Előfizetés

Ha nem készül el időben a vakcina, elúszhat a 2021-es tokiói olimpa is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.18. 10:55

Fotó: KAZUHIRO NOGI / AFP
A jövő évi rendezésre csak akkor van esély, ha egy éven belül kifejlesztik a koronavírus elleni oltóanyagot – véli az Edinburgh-i Egyetem szakértője.
Amennyiben addig nem fejlesztik ki a koronavírus elleni vakcinát, a tokiói olimpia és paralimpia 2021-es rendezése sem reális – idézi a BBC híradása alapján a MTI az Edinburgh-i Egyetem közegészségügyi professzora, Devi Sridhar álláspontját.  A játékokat a világméretű járvány miatt halasztották idén nyárról jövőre, a tervezett időpont július 23. és augusztus 8., a paralimpiára augusztus 24. és szeptember 5. között kerülhet sor. Az Egyesült Államokban született szakember szerint csak megfelelő oltással képzelhető el a két esemény 2021-es megtartása. "Úgy gondoltam, a vakcina kifejlesztése egy-másfél évet vesz igénybe, de a legfrissebb hírek szerint talán hamarabb is meglesz. Ha egy éven belül sikerül előállítani, akkor reális lehet a jövő évi rendezés. Amennyiben viszont nem történik meg a tudományos áttörés, úgy gondolom, nem reális a jövő nyári olimpia. Helyes döntést hoztak a halasztással, de újra kell majd vizsgálni a helyzetet" - mondta a professzor. Sridhar a Globális Egészségügyi Irányítási Program alapító igazgatója, és az ebolával kapcsolatos globális válaszlépésekkel foglalkozó független testület társelnöke.
  Az ötkarikás házigazda Japánban pénteken az egész országra kiterjesztették és május 6-ig meghosszabbították a rendkívüli állapotot a járvány miatt. Világszerte több mint 2,24 millió a fertőzöttek és több mint a 154 ezer a halálos áldozatok száma.

Pozitív lett a doppingtesztje egy magyar vízilabdázónak

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.17. 16:36
Képünk illusztráció
Fotó: Kisbenek Attila / AFP
A sportoló nem tagja a válogatottnak.
Pozitív lett a doppingtesztje egy magyar vízilabdázónak. A hazai sportági szövetség (MVLSZ) honlapjának beszámolója szerint a Magyar Antidopping Csoport (MACS) tájékoztatta az MVLSZ-t arról, hogy egy sportoló - aki nem tagja a válogatottnak - pozitív mintát produkált. Az MVLSZ a jogszabálynak megfelelően az érintett játékos versenyzési engedélyét felfüggesztette. Az MVLSZ a MACS eljárásának jogerős lezárásáig az ügyben további nyilatkozatot nem tesz. 

