Előfizetés

2, 7 milliárd euróból turbózza fel az Unió a tagállamok egészségügyi rendszerét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.14. 18:04
Képünk illusztráció
Fotó: PIERO CRUCIATTI / AFP
A vészhelyzeti támogatás keretéből orvosi eszközöket, védőfelszerelést, de akár mobilkórházat is lehet vásárolni.
Az Európai Unió Tanácsa 2,7 milliárd eurót hagyott jóvá a tagállami egészségügyi ágazatok támogatására az uniós költségvetésből a koronavírus-járvány ideje alatt - olvasható az Európai Bizottság keddi sajtóközleményében.    "Az uniós költségvetés mindig is a szolidaritás szolgálatában állt. A ma elfogadott hozzájárulás segít hatékonyabbá tenni a járvány terjedésének nyomon követését, továbbá a kiterjedtebb teszteléseket és a járvánnyal kapcsolatos tudományos kutatást is előmozdítja" - nyilatkozta Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos. 
Az Európai Unió vészhelyzeti támogatási eszközének keretében lehívható összeg elősegíti az orvosi eszközök és védelmi felszerelések finanszírozását, még több egészségügyi munkaerő toborzását, valamint mobilkórházak felépítését. Az unió vészhelyzeti támogatási eszköze teljes mértékben a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó uniós költségvetésre támaszkodik, és mozgósítja az összes rendelkezésre álló forrást a 2020. évre vonatkozó kiadási értékhatárokon belül. Lehetővé teszi továbbá az Európai Bizottság számára a tagállamok nevében történő közvetlen közbeszerzést, valamint azt, hogy oda irányítsa a támogatásokat, ahol azokra a legégetőbb szükség van. A vészhelyzeti támogatási eszköz felhasználása az uniós tagállamokkal szoros együttműködésben történik – írja az MTI.  

Szijjártó: 148,7 millió maszkot rendelt Magyarország, ebből jut a szomszédoknak is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.14. 14:57
A Kínából érkezett újabb egészségügyi védőfelszerelés-szállítmányt pakolják ki a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. április 13-án
Fotó: Botár Gergely/ kormany.hu / MTI
Megállás nélkül érkeznek a légi szállítmányok, a kormány 3,3 millió tesztet is rendelt Kínából.
Folyamatos az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök behozatala, a Kína és Magyarország közötti légihíd megállás nélkül üzemelt húsvét idején is - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden az Országgyűlésben. Az MTI beszámolója szerint Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában azt részletezte, hogy az elmúlt egy hét alatt 26 repülőgép, azokon összesen 13 millió 207 ezer maszk, 6 millió 203 ezer védőruha - köztük kesztyűk, izolációs köpenyek, sapkák, arcvédő plexik -, továbbá 155 ezer teszt és 101 lélegeztetőgép érkezett.   Mint elmondta, 
Magyarországnak több mint 148 millió 700 ezer maszk beszerzésére van szerződése, amelyből 46 millió 855 ezer érkezett meg; 3 millió 305 ezer tesztre van szerződés, amelyből 352 ezer megérkezett; a 47 millió 754 ezer leszerződött védőfelszerelésből pedig 20 millió 292 ezret vettek át.

 Ezen a héten is folyamatosan érkeznek majd a szállító-repülőgépek Budapestre fedélzetükön a védekezéshez szükséges újabb eszközökkel - a  kazah és az azeri kormány pedig a lehető leggyorsabban kezeli és engedi továbbrepülni a Kínából induló, Budapestre tartó szállító-repülőgépeket, mind Nurszultan, mind Baku repülőterén.
Szijjártó szólt arról is, hogy számos ország kért segítséget Magyarországtól, és a felelős szomszédságpolitika jegyében ezek közül segítséget nyújtottunk - maszkokkal és védőruhákkal - Szerbiának, Észak-Macedóniának, Szlovéniának és Horvátországnak. "Minél jobban állják a küzdelmet a szomszédaink, mi is annál jobb helyzetbe tudunk kerülni" - mondta a külügyminiszter. Mint hozzátette, Magyarország segített a jelenleg legrosszabb helyzetben lévő Olaszországnak is 100 ezer maszkkal és 5 ezer védőruhával, az olasz kormány kérése alapján.  
Végül elmondta, hogy ugyan a Magyarországtól segítséget kérők listájánál jóval rövidebb, de van egy olyan lista is, amelyen a magyaroknak segítséget nyújtó országok szerepelnek. Példaként közölte: kedd délelőtt videokonferencia formájában tárgyalt az üzbég kereskedelmi miniszterrel, aki jelezte, már úton van az a repülőgép, amely - bakui átszállással - 500 ezer maszkot hoz Magyarországra az üzbég kormány segítségnyújtásaként.    A külgazdasági és külügyminiszter az egyik legfontosabb feladatnak nevezte, hogy a védekezés főszereplői, az orvosok, az ápolók, a rendőrök és a katonák a lehető legjobb eszközellátottság mellett végezhessék munkájukat.

