Előfizetés

Öt lakó lett koronavírusos egy zuglói idősek otthonában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.12. 16:57
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az idősek mellett két dolgozó tesztje is pozitív lett, ők azonban az elmúlt napokban már nem dolgoztak.
Az Olajág Otthonok egyik zuglói intézményben öt lakó fertőződött meg - közölte a 444.hu kérdésére Szirmai Viktor főigazgató. Hozzátette, hogy még két munkatársuknak lett pozitív a tesztje, ők már az elmúlt tíz-tizennégy napban nem dolgoztak, ugyanakkor az összes többi munkavállaló tesztje negatív. A főigazgató nem szeretett volna feltételezésekbe bocsátkozni arról, hogyan jutott be a koronavírus az intézménybe.  A főigazgató tájékoztatása szerint bár a hatóság nem rendelt el semmilyen, a korábbi gyakorlattól eltérő működést,    
elővigyázatosságból a fertőzöttek környezetében élő mintegy száztíz lakón - egy magánszolgáltatóval kötött szerződés keretében - elvégeztették a teszteket és a teszt minden esetben negatív lett.

Az érintett lakókkal kapcsolatban álló dolgozókon és a velük kapcsolatban álló munkatársakon, mintegy további nyolcvan főn pedig folyamatosan végeztetnek több fordulós szűrővizsgálatot. Az intézmény négy lakójánál tapasztaltak az elmúlt napokban olyan tüneteket, ahol a negatív eredményű tesztjeik ellenére kezdeményezték az ÁNTSZ-nél a szűrővizsgálat megismétlését. Állapotuk kielégítő, tüneteik jelenleg nem súlyosak, és jelenleg nem tudják biztosan, hogy azok esetleg a vírustól erednek vagy sem - írta a hírportál.   „A zuglói Tisztifőorvos és munkatársa április 10-én, Nagypéntek este, több órás ellenőrző vizsgálatot  tartott a zuglói intézményeinkben és az otthonainkat rendben találta. Intézkedéseink, óvó- és védőfelszereléseink, illetve működésünk - a hatóságok által jegyzőkönyvbe is foglaltan -mindenben megfelelnek a jogszabályok és a különleges körülmények által megkövetelt rendkívüli feltételeknek” -írta a lap kérdésére főigazgató. Az Olajág Otthonok üzemeltetője az  Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség.  Az Olajág Otthonok kilenc intézményéből négy működik a XIV. kerületben. Ezek közül az egyikben észlelték most a fertőzést.  

Kásler kinevezte a Fejér megyei kórház megbízott főigazgatóját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.12. 15:53

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A szaktárca szerint szerint a korábban felmentett orvosigazgató „a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban olyan súlyos mulasztást követett el, amely indokolta, hogy átadja hivatalát”.
Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter Dr. Bucsi Lászlót, címzetes egyetemi docenst bízta meg a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatói teendőinek ellátásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma vasárnap délután.    A megbízott főigazgató az orvostudomány kandidátusa, 20 éve dolgozik a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, 2008 óta pedig ő az intézmény Mozgásszervi Sebészeti Centrumának a vezetője. Korábban több ízben dolgozott Angliában, és hosszú évekig volt a SOTE Ortopédiai Klinikájának osztályvezetője. Dr. Bucsi László jelenlegi megbízása határozott időre, a főigazgatói pályázat eredményes lezárásáig tart.

Kásler kirúgta az első főigazgatót

Hivatala átadására kérte a Fejér megyei kórház főigazgatóját Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a múlt héten – számolt be a Feol.hu szombaton. A Fejér Megyei Hírlap kérdezte a tárcát, de választ nem kapott. Csernavölgyi István főigazgató, aki nagypéntek reggelén leadta hivatalát, egy közleményt adott ki az újságnak. „A hír igaz. Az ország legnagyobb betegforgalmú intézménye a jelen járványügyi helyzetben is az elsők között lépett csatasorba, és heroikus küzdelmet folytat. Az elsők között alakította át ellátó struktúráját az országban, hogy meg tudjon felelni a fokozott, mind ez ideig ismeretlen feladatnak. Az adatszolgáltatás tényszerű adatokat közölt, telefonon pontos és naprakész adatokat szolgáltatott az intézmény, az elektronikus adatszolgáltatás egy esetben valóban csúszott, emiatt szüntették meg a munkaviszonyom. Az adatszolgáltatás azonban adminisztrációs feladat, és nem főigazgatói hatáskör. Fentiek oka, hogy dolgozói kollektívánk az elmúlt hónap minden órájában a betegellátást szervezte, gyógyított, szűrt, és minden idegszálával a járványügyi helyzet megoldására koncentrált. Az igazság védelmében a szükséges jogi lépéseket megteszem, a sárdobálásban nem veszek részt. A legfontosabb, hogy kollégáim zavartalanul, a gyógyításhoz nélkülözhetetlen bizalmi légkörben dolgozhassanak tovább a járvány leküzdésében. Minden egyéb másodlagos, és várhat.” Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombat délután árulta el, miért váltotta le villámgyorsan Kásler Miklós a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház éléről Csernavölgyi István főigazgatót. A tárca a 168 Óra érdeklődésére azt közölte, a most távozó orvosigazgató „a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban olyan súlyos mulasztást követett el, amely indokolta, hogy átadja hivatalát”.

Kapcsolódó
Kásler kirúgta az első főigazgatót

Elkezdődött a Pesti úti idősotthon fertőtlenítése (fotók)

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.04.12. 14:40

Fotó: Mónus Márton / MTI
Vasárnap reggel katonák érkeztek a helyszínre és elkezdték a munkát, ami várhatóan napokig tart majd.
Elkezdődött a Pesti úti idősotthon fertőtlenítése, vasárnap reggel katonák érkeztek a helyszínre és elkezdték a munkát, ami várhatóan napokig tart majd - hangzott el az M1 híradójában. Felidézték: az intézmény teljes fertőtlenítését Müller Cecília országos tisztifőorvos rendelte el, miután az idősotthonban már csaknem 200-an kapták el a koronavírus-fertőzést és nyolcan elhunytak. Vizsgálat is indult annak kiderítésére, az idősek kaptak-e megfelelő egészségügyi ellátást.
A tudósítás szerint 9 óra előtt pár perccel érkeztek meg a Magyar Honvédség vegyvédelmi zászlóaljának katonái az idősotthonhoz, a katonák védőruhába öltöztek és gázálarcot húztak. Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka a műsorban elmondta, különböző mentesítő anyagokat fognak használni.
"Ahol hidegburkolatok vannak, csempe, járólap, ott klóralapút, a lakóterekben azért, hogy óvjuk az egészségét a bentlakó időseknek, illetve nyilván óvjuk az értékeiket, a bútorzatot, az egyéni értékeket, ott alkoholalapút fogunk használni" - mondta.

- mondta

Hozzátette: van, ahol úgynevezett hidegpárával, hideg gőzzel fognak biológiai mentesítőanyagot használni. A katonákat is lefertőtlenítették, mielőtt elkezdték volna a munkát, és a portától indulva "szinte centiméterenként" haladtak előre.

A kormányhivatal néhány napja még nem talált problémát a fővárosi idősotthonok többségénél

Újabb dokumentumokat hozott nyilvánosságra Karácsony Gergely főpolgármester, melyek szerinte bizonyítják, hogy a sokat támadott fővárosi fenntartású idősotthonok „mindenben a jogszabályoknak megfelelően működnek.” Karácsony - aki pénteken a kormány vírusteszteléssel szembeni ellenállását buktatta le - most nyolc idősotthonról tett közzé dokumentumokat.