Három büntetőeljárás zajlik a kórházakból ellopott védőfelszerelések miatt

Publikálás dátuma
2020.04.16. 12:16

Fotó: KARL-JOSEF HILDENBRAND / AFP
Van, ahonnan egy komplett számítógép is eltűnt.
Halmosi Zsolt országos kórházparancsnok múlt héten beszélt arról, hogy több esetben szájmaszkokat és fertőtlenítőszereket loptak kórházakból. Az Átlátszó megkereste az ORFK-t, hogy megtudja, pontosan miből mennyi tűnt el, mely intézmények érintettek, és hány büntetőeljárás van folyamatban ilyen lopások miatt. A portál azt írja, az ORFK válasza szerint maszk és fertőtlenítő csak minimális mennyiségben tűnt el a kórházakból, vizsgálókesztyűből viszont közel 12 ezer párt (120 dobozt) loptak el valakik. Az összesítés szerint
 • 2 db 1 literes fertőtlenítőszer,
 • 1 doboz szájmaszk (50 db/doboz),
 • 12 db 0,5 literes kézfertőtlenítő,
 • 2 db 1 literes felületfertőtlenítőszer,
 • 2 doboz egyszer használatos sebészi szájmaszk (50 db/doboz),
 • 2 db FFP1 szájmaszk tűnt el.
A szájmaszkokon és fertőtlenítőszereken kívül 
 • 6 doboz S-M méretű vizsgálókesztyű (100 pár/ doboz),
 • 10 doboz S méretű vizsgálókesztyű (100 pár/ doboz),
 • 47 doboz M méretű vizsgálókesztyű (100 pár/doboz),
 • 46 doboz L méretű vizsgálókesztyű (100 pár/ doboz),
 • 11 doboz XL méretű kék vizsgálókesztyű (90 pár/ doboz),
 • 4 doboz törlőkendő,
 • valamint 1 számítógép monitorral, billentyűzettel és egérrel is eltűnt.
Az ORFK azt is közölte, hogy jelenleg három büntetőeljárás van folyamatban egészségügyi intézmény sérelmére elkövetett lopás miatt. Megkérdezték azt is, hogy hány eset történt, hány intézményvezető tett feljelentést, és mely intézmények érintettek, de a rendőrség erről a nyomozások érdekeire hivatkozva nem adott bővebb tájékoztatást.
Szerző
Témák
kórházak lopás

Sínek közé szorult, vonat ütötte el, autója totálkáros lett – most vádat is emeltek az idős férfi ellen

Publikálás dátuma
2020.04.16. 11:39
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egyetlen figyelmetlenség miatt zúdult sorscsapások sorozata a Balatonakaratttyán pórul járt sofőrre.
Közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emeltek vádat a 65 éves férfi ellen, akit 2019 novemberében szinte minden elképzelhető szerencsétlenség utolért - egyetlen baki miatt. Az autós Balatonakarattya közelében, egy nyílt vasúti pályaszakasz melletti parkolóban akart megfordulni kocsijával. Figyelmetlensége miatt azonban a  közeli sínekre hajtott, az autó pedig egy betonperem és a hozzá legközelebb eső sínszár közé szorult.
Miután a sínekről már nem tudott lehajtani, a vádlott kiszállt a járműből és a sínek mentén Balatonfűzfő felé indult, hogy az esetlegesen érkező szerelvénynek jelezni tudjon – ezzel egyébként a KRESZ utasításait követte.
Ekkor érkezett az érintett szakaszhoz a Tapolca-Székesfehérvár között közlekedő személyvonat: 
a mozdonyvezető az akadály láttán azonnal vészfékezni kezdett, de már nem tudott időben megállni. Előbb a kétségbeesetten integető férfit sodorta el, majd a mozdony a beszorult autónak ütközött, azt maga alá gyűrte és a vasútállomás peronjára feltolta.

A vádlott súlyosan megsérült a balesetben; autója ripityára tört. A mozdonyban mintegy 1,5 millió forint kár keletkezett, amit a vasúttársaság polgári per útján próbál behajtani a férfin. A lavina itt azonban nem áll meg, hiszen a történteknek büntetőjogi vonzata is van: a  Veszprémi Járási Ügyészség  szerint a vádlott, azon túl, a megfordulás kivitelezésekor KRESZ–szabályt szegett, magatartásával veszélyeztette a vasúti közlekedés biztonságát. Ezért a vádhatóság a tárgyalás mellőzését és pénzbüntetés kiszabását is kérte az ügyben eljáró bíróságtól.
Szerző
Frissítve: 2020.04.16. 11:45

Vádat emeltek a nevelőotthonban kegyetlenkedő fiatal ellen

Publikálás dátuma
2020.04.16. 10:35
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Nepszava
Az ügyészég – beismerő vallomás esetén – 3 év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztést indítványozott.
Rablás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Kaposvári Járási Ügyészség egy 16 éves fiatal ellen, aki rendszeresen személy elleni erőszakos és vagyon elleni bűncselekményeket követett el egy somogyi intézményben. A fiú – akit korábban a bíróság már próbára bocsátott – 2018-ban és 2019-ben összesen 11 bűncselekményt követett el, többek között alvó társa mellől emelt el 36 ezer forintnyi étkezési utalványt, egy másik fiútól pedig több mint 50 ezer forint értékű márkás ruhát lopott el. A vádlott emellett folyamatosan erőszakoskodott társaival, volt olyan sértett, akinek durva bántalmazását a nevelő rendreutasítása ellenére is folytatta, de előfordult, hogy az intézeti társaitól erőszakkal vette el cigarettájukat, zsebpénzüket, valakivel a korábban tőle elrabolt e-cigarettáját vásároltatta vissza. A fiú rendszeresen megalázta a gyengébb és kiszolgáltatott gyerekeket, az egyik enyhén fogyatékos fiú szájába köpött, majd megakadályozta, hogy a sértett kimenjen a szobából, mert leckéztetését még nem fejezte be. Az ügyészég – beismerő vallomás esetén – 3 év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztést indítványozott a vádiratban a fiúval szemben.
Szerző