Előfizetés

Zárva marad a ramadán idején a mekkai és a medinai mecset

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.21. 07:41

Fotó: Ahmed Youssef Elsayed Abdelrehim / AFP / Anadolu Agency
A két szentélyben hívők nélkül megtartják az imákat.
A ramadán idején is zárva marad az iszlám vallás két legfontosabb szentélye, a mekkai Nagymecset és a medinai „próféta mecsetje” – idézte keddre virradóra az al-Arabíja hírtelevízió a két mecset ügyeit kezelő szaúdi hivatal közleményét. A két szentélyben megtartják az imákat, de hívők nélkül. Az iszlám országok zömében három nap múlva, pénteken kezdődik a böjti hónap, de a koronavírus okozta világjárvány miatt az idei ramadán idején sok helyütt zárva maradnak a mecsetek. Rijád március 27-én rendelte el az összes mecset ideiglenes bezárását, kivéve a mekkait és medinait. Három napra rá azonban ezekre is kiterjesztették a tilalmat, így a böjti hónap idején is zárva marad a mekkai Nagymecset (Maszdzsid al-Haram) és a medinai „próféta mecsetje” (Maszdzsid an-Nabaví). Szaúd-Arábia február végén ideiglenesen megtiltotta a beutazást területére a koronavírus-járvány miatt, és emiatt az év bármely szakaszában teljesíthető kis zarándoklatra (umra) sem érkezhetnek egy ideig a muzulmánok. Rijád nemcsak a külföldről érkező zarándokok előtt zárta le a határt, hanem megtiltotta a beutazást mindenki számára, aki turistavízummal akart volna eljutni az országba. Az intézkedés sok zarándok számára jelent csalódást, aki el akart volna jutni az umra keretében Mekkába és Medinába. Az umra zarándoklat az esztendő bármely időszakában végezhető, ellentétben a hádzs zarándoklattal, amely meghatározott időszakhoz kötött. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint Szaúd-Arábiában jelenleg közel 10,5 ezerre rúg a koronavírussal fertőzöttek száma, és 103-an haltak bele a Covid-19 vírus okozta betegségbe.

Sajtóértesülések szerint műtéten esett át Kim Dzsong Un

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.21. 06:41

Fotó: AFP
A CNN közölte: az észak-koreai vezető „komoly veszélyben” van. Hivatalos forrásból ezeket a híreket nem erősítették meg.
Műtéten esett át Kim Dzsong Un az amerikai és a dél-koreai média egybehangzó keddi jelentései szerint, a CNN hírtelevízió pedig egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékesre hivatkozva azt jelentette, hogy az észak-koreai vezető „komoly veszélyben” van a meg nem nevezett beavatkozás után, és az Egyesült Államokban vizsgálják az ezzel kapcsolatos hírszerzési információkat. Hivatalos forrásból ezeket a híreket nem erősítették meg sem Washingtonban, sem Szöulban. A CNN-ben röviddel az után jelent meg a hír Kim állítólagosan aggasztó egészségi állapotáról, hogy a jórészt Észak-Koreából megszökött személyek által működtetett Daily NK című dél-koreai honlap meg nem nevezett észak-koreai forrásokra hivatkozva közölte, hogy Kim Dzsong Un április 12-én szív- és érrendszeri beavatkozáson esett át, és jelenleg egy villában lábadozik a Phenjan melletti Hjangszan üdülővárosban. Hivatalos forrásból sem Washingtonban, sem Szöulban nem erősítették meg a sajtóban megjelent híreket. A dél-koreai elnöki hivatal közleményben reagált rájuk. „Semmivel sem tudjuk megerősíteni ezt, és nem tapasztaltuk semmi szokatlant Észak-Koreában” – közölte Kang Min Szok, az elnöki hivatal szóvivője. A Yonhap hírügynökség megszólaltatott egy névtelenül nyilatkozó szöuli kormányilletékest, aki ugyancsak azt mondta, hogy nem észleltek lényeges, Kim egészségi állapotának romlására utaló jeleket. A Kim Dzsong Un egészségi állapotával kapcsolatos találgatások azután kaptak lábra, hogy nem jelent meg április 15-én a nagyapja, Kim Ir Szen születésnapja alkalmából rendezett megemlékezésen. Az észak-koreai kommunista állam alapítójának, Kim Ir Szennek a születésnapja Észak-Koreában a legnagyobb ünnep, bár az idén, vélhetően az új típusú koronavírus-járvány miatt, nagyobb ünnepségek nélkül zajlott le a megemlékezés. A legifjabb Kim 2012-es hatalomra lépése óta minden évben ellátogatott az ünnepség napján a Kumszuszan-emlékpalotába, amely egyúttal apja, Kim Dzsong Il mauzóleumaként is szolgál. Elemzők úgy vélik, az idei látogatás a járvány miatt maradhatott el, amely már több mint 130 ezer halálos áldozatot szedett világszerte. Noha Észak-Korea eddig hivatalosan egyetlen koronavírus-fertőzést sem erősített meg, számos külföldi megfigyelő arra gyanakszik, hogy a phenjani vezetés eltussol egy már kirobbant járványt. Kim Ir Szen születésnapját gyakran hatalmas, új fegyvereket bemutató katonai díszfelvonulásokkal, valamint különböző kulturális és sporteseményekkel ünnepelik. Idén az észak-koreai állampárt lapja, a Rodong Szinmun egy sor cikkben éltette a néhai vezért, de arról nem számolt be, hogy országszerte tömeges megemlékezéseket tartottak volna az évforduló alkalmából, és nagy tömegeket megmozgató kulturális és sporteseményekről sem érkezett jelentés. 

