Előfizetés

Itt is épült egy stadion

Forgács Milán
Publikálás dátuma
2020.04.27. 11:30

Fotó: Magyar Rögbi Szövetség Facebook-oldala
Az elmúlt négy évben óriási fejlődésen ment keresztül a sportág Magyarországon, amely mégis rendkívül kevés figyelmet kap itthon.
Nem indult zökkenőmentesen a rögbi megjelenése Magyarországon. Az első szakosztály 1969-ben, Pécelen alakult, viszont akkoriban a rögbi itthon még tiltott sportágnak számított, ezért a szakosztály titokban működött. A rögbi a 70-es években lekerült a tiltólistáról, de jelentős fejlődést nem tudott elérni, mivel rendkívül csekély anyagi forrás állt rendelkezésre. Mindezek ellenére apró lépésekkel haladt előre, a magyar szövetség a 90-es években felvételt nyert a sportágat irányító európai szervezetbe is. 
Napjainkban tizennyolc településen húsz klub vesz részt a hazai versenyrendszerben, amelyről a közvélemény kevés információval rendelkezik. A Magyar Rögbi Szövetség szakmai programjában fontos szerep jut az utánpótlásnevelés és kiválasztás témakörnek, az eddigi eredmények biztatóak, jelenleg nyolc korosztályban rendeznek Magyarországon rögbimérkőzéseket a férfiak mellett női csapatok részvételével is. 
Az elmúlt négy évben jelentősen felgyorsult itthon a fejlődés, ennek alapfeltétele volt Kiss Antal szövetségi elnökké választása 2016. január 14-én. Ekkor ő volt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közvetlen közösségi forrásokkal kapcsolatos koordinációs feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa. A megfelelő politikai kapcsolati tőke pozitív hatásai nem maradtak el, még ugyanebben az évben 300 millió forintos támogatást kapott a szövetség a kormánytól, az összegből 100 millió forint került a klubokhoz. 
A politika aktív szerepvállalása a korábbihoz képest jelentős anyagi támogatás ellenére megosztotta a sportág szereplőit, a szövetség Facebook-oldalán is komoly viták folytak arról, mennyire tesz jót a korábban szerény körülmények között, de mindenkitől függetlenül működő sportágnak a politika felbukkanása. 
Az eltelt négy év tapasztalatai alapján megállapítható, hogy saját erőből – amely elsősorban lelkesedést, elhivatottságot jelentett – nem tudott volna odáig eljutni a sportág, ahol most tart. Tavaly októberben elkészült a Kincsem Parkban az első igazi rögbistadion, ötven évvel a sportág magyarországi elindulása után. A létesítmény az 1927-ben átadott írországi Galway-stadion mintájára épült, csak kisebb változatban, Budapesten 2200 néző fér el a lelátón (Írországban 8129 fő a befogadóképesség). Az avatást egész napos ünnepi programmal igyekeztek minél emlékezetesebbé tenni, a csúcspontot a magyar válogatott lettek elleni Európai Nemzetek Kupája-mérkőzése jelentette, melyet a vendéglátók nyertek 38-13-ra. 
A korábbinál jelentősebb állami támogatás tette lehetővé külföldi edzők alkalmazását is, akik olyan országokból érkeztek, ahol a sportág előrébb tart. Például a dél-afrikai Zwelakhe Sodladla 2016 óta az Esztergomi Vitézek RAFC játékosedzője. A 29 éves szakembert választották tavaly az év legjobb rögbis trénerének, miután csapatával veretlenül szerezte meg a bajnoki címet.

Olimpiai részvételért játszhattak

A magyar szövetség hosszú távú célja, hogy a női és férfi válogatottak stabilizálják helyüket a kontinens második vonalában. A legnagyobb sikert tavaly a férfi 7’s válogatott érte el, amely az előselejtezők megnyerése után bekerült a 12 csapatos európai olimpiai kvalifikációs torna mezőnyébe. A magyarok itt papíron sokkal erősebb csapatokkal találkoztak, a csoportküzdelmek során játszottak például a végül második helyen záró franciákkal is. A csapat nem tudott meglepetést okozni – már a részvétel is nagy bravúr volt – és tizenkettedik lett. A rögbi másik változata, a XV-ös (a szám az egy csapatban pályán lévők számára utal), ez a változat azonban nem szerepel a nyári játékok programjában. 

A Francia Nagydíjat is törölték

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.27. 10:47

Fotó: Moirenc Camille / AFP/hemis
Ez már a 10. futam, amit a fertőzés terjedése és a bevezetett korlátozó intézkedések miatt nem tartanak meg.
A koronavírus-járvány miatt törölték a június 28-ra kiírt Forma-1-es Francia Nagydíjat – jelentették be a szervezők hétfőn. Az autós gyorsasági világbajnokság idénye el sem kezdődött, és a francia futam már a 10., amelyre a fertőzés terjedése és a bevezetett korlátozó intézkedések miatt nem kerülhet sor. Az idény március közepén rajtolt volna Ausztráliában, de a világjárvány miatt röviddel az első szabadedzés előtt törölték a teljes versenyhétvégét Melbourne-ben. Ezután sorrendben a bahreini, a vietnami, a kínai, a holland, a spanyol, az azeri és a kanadai viadalt halasztották el, míg a monacóit törölték. A francia GP után a július 5-i Osztrák Nagydíj következne, majd július 19-én a Brit, augusztus 2-án pedig a Magyar Nagydíjra kerülne sor. Vasárnap a brit The Sun című napilap arról írt, arra van esély, hogy július elején a Red Bull Ringen kezdődhessen el a Forma-1 71. idénye.

