Több órás napsütés várható vasárnap, de a Kisalföldön erősebb lehet a szél

Publikálás dátuma
2020.04.11. 18:13
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Napközben azért 20 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.
Vasárnap hajnalig többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúl egy részén lehet több a felhő. Csapadék nem lesz – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 8 fok között alakul, de a fagyzugos tájakon gyenge fagy előfordulhat, a vízpartokon, a belvárosi területeken, illetve a magasabban fekvő helyeken pedig enyhébb is lehet a hajnal   Vasárnap napközben a többórás napsütés mellett elsősorban az ország északnyugati, északi felében gomolyfelhők képződnek, majd délután nyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet. A legtöbb napsütés az Alföldön valószínű. Az Alpokalja fölé egy-egy zápor besodródhat. A déli szelet élénk, a Kisalföldön néhol erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között várható.
Szerző

Kecskeméten elrendelik a teljes kijárási tilalmat a 65 éven felüliekre, ha az idősek nem működnek együtt

Publikálás dátuma
2020.04.11. 17:37
Képünk illusztráció.
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A polgármester azután jelentette be, hogy mérlegeli a további szigorítást, hogy egy nyugdíjasotthon lakója kiszökött és elment vásárolgatni.
A tegnapi napon a Margaréta otthon egyik lakója kiszökött és elment vásárolgatni. Visszaérkezésekor azonnal elkülönítették a többi időstől, karanténba helyezték – jelentette be Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere Facebook-oldalán. A városvezető megjegyezte, hogy az ilyen magatartás súlyosan veszélyeztet másokat is. Közölte, hogy az esettől függetlenül már koronavírus teszteket rendeltek, jövő héten az idősotthon összes dolgozóját tesztelik. Megfogalmazása szerint el szeretnék kerülni azt a tragédiát, amely a budapesti otthonban bekövetkezett.  Pénteken Szemereyné levélben kérte a nyugdíjasházak lakóit a felelősségteljes együttműködésre. 
„Akkor még úgy gondoltam, hogy a korosztályuk iránti tiszteletből nem élek jelenlegi jogommal, és nem rendelek el városi szinten teljes kijárási tilalmat a 65 év felettiek számára”

– tette hozzá.

Úgy véli azonban, hogy ez az eset rávilágított arra, hogy ezt újra kell gondolnia, és az ünnepek után mérlegeli, hogy amennyiben szükséges, elrendeli a 65 év felettiek számára a teljes kijárási tilalmat.
„Ez azt jelentené, hogy a 65 év felettiek Kecskeméten 9-12 között sem hagyhatnák el otthonaikat. Van egy kitűnően működő Gondoskodó Szolgálatunk, el tudjuk látni az időseket, nem maradnak magukra”

- magyarázta.

Bejegyzését azzal zárta, hogy ha szép szóval nem megy, és ez a tendencia folytatódik, akkor kénytelen lesz meghozni ezt a döntést.
(A 444 nyomán.)
Szerző

Karácsony: Hatvanan koronavírussal fertőzöttek a Rózsa utcai idősotthon lakói közül

Publikálás dátuma
2020.04.11. 16:17

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az intézményben jelenleg 94 embert gondoznak.
Ami a kormányzat szerint „felesleges költség”, az szerintünk életeket menthet. A főváros folytatja az idősotthonainak szűrését saját forrásból, és sajnos rossz híreket kapunk. A fővárosi koronavírus-szűrés a Rózsa utcai otthon 94 lakójából 60 idős lakónál mutatott pozitív eredményt – jelentette be Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A főpolgármester közölte, hogy négyüknek vannak tünetei, őket kórházba szállították, a többiek jól vannak. Bejegyzésében azt írta, hogy a hatóságokkal egyeztetve bevezették a szigorú karanténszabályokat, az előírásoknak megfelelően pedig mindent megtesznek az idős emberekért, a járvány terjedésének megakadályozásáért.
„Azt a tájékoztatást kaptam, hogy a Rózsa utcába, miként a Pesti útra, küldtek vissza kórházból beteget úgy, hogy nem végeztek rajta koronavírus-tesztet. Ez megint csak lehetséges válasz arra a kérdésre, hogyan jutott be a fertőzés az idősotthonba”

– állapította meg Karácsony Gergely.

A politikus úgy véli, nincs már idő a késlekedésre, és a kormánynak azonnal meg kell változtatni a szűrést tiltó, azt „felesleges költségnek” minősítő álláspontját, mert napnál világosabb, hogy ezzel emberéleteket kockáztatnak. Bejegyzése végén sürgette, hogy rendeljék el az ország összes idősotthonának szűrését. Az otthonon belüli emelkedés igen kiugrónak tűnik, mivel az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján még hét fertőzöttet jelentettek. A főváros azonban, ahogy Karácsony közölte, saját költségen biztosította a szűréseket, így találtak még 53 koronavírusos beteget az otthonban. Az a héten derült ki, hogy a Pesti úti idősotthonban megugrott a megbetegedések száma. Kormánypárti politikusok és kormányközeli lapok az utóbbi napokban arról írtak, hogy Karácsonyék hanyagsága miatt alakulhatott ki a tömeges fertőzés az intézményben. A főpolgármester péntek este erre reagálva a Facebook-on jelentette be, bizonyítékokkal tudja alátámasztani, hogy három hete hiába kérik a kormány illetékeseit, a kormányhivatal vezetőjét, az egészségügyért felelős minisztert és a tisztifőorvost is, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba negatív koronavírus-teszt nélkül.  
Szerző