Előfizetés

Kásler tanácsadója azt magyarázza, hogy valójában egy hosszú távú terv része a kórházi ágyak felszabadítása

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.04.15. 08:21

Kollár Lajos közölte azt is, hogy nem most döntött az Emberi Erőforrások Minisztériuma a betegek elbocsátásáról.
Hosszú távú terv része a kórházi ágykapacitások felszabadítása - mondta Kollár Lajos miniszteri tanácsadó az M1 aktuális csatornán kedd este.
Kiemelte, az erről szóló döntést nem most hozta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hosszú hetek óta készülnek a koronavírus-járvány terjedésére.

- Nem egyik napról a másikra kényszerítették a kórházakat betegek elbocsátására - jelentette ki. Hozzátette, Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter utasítása egyértelmű: olyan beteget nem küldhetnek el, aki emiatt életveszélyes állapotba kerülne, vagy tartósan romlana az egészségi állapota. Megjegyezte, sok országban hirtelen tört ki a járvány, nem volt erre felkészülve az egészségügy. Emiatt kaotikus helyzet alakult ki, sok beteg ellátatlan maradt. Közölte azt is, hogy más országok is - mint például Dánia, Németország, Svájc, és Ausztria - átstrukturálták a rehabilitációs ágyakat. Azt is elmondta, hogy az Emmiben elkészült egy modell, amely szimulálja, mi várható a járvány folyamán. Ennek alapján eddig szinte napra prognosztizálni tudták a megbetegedések számát. - A görbét egy kicsit kizökkentette a fővárosi Pesti úti idősotthonban történt tömeges megbetegedés - tette hozzá.  A tanácsadó a HírTv hétfői műsorában is hangsúlyozta, hogy egy járvány esetén teljesen mások a prioritások. Úgy vélekedett, hogy másként kell gondolkodni, az utasításokat pedig még inkább végre kell hajtani. Az ügy előzményéről a Népszava számolt be elsőként. Eszerint Kásler Miklós tárcavezető utasítása alapján a közfinanszírozott ágyak minimum 60 százalékát alkalmassá kell tenni az új koronavírussal fertőzöttek ellátására, vagyis az összes mintegy 60 ezer ágy közül 36 ezret kell felszabadítani. A miniszter minderre nyolc napot adott az intézményeknek.  Az intézkedés magával sodorta Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet (OORI) főigazgatóját is, akinek a miniszter megszüntette főigazgatói megbízatását. Az indoklás szerint Cserháti nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait. Ennek oka a tárca igencsak körülírt megfogalmazása szerint az, hogy az OORI-nak „április 15-re biztosítania kellett volna az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató. Az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott.” Cserháti Pétert munkatársai hétfőn búcsúztatták, erről ebben a cikkünkben számoltunk be.

Kétéves mélyponton a migrációs hullám

Markotay Csaba
Publikálás dátuma
2020.04.15. 08:00

Fotó: AFP / Anadolu Agency
Épp a múlt pénteken derült ki, hogy a kormány újabb milliárdokat szán a „rendkívüli migrációs nyomás kezelésére”.
Lényegében leállt az illegális migráció a déli határon, utoljára 2018 nyarán fordult elő (akkor is csak egyetlen héten), hogy ilyen kevesen próbáltak bejutni vagy jutottak be Magyarországra a zöldhatáron át. Ez derül ki a rendőrségi honlap adataiból. Eszerint a múlt héten összesen 21 ember fogtak el magyar területen és kísértek vissza a határzár szerbiai oldalára, ami napi átlagban három embert jelent. Rajtuk kívül egész héten mindössze tízen voltak azok, akiknél már a tiltott határátlépést sikerült megakadályozni. Előállítás nem volt, ahogy eljárás sem indult a múlt héten egyetlen „migráns” ellen sem. Az azt megelőző héten hasonló adatok szerepelnek. Mindez nemcsak azért figyelemre méltó, mert január elején, illetve február végén még ezer felett volt az említett statisztikában a számuk, hanem azért is, mert épp a múlt pénteken derült ki, hogy a kormány újabb milliárdokat szán a „rendkívüli migrációs nyomás kezelésére”. A Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján a költségvetési törvényben a vonatkozó belügyi fejezet 19,3 milliárd forintos túllépését engedélyezik, ezen felül pedig 10,2 milliárdos többletforrást is biztosítanak a költségvetésből. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen rendkívüli kiadások merültek fel úgy, hogy illegális határátlépők alig vannak és az állami szervek energiáit amúgy a koronavírus-járvány elleni harc köti le. Arról, hogy a jövőben miként alakul az illegális migráció, meglehetősen ellentmondásos hírek érkeznek. A német Welt című lap például arról ír, hogy a koronavírus-járvány által erősen sújtott Törökország ismét migránsok ezreit küldi Görögország irányába, azonban most egy másik útvonalon. A lapnak egy Szíriából származó 30 éves özvegy arról beszélt, hogy a buszok pénteken érkeztek meg értük, és éjszaka szállították el őket; most Izmirben várja, hogy elindulhasson Görögországba. A lap szerint a nő egyike annak a körülbelül kétezer menekültnek, akiket a török hatóságok a hétvégén szállítottak el a szíriai határ közelében fekvő Osmaniye-i táborból. A kormányellenességgel nem vádolható Migrációkutató Intézet vezető kutatója, Speidl Bianka ugyanakkor tegnap arról beszélt, hogy a koronavírus miatt új jelenséget tapasztalnak a migránsok körében: az illegális visszaáramlást a kibocsátó országokba. A kutató szerint több ezren térhettek már vissza hazájukba Európából a járvány miatt és a hazatérők – az érkezőkhöz hasonlóan – embercsempészek segítségét veszik igénybe.   

Egy nap alatt újabb 12 ember halt bele a koronavírusba Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.15. 07:51

Fotó: koronavirus.gov.hu
Az igazoltan fertőzöttek száma 1579-re nőtt.
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1579 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma szerda reggelre. Elhunyt újabb 12 beteg - tette közzé a kormányzati tájékoztató honlap.
Így egy nap alatt 67-tel nőtt az igazoltan fertőzöttek száma. Az újabb áldozatokkal együtt 134 személy vesztette életét a vírus következtében. Gyógyultan pedig 192 fő távozhatott a kórházból.

A Pesti úti idős otthonban a fertőzöttek száma 212 és az elhunytak száma 13 főre nőtt.  Az oldalon felhívták a figyelmet arra, hogy a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat, amelyeket a kormány határozatlan időre meghosszabbított. Különösen kérték a budapestieket, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött.  Emellett nyomatékosan kérték az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét, mivel a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb.