Előfizetés

Áder János beszédet mond pénteken

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.09. 17:31

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
Az államfő vélhetően a koronavírus-járvány elleni közös védekezésről is szót ejt nagypénteki beszédében.
Húsvét előtt, péntek délelőtt beszédet mond Áder János a Sándor palotában - írja az ATV. Az államfő újévi köszöntőt szokott mondani, de idén március 15-én is beszélt. Akkor azt mondta, a szabadság és a hűség adja március 15. erejét. A köztársasági elnök kitért a koronavírus-járványra is, arra kért mindenkit, hogy otthonában emlékezzen. 
- Most épp szerényebb körülmények között, kicsit több aggodalommal, mint máskor, de bizakodva. Merítsünk erőt abból, hogy ha 172 éve bízni tudtunk egymásban, ma is számíthatunk, támaszkodhatunk egymásra

– jegyezte meg az államfő.

Áder János nagypénteki beszédének vélhetően hangsúlyos eleme lesz a járvány elleni közös védekezés.

Határozatlan időre meghosszabbították a kijárási korlátozást, a polgármesterek tovább szigoríthatnak a szabályokon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.09. 16:48

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Ez a húsvét más lesz, mint a megszokottak - mondta Orbán Viktor.
Nem vezetnek be a jelenleginél szigorúbb kijárási korlátozásokat a járvány miatt, de a jelenlegi szabályozást határozatlan időre meghosszabbították, a polgármestereket pedig felhatalmazták, hogy húsvét idejére, hétfő éjfélig a saját településekre az általánostól eltérő, szigorúbb szabályokat hozzanak - jelentette be Orbán Viktor. (A miniszterelnök végig többes szám egyes személyben beszélt, pedig Kovács Zoltán szerdai videójából kiderült, hogy egymaga hozza, hozta meg a döntést.) A folytatásról hetente döntenek majd. A miniszterelnök elmondta: a döntés előkészítése során végzett egyeztetések alatt kiderült, rendőröktől a járványügyi szakemberekig mindenki értelmesnek és sikeresnek tartja a két hete elrendelt korlátozást. Így sikerült ugyanis lelassítani a járvány terjedését. Orbán Viktor nyomatékosan kért mindenkit, hogy tartsa be a szabályokat, kerüljék a csoportos összejöveteleket, tartsák a távolságot a közterületeken és fokozottan vigyázzanak az idősekre.  A koronavírus-járvány miatt március 28-án vezették be Magyarország egész területén, hogy a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehetett elhagyni. Emellett a 65 éven felettiek az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat kizárólag 9 és 12 óra között látogathatják. Az új koronavírus-fertőzést (COVID-19) csütörtök reggelig 980 embernél mutatták ki Magyarországon. Az utóbbi egy nap elhunyt újabb 8 beteg, ezzel 66-ra emelkedett az áldozatok száma, 96-an pedig gyógyultan távoztak a kórházból. 

Naponta körülbelül 4500 ember veszíti el az állását, a kormány rajtuk nem segít

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.09. 16:19

Fotó: Facebook
A szakszervezetek szerint már több mint 100 ezer friss munkanélküli van, miközben a kabinet bérátvállalási-konstrukciója nem állítja meg az állásvesztési hullámot.
„Ma is önkéntes munkát végzünk Pécsett, az időseknek segítünk bevásárolni a boltban és gyógyszertárban, de arra sikerült időt szakítani, hogy a szakszervezetek vezetőivel egyeztessek, és sok mindenben közös nevezőre jutottunk. Például abban, hogy egyes közalkalmazottak, közszolgálati dolgozók 100 százalékos bérpótlékot kapjanak” – számolt be az érdekvédőkkel folytatott megbeszélésről Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke szerint azoknak járna ez a többletjuttatás, akiknek a munkája az, hogy közvetlenül találkozzon az emberekkel: így kiemelt pótlék illetné meg az egészségügyben dolgozókat, az idősgondozókat, de a munkaügyi hivatalok munkatársait is hiszen irodáikba áradnak a friss munkanélküliek. A versenyszféra szakszervezetei, figyelmeztet Tóth Bertalan, úgy kalkulálnak, hogy míg márciusban naponta körülbelül 2500 ember veszítette el az állását, mára ez a szám 4500-ra nőt. És nagy részük képtelen új állást találni. Azaz az érdekvédők szerint mintegy százezer ember kerülhetett utcára – csakhogy erről a kormány nem kommunikál. Azt viszont egyértelmű a kabinet gazdasági mentőcsomagjából, mondta az MSZP-s politikus, hogy elengedte a munkájukat vesztők kezét: sem az álláskeresési időszakot nem akarja megnövelni, sem az álláskeresési járadékot. Az MSZP azt követeli, hogy 3-ról 9 hónapra hosszabbodjon az álláskeresési időszak, ami alatt legalább 100 ezer forint járjon az embereknek. Már csak azért is, mert az elbocsátást nem gátolja a kabinet „bérátvállalási-konstrukciója”. Ugyanis a kormány ebben a formában csak azoknak fizet, akiket a munkaadója a jövőben nem teljes, hanem részmunkaidőben foglalkoztat – ők a kieső munkabérük 70 százalékát kapják az államtól, maximum 70 ezer forint erejéig. Csakhogy Tóth Bertalan szerint ez a támogatás kevés, annál is inkább, mert sok cég egyáltalán nem élhet vele. Hiszen rengeteg olyan kis- és középvállalkozás van, amelyik teljesen elveszítette az árbevételét, egyik napról a másikra kerül a csőd szélére, így a fenti konstrukció nem akadályozza meg, hogy naponta ezrek veszítsék el a munkájukat. Abban állapodtunk meg a szakszervezetekkel, hogy közösen kidolgozunk egy valódi megoldást kínáló javaslatot, amely egyrészt megvédi a munkahelyeket, másrészt segít azoknak, akik elvesztették az állásukat.