Előfizetés

Kásler kirúgta az első főigazgatót

D. A.
Publikálás dátuma
2020.04.11. 09:10

Fotó: Népszava
„Az igazság védelmében a szükséges jogi lépéseket megteszem, a sárdobálásban nem veszek részt” – közölte Csernavölgyi István, aki nagypéntek reggelén leadta hivatalát. Az Emmi szerint az orvosigazgató „a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban olyan súlyos mulasztást követett el, amely indokolta, hogy átadja hivatalát”.
Hivatala átadására kérte a Fejér megyei kórház főigazgatóját Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a múlt héten – számolt be a Feol.hu szombaton. Mint azt a lap írja: egyelőre nem tudták kinyomozni, milyen indokkal, átszervezés vagy valamilyen hiba következtében kezdeményezte a miniszter a főigazgató leváltását. Az intézmény dolgozói viszont nem nagyon értik. A Fejér Megyei Hírlap kérdezte a tárcát, de választ nem kapott. Csernavölgyi István főigazgató, aki nagypéntek reggelén leadta hivatalát, egy közleményt adott ki a Fejér Megyei Hírlapnak. „A hír igaz. Az ország legnagyobb betegforgalmú intézménye a jelen járványügyi helyzetben is az elsők között lépett csatasorba, és heroikus küzdelmet folytat. Az elsők között alakította át ellátó struktúráját az országban, hogy meg tudjon felelni a fokozott, mind ez ideig ismeretlen feladatnak. Az adatszolgáltatás tényszerű adatokat közölt, telefonon pontos és naprakész adatokat szolgáltatott az intézmény, az elektronikus adatszolgáltatás egy esetben valóban csúszott, emiatt szüntették meg a munkaviszonyom. Az adatszolgáltatás azonban adminisztrációs feladat, és nem főigazgatói hatáskör. Fentiek oka, hogy dolgozói kollektívánk az elmúlt hónap minden órájában a betegellátást szervezte, gyógyított, szűrt, és minden idegszálával a járványügyi helyzet megoldására koncentrált. Az igazság védelmében a szükséges jogi lépéseket megteszem, a sárdobálásban nem veszek részt. A legfontosabb, hogy kollégáim zavartalanul, a gyógyításhoz nélkülözhetetlen bizalmi légkörben dolgozhassanak tovább a járvány leküzdésében. Minden egyéb másodlagos, és várhat.”

Az önkormányzat várja a hivatalos tájékoztatást

Hivatalos forrásból az önkormányzat nem értesült a Szent György Kórház főigazgatójának – ebben az egyébként is nehéz időszakban történő – leváltásáról, aminek okát sem ismerjük. A hírek szerint olyan súlyos hiba vezethetett az azonnali döntéshez, mely a fenntartó állami szerv szerint ebben a járványhelyzetben nem megengedhető. Ennek megítélésére nincs lehetőségünk. A sajtóban megjelent információk szerint a kérdés jogi fórumok elé fog kerülni, ahol az ügy részletei is tisztázást nyerhetnek” –  írja honlapján a székesfehérvári önkormányzat. Hozzátették: szintén nem hivatalos forrásból arról értesültek, hogy „egy kiváló fehérvári szakember” fogja a továbbiakban vezetni a kórházat. „A késlekedés itt nem megengedhető. A mostani járványhelyzetben nem lehet főigazgató nélkül az ország egyik legnagyobb egészségügyi intézménye, jelenleg járványkórháza. Az önkormányzat természetesen ahogy eddig is, úgy a jövőben is minden támogatást, segítséget megad a kórháznak és az ott dolgozóknak. Várjuk az EMMI tájékoztatóját” – tették hozzá.

Reagált az Emmi

Az Emberi Erőforrások Minisztériuam (Emmi) később elárulta, miért váltotta le villámgyorsan Kásler Miklós a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház éléről Csernavölgyi István főigazgatót. A tárca a 168 Óra érdeklődésére azt közölte, a most távozó orvosigazgató „a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban olyan súlyos mulasztást követett el, amely indokolta, hogy átadja hivatalát”. Utódja még nincsen a most kirúgott igazgatónak. A kórház irányítását átmenetileg dr. Reiber István orvosigazgató vezeti – zárult az Emmi válasza.