Stummer János a Jobbik részéről azt kérdezte Szijjártó Pétertől, miért aduk százezer számra maszkokat és más védőfelszereléseket más országoknak, miközben idehaza nincs elég eszköz a háziorvosoknak vagy másoknak. – Ha bárki meghal emiatt a felelőtlenség miatt, ki lesz önök közül, aki bocsánatot kér az elhunyt családtagjaitól? – kérdezte. Szijjártó Péter válaszában azt mondta, több mint 148 millió maszkra kötöttek már szerződést, ebből 46 millió már meg is jött, emellett 47 millió védőfelszerelést rendeltünk, ebből 20 millió már megjött. Ebben a helyzetben szakemberek mondták azt, hogy már átadhatunk bizonyos mennyiséget más országoknak. Stummer János ezután azt kérte Szijjártó Pétertől, had láthassa a nemzetbiztonsági bizottság elnökeként a saját szemével ezeket a felszereléseket, mert eddig nem mehetett el az állítólagos raktárakba. Szijjártó Péter emiatt az illetékes EMMI-hez irányította a képviselőt. Bangóné Borbély Ildikó szintén a kórházvezetői elbocsátásokról és a hazaküldött betegekről kérdezte Szijjártó Pétert. – Tömegével jöttek a telefonok a hazaküldésekről. Ön szerint képesek a családok arra, hogy állandó ápolásra szoruló időseket otthon ápoljanak, adott esetben bekössenek egy infúziót? – kérdezte. Szijjártó Péter válaszában ismét csak azt mondta, hogy kezelésre szoruló betegeket nem küldtek haza – ez a hivatalos álláspont.

Kimutatták a koronavírust egy dunakeszi bentlakásos intézmény lakójánál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.14. 14:53
Képünk illusztráció
Fotó: SVEN HOPPE / AFP
A PCR-teszt eredményét még várják.
Koronavírussal diagnosztizálták egy dunakeszi bentlakásos intézmény egyik lakóját. A magán fenntartású otthonban krónikus pszichiátriai betegségben, Alzheimer-kórban vagy sclerosis multiplexben szenvedő betegek élnek – írja a 444. A lapnak Gyöngyösi Sándor, az otthon vezetője azt nyilatkozta, hogy az illető tünetmentes, elkülönítették az intézményben. Egy gyorsteszt mutatott pozitív eredményt, jelenleg a PCR-teszt eredményére várnak, ez ma vagy holnap várható. Addig a többi lakót nem tesztelik, de jelenleg mindenki tünetmentes.
Dióssi Csaba polgármester közölte, hogy információi szerint a lakó nemrég kórházi ellátást kapott, onnan tért vissza az otthonba. Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy jutott be a vírus az otthonba.

A 444 emlékeztetett arra, hogy mára az ország több idősotthonában is találtak koronavírussal fertőzött betegeket. A nagymágocsi Kastélyotthonban több lakónak lett pozitív a tesztje, Budapesten a Pesti úti idősotthonban már 204-en fertőződtek meg és tízen meghaltak. Borsodnádasdon a polgármester szerint az otthonban élők több mint fele megfertőződhetett, és a fővárosi Rózsa utcai idősek otthonában is megjelent a vírus. Az Olajág Otthonok egyik zuglói intézményben is megfertőződött öt lakó. Müller Cecília országos tisztifőorvos a mai naptól elrendelte az összes idősotthon ellenőrzését az országban, ami több mint ezer intézményt jelent. A koronavírus ugyanis az idősekre a legveszélyesebb.