a tömegközlekedési eszközökön, továbbá olyan munkahelyen, ahol a másfél méteres távolság betartása nem lehetséges.
„A járvány terjedése lassul, de a helyzet még mindig komoly. Ma hozott döntéseink nincsenek kőbe vésve, bármikor visszavonhatjuk őket, ha a helyzet súlyosbodna”

– hangsúlyozta a miniszterelnök.