Előfizetés

Határozatlan időre meghosszabbították a kijárási korlátozást, a polgármesterek tovább szigoríthatnak a szabályokon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.09. 16:48

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Ez a húsvét más lesz, mint a megszokottak - mondta Orbán Viktor.
Nem vezetnek be a jelenleginél szigorúbb kijárási korlátozásokat a járvány miatt, de a jelenlegi szabályozást határozatlan időre meghosszabbították, a polgármestereket pedig felhatalmazták, hogy húsvét idejére, hétfő éjfélig a saját településekre az általánostól eltérő, szigorúbb szabályokat hozzanak - jelentette be Orbán Viktor. (A miniszterelnök végig többes szám egyes személyben beszélt, pedig Kovács Zoltán szerdai videójából kiderült, hogy egymaga hozza, hozta meg a döntést.) A folytatásról hetente döntenek majd. A miniszterelnök elmondta: a döntés előkészítése során végzett egyeztetések alatt kiderült, rendőröktől a járványügyi szakemberekig mindenki értelmesnek és sikeresnek tartja a két hete elrendelt korlátozást. Így sikerült ugyanis lelassítani a járvány terjedését. Orbán Viktor nyomatékosan kért mindenkit, hogy tartsa be a szabályokat, kerüljék a csoportos összejöveteleket, tartsák a távolságot a közterületeken és fokozottan vigyázzanak az idősekre.  A koronavírus-járvány miatt március 28-án vezették be Magyarország egész területén, hogy a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehetett elhagyni. Emellett a 65 éven felettiek az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat kizárólag 9 és 12 óra között látogathatják. Az új koronavírus-fertőzést (COVID-19) csütörtök reggelig 980 embernél mutatták ki Magyarországon. Az utóbbi egy nap elhunyt újabb 8 beteg, ezzel 66-ra emelkedett az áldozatok száma, 96-an pedig gyógyultan távoztak a kórházból. 

Naponta körülbelül 4500 ember veszíti el az állását, a kormány rajtuk nem segít

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.09. 16:19

Fotó: Facebook
A szakszervezetek szerint már több mint 100 ezer friss munkanélküli van, miközben a kabinet bérátvállalási-konstrukciója nem állítja meg az állásvesztési hullámot.
„Ma is önkéntes munkát végzünk Pécsett, az időseknek segítünk bevásárolni a boltban és gyógyszertárban, de arra sikerült időt szakítani, hogy a szakszervezetek vezetőivel egyeztessek, és sok mindenben közös nevezőre jutottunk. Például abban, hogy egyes közalkalmazottak, közszolgálati dolgozók 100 százalékos bérpótlékot kapjanak” – számolt be az érdekvédőkkel folytatott megbeszélésről Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke szerint azoknak járna ez a többletjuttatás, akiknek a munkája az, hogy közvetlenül találkozzon az emberekkel: így kiemelt pótlék illetné meg az egészségügyben dolgozókat, az idősgondozókat, de a munkaügyi hivatalok munkatársait is hiszen irodáikba áradnak a friss munkanélküliek. A versenyszféra szakszervezetei, figyelmeztet Tóth Bertalan, úgy kalkulálnak, hogy míg márciusban naponta körülbelül 2500 ember veszítette el az állását, mára ez a szám 4500-ra nőt. És nagy részük képtelen új állást találni. Azaz az érdekvédők szerint mintegy százezer ember kerülhetett utcára – csakhogy erről a kormány nem kommunikál. Azt viszont egyértelmű a kabinet gazdasági mentőcsomagjából, mondta az MSZP-s politikus, hogy elengedte a munkájukat vesztők kezét: sem az álláskeresési időszakot nem akarja megnövelni, sem az álláskeresési járadékot. Az MSZP azt követeli, hogy 3-ról 9 hónapra hosszabbodjon az álláskeresési időszak, ami alatt legalább 100 ezer forint járjon az embereknek. Már csak azért is, mert az elbocsátást nem gátolja a kabinet „bérátvállalási-konstrukciója”. Ugyanis a kormány ebben a formában csak azoknak fizet, akiket a munkaadója a jövőben nem teljes, hanem részmunkaidőben foglalkoztat – ők a kieső munkabérük 70 százalékát kapják az államtól, maximum 70 ezer forint erejéig. Csakhogy Tóth Bertalan szerint ez a támogatás kevés, annál is inkább, mert sok cég egyáltalán nem élhet vele. Hiszen rengeteg olyan kis- és középvállalkozás van, amelyik teljesen elveszítette az árbevételét, egyik napról a másikra kerül a csőd szélére, így a fenti konstrukció nem akadályozza meg, hogy naponta ezrek veszítsék el a munkájukat. Abban állapodtunk meg a szakszervezetekkel, hogy közösen kidolgozunk egy valódi megoldást kínáló javaslatot, amely egyrészt megvédi a munkahelyeket, másrészt segít azoknak, akik elvesztették az állásukat.

Liszkay Gábor távozik a Mediaworks éléről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.09. 16:16
Liszkay Gábor
Fotó: Népszava
Április 15-i hatállyal távozom a Mediaworks Hungary Zrt. éléről. Utódomról a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány Kuratóriuma dönt majd - írta közleményében Liszkay Gábor, a cég elnök-vezérigazgatója. "2018-ban arra kaptam megbízást a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány Kuratóriumától, hogy az alapító okiratban szereplő célokat szem előtt tartva az alapítvány tulajdonába került médiavállalkozásokból olyan vállalatcsoportot szervezzek, amely képes az üzletileg eredményes és fenntartható működésre" - írja a közleményben.  "Mára megvalósult a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány portfóliójának teljes szervezeti és gazdálkodási integrációja. Ennek köszönhetően a tartalmi együttműködésben rejlő lehetőségeket kihasználó sajtótermékeink piacképesebbé és gazdaságosabban fenntarthatóvá váltak. A jövőben a kialakított vállalatcsoport megújult keretei között megkezdődhet az egyes területek működésének további finomhangolása, vállalati kultúrájuk fejlesztése."   A többek között a Borsot, a Ripostot, a Nemzeti Sportot és a megyei lapok többségét kiadó Mediaworks az osztrák Heinrich Pecina kezéből került Mészáros Lőrinchez 2016-ban, rögtön azután, hogy a strómannak tartott - és úgy is viselkedő - viselkedő osztrák üzletember bezárta a Népszabadságot. 2018-ban a cég alatt - Liszkay vezérletével - egyesült szinte a teljes fideszes, kormánypárti média, amikor gyakorlatilag az összes jobboldali médiatulajdonos felajánlotta saját termékeit az alapítványnak.