Árvaházból a Lauerus-díjig

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2020.04.27. 10:30

Fotó: Jörg Carstensen / DPA/AFP
Oksana Masters paraversenyző kapta az idei Laureus-díjat sport kategóriában, aki árvaházból ért fel a csúcsra.
Szörnyű gyermekkora volt az első években Oksana Mastersnek, aki idén Berlinben megkapta a "Sport Oscarnak" is nevezett Laureus-díjat kivételes életútjáért, melyet a 30 éves sportolónő paralimpiai aranyérmekkel koronázott meg. 
Oksana Masters 1989. június 19-én született Ukrajnában, Csmelnyizkij városában. Az orvosok szerint a három évvel korábbi csernobili atomkatasztrófa következtében a kislány egy vesével, nem teljesen kifejlett ujjakkal, alsó fogíny nélkül jött világra. Szülei szegények voltak, akik nem tudták vállalni a plusz költségekkel járó kezeléseket, melyek elengedhetetlenek voltak a kislány életben tartásához, állapota javításához. A kis Okszana gyermekotthonba került, életének első hét éve alatt három intézetben lakott, rengeteg megaláztatás érte, társai gúnyolták, csúfolták, sokszor éhezett, ha a gondozóinak nem volt türelmük vagy kedvük számára fogyasztható, pépes ételt készíteni. 
Még nem volt nyolc éves, amikor váratlan, pozitív fordulat következett be az életében: az Egyesült Államokban, Buffalóban egyedül élő, gyermektelen logopédus, Gay Masters vette magához, miután az interneten látta Okszana fotóját az örökbefogadásra váró gyermekek között. Az új nevelőanya pénzt és időt nem kímélve próbálta minél jobb állapotba hozni a kislányt, akit a sok műtét közben újabb csapások értek: amikor elkezdett növekedni, lábai nem bírták el a testsúlyát, ezért kilenc éves korában amputálni kellett térd fölött a bal, majd öt évvel később a jobb lábát is. Kezeivel több operációt követően tudott fogni, ami óriási előrelépés volt az állapotában. 
A második amputáció után a rehabilitáció során Oksana Masters felső testét evezőgéppel is erősítették. A kamaszlány annyira megszerette ezt a mozgást, hogy a lakóhelyéhez közeli evezősklubba kezdett el edzésre járni. Edzője nem tartotta tehetségesnek, de csodálta a sportolónő elszántságát és kitartását. Tizenhét évesen vett részt az első versenyén és egyre jobb eredményeket ért el. Ennek ellenére óriási meglepetést okozott azzal, hogy a 2012-es londoni paralimpiát megelőző válogatón bekerült a játékokra utazó amerikai csapatba. A következő szenzációt a paralimpián okozta a bronzérem megnyerésével. A nyári játékok után hát-és gerincfájdalmakra panaszkodott, az orvosok pedig eltiltották az evezéstől.
Masters új sportágakat keresett magának, télen síelt, nyáron pedig a kerékpározott (a láb nélküli változat a handbike, amikor kézzel lehet hajtani a kerékpárt).
Öt évvel a sportágváltás után bekerülta 2018-as pjongcsangi téli paralimpiára utazó amerikai parasícsapatba. A játékokon Masters két aranyérmet nyert. Ezt a kivételes életutat ismerték el idén Berlinben a Laureus-díjjal.
"Mindent a sportnak köszönhetek, a sport tanított meg küzdeni, a sport adott nekem hitet és a sportnak köszönhetem, hogy el tudom fogadni magam olyannak, amilyen vagyok, elfogadom azt az arcot, amelyik visszanéz rám a tükörből - mondta Masters, amikor megkapta a díjat. - Minden lánynak és fiúnak üzenem, akik eltérnek az átlagtól, ne szégyenkezzetek emiatt! Ne hagyjátok, hogy mások mondják meg, hogyan kell kinéznetek! Ti jelöljétek ki a saját határaitokat, csak rajtatok múlik, meddig juttok el az életben." 
"Hálás vagyok a sorsnak, hogy Oksana velem van, nagyon hosszú utat tett meg, amíg eljutott idáig, mindent magának köszönhet, elmondhatatlanul jólesik és büszkeséggel tölt el, hogy teljesítményét ezzel a díjjal ismerik el"- jelentette ki Masters nevelőanyukája. 
Masters elismerése közben az alábbi felirat volt látható mögötte a kivetítőn: "győztes a sportban - bajnok az életben". 

Eljegyzés a parasportolóval

Oksana Masters vőlegénye szintén parasportoló, Aaron Pike parasíelő, Pjongcsangban a hatodik és hetedik helyen végzett. A 38 éves versenyző huszonöt évvel ezelőtt kényszerült kerekesszékbe, amikor vadászat közben egy eltévedt golyó a gerincét találta el. A versenyzők 2014-ben egy edzőtáborban ismerkedtek meg egymással.