Előfizetés

Varga Judit szerint egyes rendkívüli rendelkezések a veszélyhelyzet után is megmaradhatnak

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.04.13. 06:49

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
De immár törvények és nem dekrétumok formájában. A Die Welt-nek adott interjúban azt is mondta: a földrészen liberális véleménydiktatúra van, ezeket az embereket a Fidesz konzervatív kétharmada zavarja.
A magyar igazságügyi miniszter képmutatással, illetve gyávasággal vádolta meg a német uniópártokat, mert szerinte azok pontosan látják, hogy a magyar helyzet egyáltalán nem ad okot az aggodalomra, csak éppen nem elég, ha ezt zárt ajtók mögött elmondják, hanem ki kellene állniuk, bátran és szolidárisan. Varga Judit, aki a Die Welt-nek adott interjúban igen felháborodottnak mutatkozott, azt állította, hogy a rendkívüli körülmények közepette Magyarország sem tesz mást, mint bármelyik másik állam. Az EU és a Néppárt mégis azt terjeszti róla, hogy aláássa a demokráciát. Hozzátette, hogy az európai kereszténydemokraták vezetése szándékosan szítja a feszültséget, noha a tagpártok többsége nem ezt akarja. A miniszter úgy látja, hogy a földrészen liberális véleménydiktatúra van, ezeket az embereket a Fidesz konzervatív kétharmada zavarja. Kijelentette, hogy a nyugati sajtó, valamint az Európai Parlament tökéletesen félreértette a kérdéses intézkedéseket, mert a magyar Országgyűlés továbbra is ülésezik, egyáltalán nincs kiiktatva. Megvan a többi fék is ellensúly is, mert működik az igazságszolgáltatás, illetve az Alkotmánybíróság. Varga különösen csalódottan beszélt a szociáldemokrata német külügyi államminiszterről, mert szerinte Roth felhívta ugyan, de egyáltalán nem érdekelték a válaszok. Csakis azt igyekezett bizonyítani, hogy ő maga elmondta az aggályait. A magyar partner hiába kérte tőle, hogy mondja meg, mely pontokkal van baja a felhatalmazási törvényben. Az interjúalany visszautasította az uniós igazságügyi biztosnak azt a követelését, hogy a magyar kormány gyorsan adja vissza különleges jogosítványait. Szerinte az időpontot a járvány alakulása határozza meg, de egyébként sem szabad általánosítani, mert a megnövelt jogkör addig nem veszélyezteti a demokráciát, amíg az alaptörvény keretein belül marad, továbbá ellátja feladatát az Alkotmánybíróság. Varga megismételte, hogy a törvény még erősíti is a Parlamentet, bár itt a lap megjegyzi, hogy a Fidesz aligha fordul a kormány ellen. Ám erre a miniszter azt válaszolta, hogy a kétharmados többség a választások eredményeként alakult ki, az pedig politikai kérdés, nem jogi. Az az érve is visszaköszönt, hogy nem szükséges időkorláthoz kötni a különleges felhatalmazást, mert többet nyom a latban, hogy az Országgyűlés bármikor visszavonhatja azt. Ám az újság itt is rámutat, hogy a kétharmad nemigen fog ugrálni a végrehajtó hatalommal szemben. A kormány képviselője ugyanakkor megkerülte a választ arra, hogy mi történik akkor, ha megszűnik a rendkívüli állapot. Mint mondta, egyes rendelkezések továbbra is hatályban maradhatnak, de immár törvények és nem dekrétumok formájában. Erről az Országgyűlés (azaz a 2/3) dönt. Arra is kitért: az még nem jelent hadigazdálkodást, hogy katonai parancsnokokat küldenek 140 kulcsfontosságú vállalathoz. Csak arról van szó, hogy fenn akarják tartani ezeknek a cégeknek a zavartalan működését. Az érintettek és az emberek is igen kedvezően reagáltak az intézkedésre – állította.   

Kásler felmentette a Rehabilitációs Intézet főigazgatóját is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.12. 19:22

Fotó: Jani Martin / Népszava
Az emberi erőforrások minisztere megszüntette Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatói megbízását.
A szaktárca tájékoztatása szerint a felmentés oka, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben Cserháti Péter nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a felkészülésre - írja a Magyar Nemzet az Emmi közlése alapján. 
Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-re biztosítania kellett volna az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató az utasításban szereplő ágyszámmal szemben. Az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott. Mindez ellentétes az ágazati elvárással és a kórháznak adott feladatszabással. A megfelelő felkészülést nem végezte el a főigazgató, komolyan veszélyeztetve ezzel a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást – írta a tárca.
Egyben emlékeztettek: az Operatív Törzs az Emmi miniszterének javaslatára ütemezetten, minden hétre előre meghatározta a magyarországi egészségügyi intézetek, kórházak feladatait, többek között azt is, hogy hány betegágyat, hány intenzív ágyat kell biztosítani az adott intézményben a koronavírussal fertőzött betegek izolálására, ellátására, lélegeztetésére.  
„Aki a komplex intézkedési terv ütemezett utasításait nem hajtja végre, az a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét veszélyezteti. Az OORI főigazgatójának ilyenfajta eljárása ezért mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan”

– zárta közleményét az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Megírtuk: hivatala átadására kérte a Fejér megyei kórház főigazgatóját Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a múlt héten – számolt be a Feol.hu szombaton reggel.  A tárca csak tegnap délután árulta el, miért váltotta le villámgyorsan Kásler Miklós a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház éléről Csernavölgyi István főigazgatót. Azt közölték, a most távozó orvosigazgató „a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban olyan súlyos mulasztást követett el, amely indokolta, hogy átadja hivatalát”. A leváltott főigazgató a lapnak küldött közleményében úgy fogalmazott: "az adatszolgáltatás tényszerű adatokat közölt, telefonon pontos és naprakész adatokat szolgáltatott az intézmény, az elektronikus adatszolgáltatás egy esetben valóban csúszott", emiatt szüntették meg a munkaviszonyát. Ezt azonban adminisztrációs feladatnak és nem főigazgatói hatáskörnek nevezte és azt írta: jogi lépéseket tesz. A miniszter ma már ki is nevezte az új főigazgatót Bucsi László címzetes egyetemi docenst, akinek a megbízása határozott időre, a főigazgatói pályázat eredményes lezárásáig tart.

Ön nyert? Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.12. 17:08
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 3 (három) 5 (öt) 25 (huszonöt) 26 (huszonhat) 39 (harminckilenc) 45 (negyvenöt)    Nyeremények: 6 találatos szelvény 2 darab, nyereményük egyenként 129.487.825 forint; 5 találatos szelvény 40 darab, nyereményük egyenként 316.340 forint; 4 találatos szelvény 2.005 darab, nyereményük egyenként 6.310 forint; 3 találatos szelvény 33.570 darab, nyereményük egyenként 1.735 forint.