Fagyos hajnalokkal indul a hét, de a hétvégén akár 25-26 fok is lehet

Publikálás dátuma
2020.04.19. 16:35
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Csapadék nem valószínű az országban.
A jövő héten ismét sok lesz a napsütés. Átmenetileg kissé lehűl a levegő, majd ismét melegedés várható, a hétvégén a 25 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Hétfőn csapadékmentes időre van kilátás. A szél gyakran lesz élénk, sőt az Alföldön tartósabban meg is erősödik. A leghidegebb órákban többnyire 3-10 fok lesz, de északon helyenként gyengén fagyhat. Napközben 14-19 fokig melegszik a levegő. Kedden is napos idő lesz, csapadék nem várható. A szél sokfelé lesz erős, az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység térségében néhol viharos. A minimumhőmérséklet általában 2-7 fok között valószínű, de az északi völgyekben és az Alpokalja szélvédett helyein mínusz fokig is hűlhet a levegő. A nappali maximumok 15-20 fok között alakulnak. Szerdán is napos idő lesz, csapadék nélkül. Sokfelé lesz élénk, az északkeleti megyékben erős a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 1 és 6 fok között valószínű, de a fagyzugosabb helyeken mínusz 3 fokot is mérhetnek. A legmagasabb hőmérséklet 16 és 21 fok között várható. Csütörtökön derült vagy gyengén felhős, napos ígérkezik, csapadék nem lesz. A keleti, északkeleti szél már csak ritkán élénkül meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között valószínű, de a fagyzugokban 2-3 fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között várható.  Pénteken kevés gomolyfelhő mellett sok napsütés várható, csapadékra nem számíthatunk. A változó irányú szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között valószínű.  Szombaton több órára kisüt a nap, csapadék nem várható. A legalacsonyabb hőmérséklet 1 és 8, a legmagasabb 20 és 25 fok között valószínű. Vasárnap is napos idő várható, csapadék nem valószínű. A minimumhőmérséklet 2 és 9, a maximum 21 és 26 fok között alakul. 

Tóth Bertalan: ne a raktárat védjék a vírustól, hanem az embereket!

Publikálás dátuma
2020.04.19. 15:57

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala
Most, hogy kiderült, Magyarországon valóban rengeteg teszt, maszk és a járvány elleni küzdelemhez nélkülözhetetlen védőfelszerelés van, ideje lenne beszélni arról is, hogy mit is kellene kezdeni ezekkel - írja Facebook-oldalán Tóth Bertalan, az MSZP elnöke.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter néhány napja az kérdezte: „Nem pontosan értem a problémát, az a baj, hogy a központi raktárban van a védekezéshez szükséges eszköz? Tényleg ez a probléma?” - írja a közösségi oldalán az MSZP-elnök.
Nem. Nem az a probléma, hogy a központi raktárban van védekezéshez szükséges eszköz, hanem az, hogy az embereknél nincs! Hogy nincs elegendő a kórházakban, a háziorvosoknál, az idősotthonokban, az önkénteseknél, az önkormányzatoknál - teszi hozzá.    Majd így folytatja: Csak az az egy hét alatt beszerzett készlet, amiről Szijjártó beszélt kedden az Országgyűlésben (13 millió 207 ezer maszk, 6 millió 203 ezer védőruha - benne kesztyűk, izolációs köpenyek, sapkák, arcvédő plexik - és 155 ezer teszt, valamint 101 lélegeztetőgép) elegendő lenne arra, hogy leteszteljék az idősotthonok lakóit, és a kórházakból az ágykiürítések miatt hazaküldött betegeket! Elegendő lenne arra, hogy Magyarország minden polgárának a csecsemőtől az aggastyánig alanyi jogon adjanak maszkot. Elegendő lenne arra, hogy például Pécsett ne a pult alól kelljen beszerezni, ötszörös áron a védőkesztyűt.  "Abba a kérdésbe most nem akarok belemenni, hogy hol tárolják ezeket a készleteket, és ehhez képest mit hazudoznak a Parlamentben. Tőlem tárolhatnák Kocsis Máté házában vagy Szabó Tünde rokonánál is, ha egyébként mindenki megkapná az esélyt a védekezésre!" - írja Tóth. Ha az önkormányzatoknak nem mindenféle ügyeskedéssel kellene megoldaniuk az eszközök beszerzését, vagy ha például Pokorni Zoltán fideszes polgármester nem arról számolna be, hogy „Rendeltünk maszkokat, a reptéren lefoglalta a katasztrófavédelem”. Egészen elképesztő történetek ezek - teszi hozzá a szocialista politikus.

Éppen ezért az a tiszteletteljes javaslatom Orbán és a "133 bátor ember" felé: ne a raktárat védjék a vírustól, hanem az embereket!

