Előfizetés

A kormányhivatal néhány napja még nem talált problémát a fővárosi idősotthonok többségénél

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.04.12. 14:15

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A feltárt hiányosságok között viszont szerepelt a munkaerőhiány évtizedes problémája is.
Újabb dokumentumokat hozott nyilvánosságra Karácsony Gergely főpolgármester, melyek szerinte bizonyítják, hogy a sokat támadott fővárosi fenntartású idősotthonok „mindenben a jogszabályoknak megfelelően működnek.” 
Karácsony - aki pénteken a kormány vírusteszteléssel szembeni ellenállását buktatta le  - most nyolc idősotthonról tett közzé dokumentumokat. A Pesti úti idősek otthona kivételével mindegyik intézményt a fővárosi kormányhivatal ellenőrizte, és a jegyzőkönyvek alapján egyiknél sem fedeztek fel olyan rendszerszintű problémát, ami miatt eljárást kellett volna indítani – négynél pedig semmilyen hiányosságot sem találtak a szigorú járványügyi ellenőrzés során sem. „A fő tanulság tehát az: nagyszerű, áldozatos munkát végeznek az idősotthonokban dolgozók, miközben meg kell küzdeniük az egészségügyi és szociális szféra évtizedes magára hagyottságából fakadó gondokkal, például a munkaerőhiánnyal.(…)"
„Nem fogom hagyni, hogy mindazok, akik a járvány elleni védekezés helyett politikai leszámolásba kezdtek, lebecsüljék a dolgozóink erőfeszítéseit és áldozatvállalását” -írta Karácsony Gergely.

A jegyzőkönyvek az Alacskai úti  központi idősotthon és két tagintézménye (Mészáros Lőrinc utca, Virág Benedek utca) , a Baross utcai, a Halom utcai, valamint a kamaraerdei intézmény vizsgálati anyagát tartalmazzák. Mint kiderül belőlük, hiányosságot csak az Alacskai úti központi otthonban és a Baross utcai intézményben találtak: előbbinél csak a folyosón volt zsilipelési lehetőség az esetleges betegek szobája előtt, és nem különítették még el az egészséges és beteg lakókat - igaz, a felmérés időpontjában nem is volt igazolt koronavírusos beteg az Alacskai úton. A Baross utcában pedig a védőfelszerelés és a munkaerő hiányát állapították meg. 
A felszereléshiányon a jelenlegi helyzetben szinte lehetetlen segíteni, hiszen a főváros is hetek óta hasztalanul kéri a kormányt, hogy segítsenek nekik védőfelszereléshez jutni; a munkaerőhiány pedig nem ma kezdődött: évek, évtizedek óta sújtja a szociális otthonokat.

A Pesti úti otthont, ahol több mint kétszáz fertőzöttet találtak, nem a fővárosi kormányhivatal munkatársai ellenőrizték: az intézményt előbb a Bajcsy-Zsilinszky kórház főorvosa, majd Müller Cecília országos tiszti főorvos látogatta meg.  Egyikük sem talált komoly hiányosságokat, néhány lejárt szavatosságú vagy fel nem matricázott fertőtlenítőszeren kívül – a Pesti út mégis a kormányzati sajtó támadásainak célpontja lett, ezen keresztül próbálják bizonyítani Karácsony Gergely vezetői alkalmatlanságát. Karácsony többször is hangsúlyozta: amíg a kormány mereven ellenáll annak, hogy csak tesztelt, biztosan gyógyult időseket küldjenek vissza a kórházakból az idősotthonokba, addig nem lehet megfékezni a többi lakó fertőzését sem, a járvány pedig tovább szedi áldozatait a szociális intézményekben.

