Előfizetés

Koronavírusos lett a tornászválogatott egyik tagja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.22. 14:58
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy versenyző és egy edző tesztje is pozitív lett, de azok is karanténba vonultak, akik egy légtérben gyakoroltak velük.
Kedden arról írtak a magyar tornasporttal foglalkozó oldalon, hogy az utánpótlás-válogatott keret egyik versenyzőjének pozitív lett a koronavírus-tesztje. Az esetről beszámoló Index megkereste a szövetséget, ezt a választ kapták: „A Magyar Torna Szövetség kérésére tesztelték a versenyzőket és edzőket, egy versenyző és egy edző koronavírus-tesztje pozitív lett, ők tünetmentesek, mindenki más tesztje negatív. A MATSZ azonnal lépett, a pozitív tesztet produkálókkal egy időben a teremben tartózkodó versenyzők és edzők is két hét karanténba vonultak (valamennyiük tesztje negatív), továbbá kedd délután a szövetség már fertőtleníttette a Tornacsarnokot.” 
A sportágban elmaradtak a járvány kitörése óta a versenyek, az új elemek tanulására ez az időszak megfelelő, illetve egy kisebb alapozásra is. Az utánpótlás- és a felnőttválogatott szigorú előírások mellett edzhetett a Tornacsarnokban, egyszerre maximum öt versenyző lehet a teremben - jegyzi meg a hírportál.

Monspart Sarolta a Nemzet Sportolója lett

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.22. 14:21
Monspart Sarolta
Fotó: Népszava
Az exkluzív társaságban az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-i halálával üresedett meg egy hely.
A Magyar Közlönyben kedden jelent meg, hogy a kormány a sporttörvény alapján – megismerve és tudomásul véve a Nemzet Sportolóinak javaslatát – Monspart Sarolta tájékozódási futó részére a Nemzet Sportolója címet és az azzal járó életjáradékot adományozza. A Nemzet Sportolói exkluzív társaságban az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-i halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből.
A 75 éves Monspart az első magyar világbajnok tájfutó, a magyar amatőr futóélet egyik legnagyobb alakja. A 34-szeres tájfutó magyar bajnok kipróbálta magát sífutásban is, amelyben hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó világbajnokságon ezüstérmet szerzett váltóban, 1972-ben azonban már első magyarként övé lett az egyéni világbajnoki cím. 1976-ban világbajnoki bronzérmet nyert a magyar tájfutó váltóval, és még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent. Maratonfutásban is kiváló eredményeket ért el. 1972-ben hazai sporttörténelmet írt, amikor elindult a csepeli maratonon, nők ugyanis addig nem indulhattak a klasszikus számban. A versenyt nemcsak lefutotta, hanem három órán belüli idejével Európa leggyorsabb női maratonfutója lett, 1976-ban elért 2:48:22 órás ideje 1982-ig magyar csúcs volt.
Monspart 1980 és 1990 között a magyar tájfutó válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett, az 1990-es években a Nemzetközi Tájfutó Szövetség elnökségi tagjaként az elitprogramok - világbajnokságok, világversenyek - szervezéséért felelt. 2012-ben a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökévé választották. Dolgozott az Országos Egészségfejlesztési Intézetben, 2004 októberéig a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány elnöke, 2009-2011 között a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke volt.
A Nemzet Sportolói jelenleg: Balczó András, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Varga János, valamint a most bekerült Monspart Sarolta. A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben.

