Előfizetés

Meghaladta a 120 ezret a fertőzések száma Nagy-Britanniában

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.19. 18:58

Fotó: ISABEL INFANTES / AFP/ANADOLU AGENCY
A vasárnap ismertetett legújabb statisztika szerint átlépte a 120 ezret az új koronavírus okozta fertőzések száma Nagy-Britanniában, a napi halálozási szám viszont jelentősen csökkent.
A brit egészségügyi minisztérium vasárnap délutáni bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 596 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz. Egy nappal korábban a brit kórházak 888 koronavírus-fertőzött beteg haláláról számoltak be. A nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta az egy napon belüli halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt; ezt március 9-én mérték. A brit szaktárca vasárnapi tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 16 060-an haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben. A ismertetés szerint a szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 5850-nel emelkedett. Egy nappal korábban 5526 új fertőzésről számoltak be a brit hatóságok. Nagy-Britanniában vasárnapig 372 967 embert vetettek alá szűrővizsgálatnak, és közülük 120 067-ről állapították meg, hogy megfertőződtek az új koronavírussal. Az elmúlt 24 órában 21 626 koronavírustesztet végeztek. A brit kormány célkitűzése az, hogy a hónap végéig 100 ezerre emelkedjen a naponta elvégzett koronavírus-szűrések száma.

Ferenc pápa szerint a közömbösség, az önzés a járványnál is nagyobb veszélyt jelent

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.19. 18:01

Fotó: - / AFP
Az egyházfő sürgette, hogy a jelenlegi vészhelyzet rázza fel belülről az embereket az egyenlőtlenségek, igazságtalanságok orvoslása érdekében.
Az új koronavírus-járvány utáni újjászületést szorgalmazta Ferenc pápa az Isteni Irgalmasság ünnepnapján, amelyen a lengyel Szent Fausztina nővérről emlékezett meg a Vatikánnal szomszédos római templomban zárt ajtók mögött bemutatott misén vasárnap. A katolikus egyházfő homíliájában a Jézus feltámadásában hitetlen Tamás apostolhoz hasonlította a mai emberiség járvánnyal szembeni kétségeit és félelmeit. A pápa azt mondta, az ember 
„gyönyörű, egyszerre értékes és törékeny kristály”.

Hangsúlyozta, hogy a pandémiából való lassú és nehéz kilábalás az eddigi járványnál is nagyobb veszéllyel fenyeget, mégpedig a közömbösséggel, önzéssel, a lemaradók elfelejtésével. 
- Ez abból a meggyőződésből ered, hogy az élet akkor jobb, ha nekem jobban megy, és minden jóra fordul, ha nekem jóra fordulnak a dolgaim

- mondta a pápa hangoztatva, hogy ez a szemlélet selejtezi az embereket, kizárja a szegényeket, feláldozza a lemaradókat a fejlődés oltárán.

  - Ez a járvány éppen arra mutatott rá, hogy nincsenek különbségek és határok a szenvedésben, mindannyian egyformán törékenyek, egyenlők, ugyanannyira értékesek vagyunk - jelentette ki Ferenc pápa. Azt sürgette, hogy a jelenlegi vészhelyzet rázza fel belülről az embereket az egyenlőtlenségek, igazságtalanságok orvoslása érdekében. 
- Irgalmasságot gyakoroljunk a gyengébbekkel szemben, csak így építhetünk új világot

- hangoztatta Ferenc pápa.

A vasárnap délben mondott Mennyek Királynője imádságot kísérő beszédében a pápa hozzátette: - Az élet és a történelem viharában a keresztények válasza nem lehet más, mint az irgalmasság gyakorlása. Megjegyezte, hogy a könyörületes szeretet nem „ájtatos szenteskedést, általános állami segélynyújtást, hanem szívből fakadó segítést” jelent. 
- A keresztény irgalmasság vezesse a nemzeteket és intézményeket a jelenlegi válság szolidáris kezelésében

- mondta.

Ferenc pápa a húsvétot most ünneplő keleti katolikus és ortodox egyházak hívőit üdvözölte. Kifejezte óhaját, hogy a kölcsönös testvériség segítse őket főleg ott, ahol a keresztények kisebbségben élnek. Március 15. óta Ferenc pápa most először hagyta el a Vatikánt. Szokásos régi autójával, egyetlen kísérővel ment át a Szent Péter tértől a nem messze lévő Santo Spirito in Sassia templomba, amely az Isteni Irgalmasságnak van szentelve. Az egyházfő a húsvét utáni első vasárnapra eső Isteni Irgalmasság ünnepnapján Fausztina nővér szentté avatásának huszadik évfordulójáról emlékezett meg.
A lengyel nővért (eredeti nevén Helena Kowalskát), az Irgalmasság Anyja Nővérei Kongregációjának szerzetesnőjét II. János Pál pápa 1993-ban boldoggá, majd 2000-ben ezen a vasárnapon avatta szentté. Az idei április 19-re esik a tizenötödik évfordulója XVI. Benedek pápává választásának. A 2013-ban lemondott, azóta a Vatikánban élő nyugalmazott pápa a napokban töltötte be 93. évét.

Szlovákia kéthetente enyhít a korlátozásokon

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.04.19. 17:02
Igor Matovic
Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
A pozsonyi kabinet vasárnap fogadta el programját, amely előirányozza az állampolgársági törvény enyhítését, valamint kijelenti: nem támogat a nemzeti kisebbségek asszimilációját célzó lépéseket.
El akarják fogadni a kisebbségek jogállásáról szóló törvényt, amely az asszimiláció lassítását és a kisebbségi jogok gyakorlásának lehetőségét biztosítaná. Ugyancsak fontolóra veszik a Nemzetiségi Kisebbségek Hivatalának létrehozását, amelynek az lenne a célja, hogy a kisebbségek ezen keresztül kapcsolódjanak be az őket érintő közügyekbe.
Több más európai országhoz hasonlóan Szlovákia is megkezdi a lassú és fokozatos visszatérést a mindennapi életbe. Igor Matovic miniszterelnök holnap ismerteti a gazdaság újraindítására vonatkozó ütemtervét. A pozsonyi Új Szó belső információkra hivatkozva azt írja, hogy a kijárási és egyéb korlátozások enyhítése várható. A tervet járványügyi szakértők és orvosok dolgozták ki. Hírek szerint az enyhítést az új fertőzése számához igazítják. Ha kevés lesz a fertőzött, akkor kéthetes intervallumokban újabb és újabb enyhítések lépnek majd életbe. Ha viszont romlik a helyzet, a korábbi engedményeket is visszavonják. Azért kéthetes időszakban gondolkodnak, mert ennyi időt is elérhet a koronavírus lappangási ideje. Szlovákiában az új megbetegedések száma 1161 és csak 12-en haltak meg.
Közben a rendőrség dokumentumokat és hardvereket foglalt le egy Pozsony közeli idősotthonban. Előzőleg Matovic mindazok megbüntetését követelte, akik bevitték a vírust az intézménybe. Bizonyítékok előtárása nélkül azt állította, hogy az idősotthon egyik munkatársa külföldi útja során fertőződött meg és miatta betegedhettek meg az idősek. A liberális média szerint Matovic vádaskodásával megosztja a társadalmat.