  • 1. Ha a nemzeti konzultációnak nevezett levelezést meg tudták csinálni, akkor arra is képesek, mint például Miskolcon, Szombathelyen vagy Pécsett, hogy postai úton kiküldjenek minden magyar polgárnak maszkokat. Ha már milliószámra áll rendelkezésre, akkor a raktárakból egy nap alatt megoldható!
  • 2. Minden 65 év feletti kapjon védőcsomagot. Tájékoztatót a vírus elleni hatékony védekezésről, postán. Kapjanak 1 flakon kézfertőtlenítőt, 10 pár kesztyűt és 3 db FFP3-as maszkot!
  • 3. Kezdjék el a tömeges tesztelést! Minden kórházban és szociális intézményben azonnal teszteljenek le minden beteget és orvost, ápolót és alkalmazottat! Orbán és a Fidesz nem folytathat struccpolitikát! Pontos információk kellenek a járvány terjedéséről, ehhez tesztelni kell, mert ezzel életeket lehet megmenteni.
  • 4. A raktárakban felhalmozott védőeszközökből lássák el a frontban szolgálatot teljesítőket: az egészségügyi szempontból kiemelten veszélyezettet munkát végző foglalkoztatottakat – egészségügyi és szociális dolgozókat, rendőröket, ügyfélkapcsolatot lebonyolító köz- és kormánytisztviselőket, postai alkalmazottakat.
  • 5. Az ügyfelekkel kapcsolatba kerülőknek erre az időre dupla alapbért kell biztosítani. A szociális ágazatban foglalkoztatottak részére pedig meg kell adni ezen felül az egyszeri, 500.000 forintos juttatást.
Szerző

Visszaszólt a főváros a kormánypártoknak: volt főállású orvos a Pesti úti idősotthonban

Publikálás dátuma
2020.04.19. 15:52

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Fidesz-KDNP nevében Hollik István kommunikációs igazgató kérdezte, hogy igaz-e, hogy az intézményben nincsen orvos.
A Pesti úti idősotthon mindvégig rendelkezett főállású orvossal - közölte a Főpolgármesteri Hivatal Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken feltett kérdéseire válaszolva vasárnap az MTI-vel. Válaszukban azt írták, volt az otthonnak fő állású orvosa, akinek
„kötelessége volt - sok egyéb mellett - az otthonban gondozottak egészségi állapotának folyamatos felügyelete”.

Hollik Istvánnak arra a kérdésére, amelyben arról érdeklődött, hagyták-e távozni a korábbi főállású orvost, úgy, hogy már voltak betegek az idősotthonban, nemmel feleltek, és megismételték, hogy az intézmény mindvégig rendelkezett fő állású orvossal. Arra is nemmel válaszoltak, hogy titoktartásra kötelezték-e a korábbi főállású orvost.
- Semmilyen ilyesmi nem történt

- közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Tájékoztatásuk szerint természetesen nem maradt fővárosi fenntartású szociális intézmény személyes orvosi jelenlét nélkül a járvány idején. - Ezen nincs mit tisztázni - írták. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy mindeddig nem válaszolt a Pesti úti idősotthonban történtekkel kapcsolatban a kormánypártok által feltett kérdésekre Karácsony Gergely főpolgármester. Hollik István felidézte, hogy pénteken arról érdeklődtek „a magyar emberek nevében”, igaz-e, hogy a járvány kitörésekor és utána hetekig nem volt főállású orvos az otthonban, igaz-e az, hogy hagyták távozni a korábbi orvost, aki visszavonta ugyan a járvány miatt felmondását, de munkájára az intézmény nem tartott igényt. Hollik István szombaton arra is választ szeretett volna kapni, hogy igaz-e, hogy a mai napig nincs a Pesti úti idősotthonban orvos. A Pesti úti idősotthonban már több mint 200 beteget diagnosztizáltak igazoltan a COVID-19 betegséggel, és 21 ember hunyt el a fertőzés következtében. A kormánypártok és a velük szimpatizáló sajtó Karácsony Gergely felelősségét hangsúlyozza az ügyben. Annak ellenére, hogy a főpolgármester heteken keresztül hiába kérte a kormányt, hogy kórházból csak negatív teszteredménnyel küldjenek vissza bárkit az otthonokba. Karácsony Gergely ugyanis azt hangsúlyozta, hogy enélkül nem lehet megfékezni a többi lakó fertőzését sem, a járvány pedig tovább szedi áldozatait a szociális intézményekben.  Ezért miután a héten betegek átvételére kért több fővárosi idősotthont is a Károlyi Sándor kórház orvosigazgatója, Karácsony Gergely megtagadta a kérést. Csütörtökön bejelentette, hogy a budapesti idősotthonok nem fogadnak be kórházakból küldött új lakókat, és a korábbiakat is csak a meglévő, negatív koronavírus-teszt birtokában várják vissza.