Előfizetés

Juncker: Az európai vezetőknek határozottabban kellett volna fellépniük Orbánékkal szemben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.13. 14:28

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Az Európai Bizottság korábbi elnöke a magyar felhatalmazási törvény miatt keményebb lépéseket várt volna.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság korábbi elnöke a Politico.eu-nak nyilatkozott hétfőn a koronavírus EU-s kezeléséről, amelyben a magyar helyzetet is kritizálta. A politikus szerint az Európai Uniónak nevén kellett volna neveznie a dolgokat, és határozottabban fellépnie a magyar kormánnyal szemben, amely a felhatalmazási törvény révén a saját hatalmát növelte. 
A politikus úgy véli, hogy a jelenlegi elnök, Ursula von der Leyen és a többi európai ország vezetője is lehetett volna határozottabb a magyar felhatalmazási törvénnyel szemben. Juncker ugyanis elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar kormány világos határidő nélkül, rendeletekkel kormányozhat.  
Juncker véleménye szerint az EU-s vezetőknek konkrétan meg kellett volna nevezniük Magyarországot, nem pedig csak általánosságban beszélni, amikor a törvényről nyilatkoztak.

Leszögezte, hogy valószínűleg ez sem változtatott volna a helyzeten, de mégis fontos gesztust jelentett volna. Beszélt arról is, hogy nem sikerült rendezni a kelet és nyugat közötti konfliktust az EU-n belül, mivel a magyar politika minden ésszerű határon túlment. Az interjúban szóba került, hogy Juncker azt várja, hogy az EU a korábbinál magasabb költségvetést irányoz elő a 2021-2017-es időszakra a gazdasági válság kezelésére. Úgy véli, a koronakötvény nem elég hatékony eszköz a károk enyhítésére, mivel kibocsátásuk is több hónapot igényel. Magát az ötletet azonban nem ellenzi.  A megfogalmazott kritika mellett elismerően beszélt utódjáról, Ursula Von der Leyenről, aki szerinte jó munkát végez. (A 444 nyomán.) 

Már több mint 6600 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Romániában

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.13. 13:57

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A kijárási korlátozások megszegése miatt csaknem tízezer embert bírságoltak meg az elmúlt napon.
A múlt heti átlagnak megfelelően nőtt hétfőre a Romániában diagnosztizált új koronavírus-fertőzések száma: az elmúlt 24 órában jegyzett 333 megbetegedéssel 6633-ra emelkedett a fertőzöttek száma – közölte hétfőn a stratégiai kommunikációs törzs. Ez azért számít jó eredménynek, mert az elmúlt napon végezték a járvány kezdete óta a legtöbb koronavírustesztet: a kiértékelt minták száma megközelítette az ötezret. Az elmúlt napon 12-en haltak bele a kórba és szövődményeibe, feleannyian, mint egy nappal korábban. A halottak száma 318-ra emelkedett. A járvány kezdete óta 852 gyógyult hagyhatta el a kórházat. A súlyos betegek száma 27-tel több, mint egy nappal korábban, jelenleg 231 fertőzöttet kezelnek a kórházak intenzív osztályain. Mintegy 24 ezren vannak intézményes karanténban, és több mint 71 ezren lakóhelyi elkülönítésben. A hivatalos közlés szerint 703 román állampolgár betegedett meg külföldön a járványban, közülük 47-en belehaltak a fertőzésbe vagy annak szövődményeibe. A hatósági szigor a hét végén is fokozódott. A stratégiai kommunikációs törzs hétfői közlése szerint a kijárási korlátozások megszegése miatt csaknem tízezer embert bírságoltak meg az elmúlt napon 21,82 millió lej (1,63 milliárd forint) értékben. A rendőrök azok ellen is felléptek, akik túrázás kedvéért hagyták el a lakásukat. Szombaton például a Tordai-hasadékban bírságoltak meg 14 túrázót. A román hatóságok erősen tartanak attól, hogy a hétvégi ortodox húsvéti ünnepek miatt lazul a fegyelem, és emiatt romlik a járvány elleni védekezés hatékonysága. Máramaros megye prefektusa közölte vasárnap, hogy nyilvános uszítás miatt indult bűnvádi eljárás az ellen, aki a Facebookon arra biztatta a hívőket, hogy a húsvéti ünnepek alatt tekintsenek el a kijárási korlátozásoktól, és vegyenek részt a feltámadási templomi szertartásokon. Az illető szerint ha a hívők összetartanak és valamennyien elmennek a templomba, nem büntethetik meg őket.

A hivatalos adatok szerint csökkent a vírust bizonyítottan hordozók száma Németországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.13. 13:27

Fotó: PETER KNEFFEL / AFP / dpa Picture-Alliance
Hétfő délelőttig 123 016 embernél mutatták ki a betegséget az országban.
Tovább csökkent az új típusú koronavírust hordozó igazolt fertőzöttek száma Németországban a hivatalos hétfői adatok szerint. A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) kimutatása alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírust hordozó igazolt fertőzöttek száma 57 606-ról 55 917-re csökkent, és 60 200-ról 64 300-ra emelkedett a gyógyultak, vagyis mindazon regisztrált fertőzöttek száma, akiknek szervezetében már nem lehet kimutatni a kórokozót. Az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) hétfő délelőttig 123 016 embernél mutatták ki, ami 2537 esettel, 2,10 százalékkal több az egy nappal korábbinál. Az új igazolt fertőzések száma az egymás utáni harmadik napon csökkent. A gyógyultak száma viszont jelentősen, 4100 esettel, 6,81 százalékkal nőtt az egy nappal korábbihoz képest. Az igazolt fertőzöttek közülük 2799 ember halt meg a vírus okozta betegségben (Covid-19), ez 126 esettel több az egy nappal korábbi 2673-nál. Az RKI kizárólag a tartományi hatóságoktól hivatalos úton beérkező adatokat használja, statisztikája így torzíthat, mert hétvégén nem mindenütt teljes körű az adatszolgáltatás. Az utóbbi hetekben a hét első munkanapjain rendre számos esetet jelentettek be utólagosan, ezért előfordulhat, hogy a következő napokban módosulnak az arányok. Az amerikai Johns Hopkins Egyetem (JHE) statisztikája viszont több forrásra épül és naponta többször frissül. Legutóbbi adataik szerint 127 854 embernél mutatták ki a vírust, ami 2402 esettel, 1,91 százalékkal több az egy nappal korábbi 125 452-nél. Az új igazolt fertőzések száma sorban a negyedik napon csökkent. A gyógyultak száma 60 300-ra emelkedett az egy nappal korábbi 57 400-ről. A halálos áldozatok száma átlépte a háromezres határt, 3022-re emelkedett, ami 151 esettel több az egy nappal korábbi 2871-nél. Mindennek alapján a JHE statisztikája szerint 64 532 aktív eset van, vagyis továbbra is több igazolt fertőzött hordozza a vírust, mint amennyien már leküzdötték. Azonban mindkét kimutatás jelzi, hogy hatásosak a járvány lassítására bevezetett korlátozó intézkedések. A fertőzöttek számának robbanásszerű, exponenciális növekedése megállt, a gyógyultak napi új száma pedig a statisztikai bizonytalanságokkal együtt is legalábbis megközelíti a napi új igazolt fertőzések számát. A németországi korlátozások április 19-ig biztosan érvényben maradnak. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői szerdán tárgyalnak arról, hogy miként változtassanak az előírásokon április 20-tól.