„Amiben bíztam, valósággá vált”

„Bevallom, hivatalosan még nem tudom, mert nem értesítettek, hogy valóban a Nemzet Sportolója lettem” – nyilatkozta szerdán Monspart Sarolta. „Ám az gyanús volt, hogy amikor bekapcsoltam a telefonomat, vagy nyolc gratuláló sms volt rajta. Akkor már sejtettem, hogy amiben bíztam, valósággá vált, és semmi sem húzza keresztbe a Nemzet Sportolóinak döntését.”
A világbajnok tájfutóról tudni lehetett, hogy bár rengeteg díja, elismerése van, nagyon szeretett volna bekerülni a Nemzet Sportolói közé. „Sokféle kitüntetésem van, mindet szeretem és örültem nekik, mindegyik további célok elérésére ösztönzött. A Nemzet Sportolója címre azért vágytam különösen, mert így a nem olimpiai sportokat is képviseli valaki, ami az élsportolók egyenrangúságát jelzi.” Hozzátette, hogy a Fa Nándor által 1993-ban alapított Megszállottak Klubjának sok más nem olimpikonnal, például Besenyei Péterrel együtt ő is tagja, de ez a kitüntetés mégis más. 
A tájfutó-pályafutása után edzőként és szövetségi kapitányként is tevékenykedő, profi és amatőr futók számára edzéstervet összeállító, a mozgást állandóan népszerűsítő, ma az idősek sportolását az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatában (OGYIK) szervező, népszerű Monspart Sarolta kiemelte, érzi az emberek szeretetét. „Rengeteg volt sporttársam és tanítványom keresett meg a Facebookon is, felsorolni lehetetlen az összes nevet” – mondta, majd mégis kiemelte Simon Dénes Európa-bajnoki hatodik helyezett maratonfutót, aki a legtöbbet segítő edzője volt, mivel nemcsak a tájfutó, de a maratoni felkészüléseit is ő irányította, valamint Miltényi Márta sportorvost, az atléták keretorvosát, aki élsportoló éveiben, majd a kullancscsípés utáni „sántalábúsága” évtizedeiben is sokat segített neki.
„Ez az elismerés a legnagyobb pozitív stresszbomba, a legjobb gyógyszer a gyógyulásomhoz, van erőm tovább küzdeni. A jó Isten segítségét kérem, hogy legyen még időm párszáz gyalogló klubot elindítani az országban az időseknek, remélem, ősztől már majd lehet” – fogalmazott Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója.

Megvan az engedély, hétfőn folytatódhat az úszók felkészülése

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.21. 20:45

Fotó: Shutterstock
Korábban arról volt szó, hogy úgynevezett karantén-edzőtáborban kell majd felkészülni.
Megkapta az engedélyt Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól, így a magyar úszóválogatott jövő hétfőtől folytathatja a felkészülést. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke hétfőn beszélt arról, hogy minden válogatottat érintő koronavírus-teszt negatív eredményt hozott - az elmúlt kedden és pénteken összesen 243 vizsgálatot végeztek el -, így a tervek szerint egy hét múlva folytatnák a felkészülésüket. "A mai napon megkaptuk államtitkár asszonytól az engedélyt, hogy 27-én lehet folytatni az úszóedzéseket" - mondta Wladár az M1 aktuális csatornának kedden, hozzátéve: ez már csak azért is jó hír, mert korábban arról volt szó, hogy úgynevezett karantén-edzőtáborban kell majd felkészülni, az edzőbizottság viszont kérte, hogy ez ne így legyen, és a versenyzők közül is jó páran úgy nyilatkoztak, hogy ezt így nem tudják vállalni. "Annak örülök, hogy bízik a kormányzat és államtitkár asszony a sportolóinkban, hogy ahhoz a nyilatkozathoz, amit aláírtak két héttel ezelőtt, hogy tudniillik milyen feltételekkel lehet megcsinálni a felkészülést, majd kötik magukat. Azt gondolom, hogy így nagy biztonsággal el lehet majd kerülni a fertőződést" - tette hozzá. A felnőtt és az ifjúsági válogatott fogja elkezdeni az edzéseket 27-én, az újraindulás Wladár Sándor elmondása szerint 87 versenyzőt érint, illetve az őket felkészítő edzőket és kiszolgáló sportszakmai kollegákat. A MÚSZ azt követően függesztette fel a keretedzéseket azok számára, akik külföldi edzőtáborból tértek haza, hogy tízen megfertőződtek - öt "kétes" eredmény született -, köztük a világbajnok Kapás Boglárka, valamint Kozma Dominik, Bohus Richárd és Horváth Dávid.