Trump a járvány miatt átmenetileg felfüggeszti a bevándorlást

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.21. 06:38
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Az amerikai elnök bejegyzésében nem jelölte meg a rendelet kiadásának időpontját, sem azt, hogy az intézkedés meddig tart és hogyan érinti majd a zöld kártyával már rendelkezőket.
Az új típusú koronavírus okozta járvány miatt átmenetileg felfüggeszti a bevándorlást Donald Trump amerikai elnök, aki hétfőre virradóra a Twitteren közölte ezt. A koronavírusra utalva az amerikai elnök úgy fogalmazott:
„a Láthatatlan Ellenség támadására tekintettel, megvédendő munkahelyeinket és nagyszerű amerikai állampolgárainkat, elnöki rendeletet fogok aláírni az Egyesült Államokba irányuló bevándorlás átmeneti felfüggesztéséről”.

A mikroblog-bejegyzésben Trump nem jelölte meg az elnöki rendelet kiadásának időpontját, sem azt, hogy az intézkedés meddig tart és hogyan érinti majd a zöld kártyával már rendelkezőket. A Fehér Ház elhárította a választ az amerikai újságírók ezzel kapcsolatos kérdéseire.

Trump: Továbbra is be kell tartani a társadalmi elkülönülés szabályait

Az amerikai elnök hétfőn este a Fehér Házban, a koronavírus-járvánnyal foglalkozó kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján közölte: továbbra is be kell tartani a társadalmi elkülönülés szabályait. A sajtókonferencia elején az elnök bejelentette: a kormányzat 75 millió hordó nyersolajat vásárol a stratégiai tartalékok számára, és ehhez az energetikai minisztérium 77 millió hordó olaj tárolására alkalmas tárolót bérel. Hétfőn az amerikai nyersolaj ára történelmi mélységekbe zuhant. A zuhanás okát a szakemberek a koronavírus-járvány okozta alacsony keresletben, a gazdasági élet leállásában látták. Donald Trump közölte azt is, hogy miután hétfőn Mike Pence alelnök telefonon egyeztetett az amerikai tagállamok kormányzóival, kedden a Fehér Házban látja vendégül Andrew Cuomót, New York állam kormányzóját, hogy megvitassák a járvány elleni küzdelem részleteit. Trump szerint New York államban sikeresen küzdenek a járvány ellen. Bírált ugyanakkor néhány kormányzót a vírustesztelés helyzete miatt. Kiemelte J.B. Pritzkert, Illinois demokrata párti kormányzóját és Larry Hogant, Maryland republikánus kormányzóját.
„Nem hiszem, hogy szüksége lett volna arra, hogy (Hogan) Dél-Koreától vásároljon 500 ezer tesztkészletet, elég lett volna, ha telefonál Mike Pence-nek, és így egy csomó pénzt is megtakaríthatott volna”

– mondta.

A konferencián jelen lévő Mike Pence alelnök közölte: van elégséges számú vírusteszt valamennyi tagállam számára. Donald Trump hangsúlyozta, hogy a „tétlenkedő” demokraták szerinte veszélyes politikai játékot űznek, amikor azt hangoztatják, hogy nincs elégséges vírusteszt.
„Eleinte azt mondták, lélegeztetőgép, lélegeztetőgép, lélegeztetőgép. Most pedig azt ismételgetik, hogy tesztelni, tesztelni, tesztelni”

– fogalmazott.

Trump elmondta: Montanában még a héten pénteken, Ohióban, Idahóban és Észak-Dakotában pedig május elsején újraindulnak a nem alapvető fontosságú üzleti tevékenységek is. Vermontban szintén május elsején nyitnak újra az üzletek, bár sok korlátozás változatlanul érvényben marad. A kormányzati munkacsoport szokásos sajtókonferenciáján először volt jelen Todd Semonite altábornagy, az amerikai hadsereg főmérnöke, aki tájékoztatást adott az Egyesült Államok déli határain épülő falról. Semonite elmondta, hogy az építkezés jól halad, eddig több mint 2600 kilométernyi fal épült meg. Az altábornagy elmondta azt is, hogy a hadsereg tábori kórházakat is épít a befogadó központoknál, ahol az illegális migránsok tartózkodnak. A Facebook a sajtókonferencia idején jelentette be, hogy eltávolít a platformjáról minden olyan reklámot, információt, felhívást, amely megsérti a társadalmi elkülönülés érvényben lévő előírásait. Így eltávolítja a gazdasági és a mindennapi élet újraindítása melletti demonstrációkra felszólító üzeneteket és bejegyzéseket is. Hétfőn Kaliforniában, New Jerseyben és Nebraskában – a helyi kormányzatokkal történt egyeztetések után – már el is távolítottak ilyen tartalmakat.