Nem rohanó világ

Hegyi Iván
Publikálás dátuma
2020.04.17. 12:30

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A nevében élvonalbeli labdarúgó-bajnokság folytatását sürgeti Huszti Szabolcs, korábbi válogatott játékos, ám sem a színvonal, sem a nézőszám nem indokolja a kapkodást.
Ha létezik kedvező aspektusa annak, hogy miféle csapatok mennyire mérhetetlen színvonalon futballoznak napjaink Magyarországán, akkor az kétségkívül nagy előny: az országot koronavírus idején sem kínozza az NB I hiánya. A hivatalos besorolása szerint első osztályú bajnokság átlagos meccsenkénti nézőszáma még a kozmetikai ipar adatai alapján is 3281, azaz fordulónként 19 686 ember tekinti meg a találkozókat. Amennyiben a szépészeti számot vesszük figyelembe, úgy is csak hazánk lakosságának 0,2 százaléka fárad ki a mérkőzésekre. Mintha e tekintetben régóta jelmondat volna minálunk: Maradj otthon!
Nem kifejezett konjunktúra.
Huszti Szabolcs viszont úgy véli: járvány ide, járvány oda, mihamarabb be kellene fejezni – a pályán! – az évadot. „Ha lenne ismét futball, annak szerintem a karanténban élők is örülnének, hiszen a tévé bizonyára közvetítené a meccseket, így akit érdekel, láthatná azokat – nyilatkozta a 49-szeres válogatott labdarúgó. – A hatvanötödik brazil sorozat helyett talán jó volna NB I-es mérkőzéseket nézni... Komolyra fordítva: még az is lehet, hogy akik eddig nem követték figyelemmel a magyar bajnokságot, rászoknának, sőt akár meg is szeretnék.”
Mint a cikóriát kávé helyett.
Magam egyáltalán nem vagyok Huszti ellensége, sőt a nyughatatlan játékost feltétlenül beállítanám a huszonegyedik század magyar All Star csapatába, amely szerintem így festene: Király – Bodnár, Juhász, Lipcsei, Vanczák – Dárdai, Lisztes, Huszti – Gera, Szalai, Dzsudzsák (tartalék: Gulácsi, Fehér Csaba, Urbán, Halmosi, Hajnal, Szabics). Az más kérdés, hogy még ebből az együttesből is hatan – a cseresor tagjait beszámítva: nyolcan – voltak elszenvedői a Málta elleni fájdalmasan emlékezetes 1-2-nek. De hát nehéz századunk van... Csak a közelmúlt keservei között tallózva: akadt már Andorra, Luxemburg, Kazahsztán, Wales, Partizani Tirana, Niederkorn vagy Vaduz is. (Az utóbbi malőr Málta évében, 2006-ban is előfordult, aztán megismétlődött 2019-ben, csak nem az Újpesttel, hanem a Videotonnal. Noha a svájci másodosztályban játszó liechtensteini csapat edzője „sznobnak” nevezte a fehérvári küldöttséget, Marko Nikolics, a dohánnyal és a siralmas selejtezőn egyaránt kitömött vesztes szerb trénere korántsem vágott fel: „Azt kaptuk a sorstól, amit megérdemeltünk.”)
Kiváltképp szerény a mérleg az utóbbi évtized soha nem látott, sok száz milliárd forintos állami támogatásához képest. Miként az sem az irdatlan távolság rövidítésének a jele, hogy a közepes erősségű Eb-kvalifikációs csoportban utolsó előtti válogatott az 52. helyen áll a FIFA-világranglistán – 46-47. Costa Rica és Ghána, 48. Jamaica, 49. Bosznia-Hercegovina, egyik sem kifejezett nagyhatalom –, míg a klubok európai lajstromában a Fehérvár a 122., az FTC a 135., a Honvéd a 258. (A helyzet valójában lényegesen rosszabb, hiszen e rangsorban azokat a csapatokat veszik számba, amelyek az előző öt esztendőben a nemzetközi kupákban – vagy annak selejtezőiben – rajthoz álltak. De még így lesújtó az egybevetés: a régió együttesei közül a Viktoria Plzen a 46., a Dinamo Zágráb a 47., a Sparta Prága az 54., a Slavia Prága az 59., s legjobb barátaink közül a kazah Asztana az 56., az azeri Karabah a 72.)
A hasznosulni sehogyan sem akaró befektetéshez tartozik, hogy az UEFA felmérése szerint az NB I játékosainak átlag jövedelme havi 3,3 millió forint. Amint ezt közzé tették, az MLSZ mindjárt megszólalt – mint Agárdi Péter, a néma levente Heltai klasszikusának végén –, és kiigazította az európai szövetséget: a helyes összeg alig 1 millió 630 ezer forint. Vegyük a középarányost, az 2 millió 465 ezer. Lehet tűnődni megint: mit kap az az édes kevés szurkoló ezért?
A felől viszont ne legyen kétség: a folytatással még akkor sem volna szabad kapkodni, ha nemcsak a legújabb pesti stadion volna Puskás, hanem a mezőnyben is sorakoznának a névadóhoz hasonló világklasszisok, mint hajdanán. Már hallom a morgást: „Hol vagyunk mi attól!” Remélem, e reakció a bölcs kivárásra is vonatkozik.
Ha a pályán vontatott a tempó, csak a blamázsokat illetően nagy a csapásszám, akkor most tényleg minek rohanni?