Újabb repülőgép érkezett Kínából a fedélzetén 1,365 millió maszkkal

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.12. 13:57
Korábbi felvétel. Illusztráció
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala
Hat további repülőgép pedig már a felszállási engedélyt várja Pekingben.
Újabb repülőgép érkezett vasárnap reggel Kínából, Sencsenből, a fedélzeten 1 millió 365 ezer maszkkal - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Hozzátette: hat további repülőgép pedig már a felszállási engedélyt várja Pekingben és Sanghajban, hogy "hajnalban sok-sok tonna rakománnyal landoljanak Budapesten". A miniszter a bejegyzésben hangsúlyozta, az orvosok, ápolók, rendőrök és katonák ellátását folyamatosan biztosítani kell, még az ünnepek alatt is. Ezért az ő eszközellátásukért felelős Kína-Magyarország légihíd sem szünetelhet - tette hozzá. Szijjártó Péter kitért arra, hogy a mostani húsvéton nincs lehetőség nagyobb családi összejövetelekre, vannak viszont sokan olyanok is, akik még szűk családi körben sem nagyon tudnak ünnepelni. Ők azok, akik ilyenkor is szolgálatban vannak: orvosok, ápolók, rendőrök, katonák. Nekik nincs szabadság húsvétkor sem - közölte. 

Nem fullad, nem fárad, egy Superman - mondták Orbánról a szekszárdi kórházban (videó)

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.04.12. 12:33
Orbán Viktor hitetlenkedve nézi a digitális hőmérő által jelzett testhőmérsékletet. 34,5 Celsius fok, de a pálinka erre is megoldás
Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Újabb, "váratlan" kórház-látogatást tett vasárnap a miniszterelnök. Majd iszom egy pálinkát - mondta, mikor a digitális hőmérő 34,5 Celsius fokos testhőt mutatott nála.
Ismét váratlan kórházi látogatást tartott Orbán Viktor, szám szerint a hetediket. Vasárnap reggel a Tolna Megyei Balassa János Kórházban nézett körül, ahol – ahogy sajtófőnöke, Havasi Bertalan az MTI-nek fogalmazott - „ellenőrzés keretében végigjárta (..) a Covid-gyanús vagy igazolt fertőzöttek szakmai eljárásrendnek megfelelő ellátási helyszíneit”. Orbán Viktor erről egy videót is közzétett: a felvétel elején ellenőrzik a miniszterelnök egészségügyi állapotát. „Nehéz légzés, fáradékonyság, fulladás?” - sorolja a tesztkérdéseket a maszkos, arcpajzsos kórházi munkatárs, aki Superman-nek nevezi a mindenre nemet mondó Orbánt.
Ezután megmérik a lázát is – a hőmérő pedig 34,5 Celsius fokos testhőmérsékletet mutat, ami a kihűlés állapotának felelne meg.

„34,5?" - kérdez vissza hitetlenkedő nevetéssel a miniszterelnök. A kórházi munkatárs szerint nekik ilyen jó kis hőmérőjük van – "Akkor pálinkát kell innom" - jegyzi meg Orbán, és  megbeszélik, hogy az a koronavírus ellen is jó.
A miniszterelnök körbejárta a koronavírusos betegeknek kiépített pavilon kórházat, megnézett két kórtermet, ahol – ha szükséges – később majd több, lélegeztetésre szoruló betegeket tudnak lélegeztetni. A helyi főorvos, Rodek Gyula, Havasi beszámolója szerint „jelentett” is a miniszterelnöknek: elmondta, az intézményben most egy, bizonyítottan koronavírusos személyt kezelnek, de a kapacitások maximális igénybevételével egyidőben közel 180 ágyon folyhat a fertőzöttek ellátása.   „Csak azt akartam látni, hogy ha ide hozni kell, akkor erre maguk fel vannak készülve. De gratulálok, úgy látom, hogy igen” - mondta a videó végén Rodeknek. A főorvossal végül könyökpacsizott is – bár a kórházban most is kezelnek fertőzöttet, és kormányrendelet írja elő, hogy mindenki tartsa másoktól a minimum 1,5 méteres védőtávot.