Ősszel debütálhat a Dortmund csodagyereke

Publikálás dátuma
2020.04.08. 11:30

Fotó: RALF IBING / AFP
A Német Labdarúgóliga döntése értelmében a következő idénytől a 16. életévüket betöltött labdarúgók is szerepelhetnek a Bundesligában, illetve a másodosztályban.
A Német Labdarúgóliga múlt heti virtuális közgyűlésén nem csak arról döntöttek, hogy az első- és másodosztályú bajnokság felfüggesztését április 30-ig meghosszabbították, hanem arról is, hogy a 2020/21-es szezontól kezdve már a 16. életévüket betöltött játékosok is pályára léphetnek.
A korábbi szabályok szerint egy játékosnak be kellett töltenie a 17. életévét, ugyanakkor a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek miatt racionális elképzelésnek tűnik, hogy több csapat is nagyobb hangsúlyt fektet majd a saját utánpótlására, azaz drága igazolások helyett bátrabban nyúl majd saját fiataljaihoz.
Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München vezérigazgatója úgy fogalmazott: minden válság lehetőség is egyben. „Az átigazolási díjak és a játékosok fizetése egészségtelen nagyságokat ért el. A járvány leállíthatja ezt a »mindig drágát, gyorsan és többet« szemléletet. Jól ismerem a fontosabb európai klubok számait, és elmondható, hogy a költségvetés nagyságától függetlenül mindegyik számára most a fizetőképesség megőrzése a kérdés. Jelenleg a klubok bevétele nulla. Nekünk nagy szerencsénk van, hogy az elmúlt években sikerült tartalékot képeznünk. Ugyanakkor ez a tény azt is jelenti, hogy szolidárisnak kell lennünk másokkal. Az erős vállnak meg kell támasztania a gyenge vállat” – fogalmazott Rummenigge, aki szerint az új futballisták szerződtetésének összege a 25 éve bevezetett Bosman-szabály óta először fog csökkenni és a racionalitás kerül előtérbe az üzletben.
Karl-Heinz Rummenigge testvére, Michael osztja fivére nézeteit. „A klubok sokkal gazdaságosabbá válnak, erre a jövedelem hiánya kényszeríti majd őket. Ennek eredményeként egy ideig nem hallunk majd átigazolási díjakról, különösen nem 120 millió euró felettiekről. Azoknak az időnek vége” – írta a sportbuzzer.de sportoldalon közzétett blogjában a korábbi válogatott labdarúgó, aki pályafutása befejeztével gazdasági szakember lett.
A Borussia Dortmund mindenesetre az egyik haszonélvezője lehet majd az életkorra vonatkozó szabály megváltoztatásának. „Nagyon örülünk ennek a döntésnek – nyilatkozta a Kickernek Lars Ricken, a sárga-feketék ifjúsági csapatokért felelős koordinátora. – A szabály megváltoztatása segít a kluboknak, de a fiatal játékosoknak is, akik nagyobb lehetőséget kapnak a fejlődésre. A klubok többsége most meg fogja adni az esélyt a legtehetségesebb fiataloknak” – tette hozzá.
Ricken öröme nem véletlen, ugyanis a Dortmund utánpótláscsapatában futballozik egy elképesztően tehetséges 15 éves támadó, Youssoufa Moukoko, aki novemberben debütálhat majd a Bundesligában. Moukoko 20 forduló után kilenc assziszt mellet már 34 gólnál jár az U19-es bajnokságban – ezelőtt soha, egyetlen játékos sem szerzett ennyi gólt ebben a korosztályban. Az ifjú csatár az előző nyolc bajnokiján 16 gólt szerzett, az idényben csupán hat olyan bajnoki meccs volt, amikor nem talált be az ellenfél kapujába. A korosztályos válogatott játékos az előző idényben 28 bajnoki meccsen 50-szer, azt megelőzően 40-szer volt eredményes az U17-es bajnokságban.
Egyébiránt ki jobban, ki kevésbé bízik a fiatalabbakban: az öt európai topligát figyelembe véve a francia élvonalban a legalacsonyabb az átlagéletkor (25,6), de a Bundesliga sem marad el sokkal (25,9). Az RB Leipzig 23,6-os „mutatója” világszinten is kiemelkedő, ezzel szemben a spanyol LaLigában az átlagéletkor 27,6 év.

