Előfizetés

Uniós csúcstalálkozót tartanak április 23-án

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.11. 07:22

Fotó: FRANCOIS WALSCHAERTS / AFP
A videokonferencián megvitatják, hogyan lesz képes az európai gazdaság felépülni a koronavírus-járvány okozta válságból.
Az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács április 23-án csúcstalálkozót tart videókonferencia keretében annak megvitatására, hogyan lesz képes az európai gazdaság felépülni a koronavírus-járvány okozta válságból – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken. Az euróövezethez tartozó uniós tagállamok pénzügyminiszterei 500 milliárd euró összegű mentőcsomagról állapodtak meg csütörtökön a járvány okozta gazdasági válság enyhítésére. Nyilatkozatában Michel a megállapodást „jelentős áttörésnek”, „gyors és célzott segítségnek” nevezte, amely véleménye szerint megfelelő védelmet fog nyújtani az uniós tagállamok vállalkozásainak. „Ideje lefektetni a szilárd gazdasági fellendülés alapjait” – fogalmazott.
A megállapodásban szereplő terv képes újraindítani az európai gazdaságot, miközben előmozdítja a gazdasági felzárkózást – tette hozzá. David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke az eurócsoport megállapodásáról nyilatkozva azt mondta, ez az első alkalom, hogy a tagállamok a válságra nem külön-külön reagálnak, hanem valódi unióként, egyenlő feltételek mellett, közösen cselekszenek. „Az európai vonaton nincsenek többé első és másodosztályú utasok” – fogalmazott. Az uniós csúcstalálkozóra utalva kijelentette: az állam-, illetve kormányfőknek bátraknak kell lenniük. Az európai szolidaritás erősödik, a nemzeti önzés visszaszorulóban van. Noha a közös utazás megkezdődött, még nagyon sok tennivaló van hátra, a jelenlegi helyzetből csak egy „erősebb Európa által szabadulhatunk” – tette hozzá az EP elnöke.

Trump: Május elejéig még biztosan nem lehet enyhíteni a korlátozásokat

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.11. 06:35
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: JIM WATSON / AFP
„Addig nem indítjuk újra a gazdaságot, amíg nem lehetünk biztosak abban, hogy az amerikaiak ezt követően is egészségesek maradnak” – mondta az amerikai elnök.
Donald Trump amerikai elnök megismételte pénteken, hogy készen áll a koronavírus-járvány miatt leállt gazdaság újraindítására, de hozzátette, hogy május elejéig még biztosan nem lehet enyhíteni az elrendelt korlátozásokat és megindítani a munkát. A járványügyi intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport napi sajtótájékoztatóján Trump hangsúlyozta, hogy a döntés időzítésében az egészségügyi szakemberek tanácsaira hallgat majd. Szerintük pedig jelenleg úgy tűnik – fűzte hozzá –, hogy május elsején még nem lehet enyhíteni a korlátozásokat.
„Addig nem indítjuk újra a gazdaságot, amíg nem lehetünk biztosak abban, hogy az amerikaiak ezt követően is egészségesek maradnak”

– fogalmazott.

Hozzátette, hogy az újraindításnak is megvan a maga kockázata, a járvány ugyanis ismét fellángolhat. Leszögezte, hogy a megbetegedések esetleges újabb hulláma esetén kész lesz ismét korlátozó intézkedéseket bevezetni. Az elnök azt mondta, hogy nemsokára bemutatja azt az új kormányzati munkacsoportot, amely a gazdaság újraindításának lehetőségeit, esetleges időpontját, körülményeit vizsgálja majd. Sajtóértesülések szerint a testület tagja lesz Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Steve Mnuchin pénzügyminiszter és Mark Meadows, a Fehér Ház új kabinetfőnöke. Trump közölte azt is:
a jövő héten „bejelentést tesz” az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulásról.