Újabb nyolc beteg halt meg a koronavírus miatt Magyarországon, 1310-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.11. 08:17

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Egy nap alatt 120 embernél diagnosztizálták a fertőzést.
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1310 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 beteg, ezzel 85 főre emelkedett az elhunytak száma, 115-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból – közölték szombat reggel a kormányzati tájékoztató oldalon. A koronavírus honlap legfrissebb adatai szerint 17 490 ember van hatósági házi karanténba, és összesen 31 961 mintavétel történt. Azt írják, hogy a Pesti úti idősek otthonában eddig összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzött van.    Ismételten kiemelték: a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. „A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat, amelyeket a kormány határozatlan időre meghosszabbított. Különösen kérjük a budapestieket, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött” – írták. Hozzátették: ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét. 

Szigorítottak a polgármesterek

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután jelentette be, hogy nem vezetnek be a jelenleginél szigorúbb kijárási korlátozásokat a járvány miatt, de a jelenlegi szabályozást határozatlan időre meghosszabbították, a polgármestereket pedig felhatalmazták, hogy húsvét idejére, hétfő éjfélig a saját településekre az általánostól eltérő, szigorúbb szabályokat hozzanak. Ennek megfelelően több településen és fővárosi kerületben lezártak parkolókat, illetve megtiltották a tartózkodást egyes közterületen. A szigorításokról szóló összefoglalónkat itt találja

Újabb szigorításokat vezetett be a polgármester Szolnokon

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.04.11. 08:05
Illusztráció
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Háromnál több ember nem csoportosulhat a köztereken, az utcán, a Tisza-, illetve a Zagyva-parti sétányokon, az üzletek, cukrászdák, dohányboltok előtt.
Szolnokon péntek estétől új önkormányzati rendelet lépett életbe, amely szigorította a koronavírus-járvány miatt eddig hozott intézkedéseket. Háromnál több ember például nem csoportosulhat a köztereken, az utcán, a Tisza-, illetve a Zagyva-parti sétányokon, az üzletek, cukrászdák, dohányboltok előtt – jelentette be Szalay Ferenc polgármester a Facebook-oldalán. A rendelet betartását a közterület-felügyelők ellenőrzik. Először figyelmeztetnek, ha pedig többször előfordul a szabálysértés, legalább 5 ezer, legfeljebb 50 ezer forint helyszíni bírságot szabhatnak ki – közölte. Szólt arról is, hogy az Ady Endre úti és a Széchenyi piacon szigorúan ellenőrzik a korosztályi feltételek betartását. Az árusokat is maszk viselésére kérik. A szolnoki piacoknál és nagyobb bevásárlóközpontoknál, üzleteknél szombaton 8 és 12 óra között mintegy 5 ezer maszkot osztanak ki a vevőknek. Jövő keddtől a veszélyhelyzet végéig változik a két piac rendje, attól a naptól reggel 8 és 10 óra között látogathatják a piacokat a 65 évnél idősebbek. A szabályozás betartását szigorúan ellenőrzik a bejáratoknál – közölte Szalay Ferenc. Azt mondta, hogy levelet ír az összes szolnoki bevásárlóközpontnak, a tulajdonosaiknak, hogy biztosítsanak a pénztárosaiknak, árufeltöltőiknek arcmaszkot, szükség esetén a város segít ebben. Szólt arról, hogy a dohányboltokban 6 és 15 óra között lehet árusítani a veszélyhelyzet végéig. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a közterületekre, parkokba, sétányokra céltalanul kimenni eddig sem volt szabad, és ez a továbbiakban is így marad.
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután jelentette be, hogy nem vezetnek be a jelenleginél szigorúbb kijárási korlátozásokat a járvány miatt, de a jelenlegi szabályozást határozatlan időre meghosszabbították, a polgármestereket pedig felhatalmazták, hogy húsvét idejére, hétfő éjfélig a saját településekre az általánostól eltérő, szigorúbb szabályokat hozzanak. Ennek megfelelően több településen és fővárosi kerületben lezártak parkolókat, illetve megtiltották a tartózkodást egyes közterületen. A szigorításokról szóló összefoglalónkat itt találja.