Előfizetés

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet teljes stábja kérleli a kormányt, hogy ne váltsák le a főigazgató

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.14. 10:53

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Hiába tett eleget a gyorsan változó intézkedésnek, már más irányítja az intézetet.
"Bízunk Önökben, szakértelmükben és emberségükben, hogy a fentebb felvázolt tények alapján kérésünket megfontolják és mindannyiunk számára a legjobb döntést hozzák" - ezzel az udvarias fordulattal zárják nyílt levelüket (ami azóta már online petíció formájában is elérhető) az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) dolgozói, akik főigazgatójuk rapid leváltása miatt protestálnak. Emlékeztetőül: az EMMI lényegében a Magyar Nemzetben üzente meg Cserháti Péternek, hogy a jövőben nem ő irányítja az intézetet, mert nem teljesítette a kormány járványügyi előírásait, aminek értelmében rengeteg ágyat (országszerte mintegy 36 ezret) fel kell szabadítani a leendő koronavírusos betegek kezelésére. A Népszava több forrása szerint a kormány nem mond igazat, az OORI eleget tett a gyorsan változó utasításoknak. Előbb a H és J épületet kellett kiüríteni és átalakítani a koronavírus gyanús betegek zsilipelésére, fogadására. Akkor úgy volt, hogy a főépület marad a frissen amputált, a gerinctörött, az agysérült, illetve a kómás betegeknek. Maradnak az intenzív osztályon a lélegeztetésre szorulók és még némi rehabilitáció is. Csakhogy amikor már szinte elkészültek a két különálló épület átalakításával, jött az újabb utasítás, hogy inkább mégis a főépületet kellene kiüríteni járványügyi célokra. Ez két hete zajlik, szinte készen lettek vele. Üres 233 ágy. (A Népszava riportját itt olvashatja, illetve itt egy videó a főigazgató melletti szimpátiatüntetésről.)
Közben a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) közleményben reagált Cserháti menesztésére.  "Egy emberként állunk Ön mögött, ahogy Ön tette a betegei ágyánál!"  – írta Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke. A MEOSZ szerint Cserháti minden eszközzel megtett mindent nemcsak az OORI élén, hanem minden más módon azért, hogy a betegellátás minősége a legmagasabb szinten tudjon megvalósulni. Nemcsak szakemberként cselekedett az emberekért, hanem magánemberként is – fogalmazott Kovács Ágnes, az igazgatónak írt köszönő levelében.

Az OORI dolgozóinak levele

Tisztelt Miniszterelnök Úr és Belügyminiszter Úr! Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet dolgozóiként mélységesen megrendülve fogadtuk Kásler Miklós húsvét vasárnapi döntését, mely szerint menesztik intézetünk főigazgatóját, Cserháti Pétert. Jelen levelünkkel határozottan szeretnénk kifejezni, hogy a fenti döntést megalapozatlannak és teljes mértékben igazságtalannak tartjuk. A menesztés indoklásában leírt állításokat pedig a leghatározottabban visszautasítjuk. Cserháti Péter vezetésével intézetünk a járvány magyarországi megjelenése óta heroikus küzdelmet folytatott. A járványügyi hatóságokkal folyamatos egyeztetésben és együttműködésben kerestük az egyensúlyt, hogyan folyhatna mozgásszervi rehabilitáció továbbra is Magyarországon és ugyanakkor hogyan segíthetnénk a COVID-19 vírussal megfertőződött betegek ellátását. Intézetünk vezetése teljes átláthatóságot biztosított számunkra, folyamatosan tájékoztatott minket dolgozókat is az aktuális lépésekről, melyek az érkezett írásbeli utasítások és határozatok, valamint az arra adott reakcióink mentén egyértelműen végig követhetők. Az Operatív Törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ minisztérium által jóváhagyott ránk szabott utasításait rendre azonnal végrehajtottuk és az intézetben a kért változtatásokat a határidőre elvégeztünk. Kásler Miklós miniszter úr legutolsó április 7-én kelt levelének, valamint az április 10-én elfogadott ütemtervnek megfelelően 233 ágyat szabadítunk fel 2020 április 15-re. A főépület kiürítése jelenleg is zajlik, az elmúlt egy hétben – munka, pihenő és ünnepnapokon is dolgozva – kialakításra kerültek a betegutak, zónák és a személyzet beosztása.Összegezve eddig is készen álltunk, és most is készen állunk, hogy a hozzánk érkező betegeket fogadjuk és megfelelő szinten ellássuk. Azt is láttuk, hogy mind az Operatív Törzs, mind a Nemzeti Népegészségügyi Központ mindent megtesz, hogy a járványt Magyarországon kontroll alatt tartsa és az állampolgárokat megvédje. Éppen ezért jelen levelünkkel Miniszterelnök Úrhoz, az Operatív Törzshöz és a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordulunk, és kérjük, hogy bírálják felül Kásler Miklós döntését, mert az igazságtalan, alaptalan és alapjaiban rendíti meg intézetünk biztonságos működését ezáltal véleményünk szerint veszélyezteti a magyarországi egészségügyi ellátás működését ebben a kritikus helyzetben. Bízunk Önökben, szakértelmükben és emberségükben, hogy a fentebb felvázolt tények alapján kérésünket megfontolják és mindannyiunk számára a legjobb döntést hozzák. Köszönettel, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet dolgozói közössége