Úgy fogalmazott:
„Mint tudják, évente mintegy 500 millió dollárt folyósítunk nekik, de majd a jövő héten visszatérünk erre. Sok mondandónk lesz”.

További részleteket azonban nem közölt. Az amerikai elnök az elmúlt napokban többször élesen bírálta a WHO főigazgatóját, Kína iránti elfogultságot vetve a szemére, és az amerikai hozzájárulás csökkentését vagy megvonását is kilátásba helyezte. A sajtótájékoztatón Trump bejelentette, hogy megegyezett Mexikóval az olajkitermelés csökkentésében, az olajkitermelő országok megállapodása és az olajárak zuhanásának megakadályozása érdekében.
„Mi elfogadjuk, hogy csökkentjük az olajkitermelésünket. Ők pedig beleegyeztek abba, hogy a jövőben valamiképpen kárpótolnak bennünket ezért”

– mondta.

Szavaiból azonban nem derült ki egyértelműen, hogy milyen jellegű kárpótlásra is számít. Közölte, hogy az amerikai olajkészletek „évekre elegendőek”. Mike Pence alelnök a sajtókonferencián arra kérte az egyházakat, hogy a húsvéti ünnepek idején is tartsák zárva templomaikat. Bejelentette, hogy a kormányzat néhány nap múlva a járvány megfékezését célzó új előírásokat tesz közzé.
Donald Trump amerikai elnök és Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója
Fotó: JIM WATSON / AFP
A tájékoztatón ezúttal is részt vett Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója, továbbá Deborah Birx járványügyi szakember. Mindketten a kormányzati munkacsoport tagjai. Fauci arra hívta fel a figyelmet: valószínűleg hónapokba telik, míg a most kipróbálás alatt álló szerekről kiderül, hogy közülük melyik lesz alkalmas terápiás kezelésre. Birx doktornő pedig azt emelte ki, hogy bár biztató jelek mutatkoznak, a járvány még mindig nem érte el a csúcspontját az Egyesült Államokban.

Törökország 31 városában kétnapos kijárási tilalom lépett életbe

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.11. 06:23

Fotó: Onur Dogman / AFP / NurPhoto
Az újabb korlátozások egyelőre vasárnap éjfélig lesznek érvényben.
Kétnapos kijárási tilalmat léptetnek életbe péntek éjféltől Törökország 31 városában a koronavírus-járvány megfékezése érdekében – jelentette be a török belügyminisztérium az este, miután a betegség halálos áldozatainak száma ezer fölé emelkedett az országban. Törökországban a járvány hatásainak enyhítése céljából múlt péntek éjfél óta a 30 legnagyobb városon – köztük Isztambulon és Ankarán – kívül a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak település is le van zárva a személyforgalom előtt. Az újabb intézkedés tovább szigorítja az egy hete érvényben lévő kijárási korlátozást, amellyel a 65 évnél idősebbeket és a krónikus betegeket kötelezték otthonmaradásra, valamint a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokat. Bár országos szintű kijárási tilalom még nincs érvényben, a közigazgatási szervek nap mint nap rendelnek el kéthetes vesztegzárat kisebb vidéki településeken és településrészeken. A kis-ázsiai államban már korábban leállították a nemzetközi és a belföldi repülőjáratokat, valamint a távolsági vasúti közlekedést is, a városok közötti buszos utazásokat pedig hatósági engedélyhez kötötték. Az emberek többsége azonban még munkába járt, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot. A belügyminisztérium közlése szerint a 31 városra kihirdetett újabb korlátozások, amelyeknek részletei még nem ismeretesek, egyelőre vasárnap éjfélig lesznek érvényben. Törökországban pénteken az újonnan regisztrált fertőzéses esetek száma újabb rekordot döntve egy nap alatt 4747-tel nőtt, így 47 ezer fölé emelkedett az összes ismert fertőzött száma. Az új koronavírus okozta betegségben elhunytak száma pedig 98-cal 1006-ra nőtt.