Előfizetés

Már meg is van az OORI új főigazgatója

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.04.13. 17:52

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, hogy az orvosok véleményezték, kiket küldhetnek haza a jelenleg rehabilitáció alatt álló betegek közül.
Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója vezeti mától megbízott főigazgatóként az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet (OORI) - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma MTI-hez eljuttatott közleményében.
A két intézménynek kiemelt szerepe lesz, amikor a koronavírus-járvány tömegessé válik Magyarországon. A Korányiban már most is nagy számban kezelnek súlyos koronavírus-fertőzött betegeket.

Az OORI új épületének infrastruktúrája is teljes körűen alkalmas arra, hogy súlyos, invazív gépi lélegeztetést igénylő koronavírusos betegeket ellásson több mint 200 ágyon. További lélegeztetési egységek biztosíthatók még az intézet régebbi épületében is kis átalakítással.
„A biztonságos ellátásra való megfelelő mértékű felkészüléshez komoly erőfeszítésekre van még szükség a Rehabilitációs Intézetben. Részben a járványelleni védekezésben való magas szintű részvétel, részben pedig a rehabilitációra szoruló betegek ellátásában”

- olvasható a közleményben.

Azt írták, hogy megkezdődtek az intézeten belüli kapacitás átcsoportosítások és az előkészületek a fertőzött betegek fogadására, megtörtént az ellátó személyzet beosztása, átcsoportosítása. A Rehabilitációs Intézetben az átállás alatt is folyamatosan és zökkenőmentesen zajlik a 146 rehabilitáció alatt álló beteg ellátása.
„A rehabilitációs programokért felelős orvosok véleményezték, hogy az Intézetben jelenleg rehabilitáció alatt álló betegek közül kik bocsáthatók haza”

- tudatta a tárca.

Az ügy előzménye, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere megszüntette az OORI főigazgatója, Cserháti Péter főigazgató megbízását, miután Cserháti nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait. Ennek oka a tárca némileg eufemisztikusan megfogalmazott pénteki közleménye szerint az, hogy az OORI-nak „április 15-re biztosítania kellett volna az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató. Az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott.” Cserháti Pétert munkatársai hétfőn búcsúztatták, erről ebben a cikkünkben számoltunk be. 

Kövérnél tiltakoznak a szakszervezetek a közalkalmazottak átminősítése ellen

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.04.13. 17:36
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Blokkolnák a kulturális közalkalmazottak munkavállalóvá minősítéséről szóló törvényjavaslat parlamenti tárgyalását az érdekvédelmi szervezetek.
Az Országgyűlés elnökéhez fordul az öt nagy hazai szakszervezeti konföderáció, arra kérve Kövér Lászlót, hogy a koronavírus-járvány végének hivatalos kimondásáig a parlament ne tárgyalja a kulturális terület közalkalmazottait munkavállalókká átminősítő törvényjavaslatot, amit múlt csütörtökön küldött meg a kormány néhány érintett szakszervezetnek rapid véleményezésre. Mivel a válaszokat kedd reggelig már el is kellene küldeni a kulturális államtitkárságnak, az érdekvédelmi tömörülések úgy látják, ez az eljárás nem nevezhető érdemi egyeztetésnek. A húsvét hétfőn délután kiadott közös közlemény szerint ez az eljárás elfogadhatatlan és indokolatlan, különösen most, a koronavírus-járvány idején, amikor a „szakszervezeti és társadalmi cselekvőképesség korlátozottabb”. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezetek Szövetsége (ÉSZT) , a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) elnökei egyben kezdeményezik a kormánynál a közalkalmazotti érdekegyeztetés két országos fórumának összehívását. Ahogy azt korábban megírtuk, a nyilvánosságra került tervezet szerint a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállók 1992 óta létező közalkalmazotti jogállását 2020. november 1-jével akarja a kormány a dolgozók számára gyengébb jogosítványokat jelentő munkaviszonnyá változtatni. A javaslat majdnem 20 ezer ember munkajogi viszonyait változtatná meg. 

A Pesti úti idősotthon orvosa is koronavírus-gyanús

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.04.13. 15:38

Fotó: Mónus Márton / MTI
Holnaptól új szakorvos látja el az idősotthon házi orvosi teendőit.
Az intézmény ellátását eddig végző szakorvos ugyanis COVID-19 megbetegedés gyanúja miatt 14 napos otthoni járványügyi zárlat alá került, így nem tudja ellátni személyesen a szerződésben foglalt feladatait.    Az intézkedés okozott némi zavart az intézményben, hiszen a Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet által nyújtott önkéntes orvosi ellátás nem bizonyult elegendőnek, mivel egyikőjüknek sincs szakorvosi vizsgája - rezidens és egy végző orvostanhallgató -, így önállóan nem végezhetnek szakorvosi tevékenységet. Meglepő gyorsasággal sikerült azonban helyettest találni, aki munkaszerződése szerint keddtől dolgozik, de valójában már hétfőn felkereste az idősotthont – tudta meg az intézménytől a Népszava.      Közben nagy erőkkel folyik a 100 ezer négyzetméteres otthon fertőtlenítése, ahol már ki is alakították a kórházakból visszatérő – enyhe tüneteket mutató koronavírus-fertőzöttek – házi karanténjához szükséges helyiségeket. A kórházaktól kapott nem hivatalos tájékoztatás szerint az idősotthonból a múlt csütörtökön és pénteken beszállított lakók nagyobb része tünetmentes. Az Operatív Törzs korábbi tájékoztatása szerint senki sem szorul intenzív ellátásra.      A fővárosi intézmény vezetése bízik benne, hogy a Pesti úti idősotthonban maradottakat még a kórházi kezelésre és megfigyelésre átvitt lakók visszaérkezése előtt ismételten tesztelik, hiszen lehetnek közöttük olyanok, akiknél egy második tesztkör már pozitív eredményt mutat.      A Pesti úti idősotthonból a Népszava belső információi szerint eddig összesen 206 lakót vittek el, közülük nyolcan időközben elhunytak. Mint arról beszámoltunk, az első 18 fertőzöttet Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be április 3-án, miután a fővárosi önkormányzat 200 tesztet végeztetett. Karácsony Gergely online sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a kórházból sokszor úgy kerülnek vissza az idősek az idősotthonokba, hogy nem végezték el rajtuk a koronavírus- tesztet, holott többször kérte a kormányt és a népegészségügyi hatóságokat, hogy csak negatív teszttel kerülhessenek vissza. Müller Cecília országos tisztifőorvos ezt követően elrendelte az intézmény még nem szűrt lakóinak és dolgozóinak tesztelését, majd a lakókat tömegesen kórházba szállították. A negatív tesztet produkáló lakók az otthonban maradnak és két hétig szoros megfigyelés alatt tartják őket. Naponta többször hőmérőznek és meg is vizsgálják őket.