Ne csonkolhassa a kormány 20 ezer ember jogkörét a veszélyhelyzet végéig - ezt kérik a szakszervezetek

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.04.14. 10:18
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A jelek szerint a kulturális dolgozókat a kormány nem sokra becsüli.
Az érintett szakszervezetek azt kérik az Országgyűlés elnökétől, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítását ne tárgyalja a parlament, míg véget nem ér a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet, és lehetőség nem nyílik a részletes és ütemezett társadalmi vita lefolytatására az ügyben, közölte a Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés. A közleményben azt írták, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezetek Szövetsége (ÉSZT), a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) megdöbbenéssel értesült arról, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény olyan módosítását készül a kormány beterjeszteni, amely alapos és részletes társadalmi konszenzus nélkül, teljes szakmacsoportokat fosztana meg a jelenlegi közalkalmazotti jogállásától. (A történetről itt olvashatja a Népszava vasárnapi cikkét.)       A napvilágot látott tervezet szerint a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállalók 1992 óta létező közalkalmazotti jogállását november 1-jével elvennék úgy, hogy az ágazati szakszervezetekkel érdemi egyeztetésekre került volna sor - sérelmezték. A javaslat majdnem 20 ezer ember munkajogi viszonyait változtatná meg - tették hozzá.

Akkor ez most öröm vagy szomorúság - a koronavírus meggyengíti a kormány kedvenc bűnbakját

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.04.14. 09:48

Fotó: Népszava
Persze a rezsim-közeli kutatóintézet szerint mindössze átmeneti jelenségről van szó.
Nemrég Orbán Viktor még arra figyelmeztett mindenkit, hogy nem a vírus, hanem a migráció Európa igazi baja, illetve valamivel később úgy árnyalta a képet, hogy (többek között) a menekültek hozzák Európába a kórokozót. Most viszont az egyik kormányközeli intézet arról beszél: a járvány nemhogy a bevándorlási szándékokat gyengítheti, hanem az Európában lévő menekülteket is hazamozgathatja. 
A koronavírus miatt új jelenséget tapasztalnak a migránsok körében, az illegális visszaáramlást a kibocsátó országokba , mondta a Migrációkutató Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatornán. Speidl Bianka közölte: több ezren térhettek már vissza hazájukba Európából a koronavírus-járvány miatt; a hazatérők - az érkezőkhöz hasonlóan - embercsempészek segítségét veszik igénybe. Hozzátette, ez azonban csak átmeneti állapotnak tekinthető, és az a fő kérdés, Európa milyen szabályozást vezet be a járvány lecsengése után, hogy a tömeges migrációt kontrolláltabb folyamattá tegye. A járvány miatt a kibocsátó országok is rájöttek arra, hogy szükségük van egészségügyi szakemberekre, ezért például az orvosok kiutazását korlátozták. Szíriából például nagyon sok orvos távozott nyugati országokba, ami jelentős veszteség volt a közel-keleti államnak - jelezte.