Többen is bajba kerültek

 A 36 német első és másodosztályú labdarúgóklub közül tizenhármat csőd fenyeget a koronavírus-járvány miatti leállás következtében. A jelenlegi televíziós közvetítési szerződés újabb részletének kifizetése május elején esedékes, ám a mérkőzések hiányában erre nem fog sor kerülni. Az első osztály csapatai közül egy május végére, három másik június végére kerülhet nehéz helyzetbe. Számítások szerint amennyiben nem játsszák le a szezonból hátralévő kilenc fordulót, az együttesek 750 millió eurótól esnek el. Bár a riválisok első körben nem voltak arról meggyőződve, hogy nekik kell kisegíteniük a kevésbé felelősen működő csapatot, végül a négy Bajnokok Ligája-résztvevő, a Bayern München, a Dortmund, a Bayer Leverkusen és az RB Leipzig 20 millió eurós alapot hozott létre a nehéz helyzetbe került első-, és másodosztályú ellenfeleknek.

Szerző

A doppingolók jutalma: halasztás

Publikálás dátuma
2020.04.08. 10:30
SUKANYA SRISURAT
Fotó: GOH CHAI HIN / AFP
Több mint száz, jelenleg eltiltott sportoló lehet ott elméletben jövőre a nyári olimpián, mert addigra letöltötte büntetését.
Sportolók ezreinek életét és felkészülését borította fel a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott tokiói nyári olimpia. A játékok eredetileg idén július 24-én kezdődtek volna el, ám a koronavírus-járvány miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) nem volt más választása, mint jövő nyárra halasztani az eseményt.
Magyar és külföldi világklasszisok mondták el, hogy egész pályafutásukat meghatározták a négyéves olimpiai ciklusok, úgy időzítették a formájukat - több esetben a családalapítást is -, hogy lehetőleg az olimpián legyenek életük legjobb formájában. Az olimpián részt vevők túlnyomó többsége veszít a halasztással, bár abban mindenki egyetért, ez még mindig sokkal jobb, mintha törölték volna a játékokat.
Lapunk arra volt kíváncsi, kik azok, akiknek jól jött a halasztás. Egyértelműen a nyertesek közé tartoznak azok, akik doppingvétség miatt jelenleg eltiltásukat töltik, ám büntetésük jövő nyár előtt lejár, így nincs akadálya annak, hogy részt vegyenek a nyári játékokon, ha meg tudják szerezni az olimpiai kvótát. Lapunk négy olyan olimpiai sportágat - atlétika, kerékpár, súlyemelés, vizes sportok - vizsgált meg, amelyben sajnos nem ritkák a doppingesetek. 
A nemzetközi sportági szövetségek honlapjain elérhető kimutatások szerint az atlétáknál van a legtöbb nyertese a halasztásnak, összesen 97 olimpiai számban vétkes versenyzőnek jár le az eltiltása idén július és 2021. június 29. (a kvalifikációs időszak vége) között. Ez a szám rengeteg, ám sokan voltak a névsorban, akik eredményeik alapján nagyon messze vannak az olimpiai szinttől.   
A legnagyobb név Valerij Borcsin, az orosz gyalogló olimpiai bajnok volt 2008-ban 20 km-en és van két világbajnoki címe is, idén októberben jár le az eltiltása. Honfitársa, Vlagyimir Kanajkin 2001-ben Debrecenben megnyerte az U18-as világbajnokságot 10 km-es gyaloglásban, majd az U20-as vb-ken is szerzett még egy-egy arany- és ezüstérmet. Kanajkin idén decemberben kapja vissza versenyengedélyét.
A 37 éves rövidtávfutó Julija Alekszandrovna Guscsina a 4x400 méteres női orosz váltó tagjaként a 2013-as moszkvai vb-n arany-, a 2008-as és 2012-es olimpiákon ezüstérmes lett, míg honfitársa, a nála egy évvel idősebb magasugró, Jelena Szleszarenko 2004-ben lett olimpiai bajnok. Mindkettejük eltiltása letelik a vizsgált időszakban, igaz, már korábban visszavonultak.
A kerékpárosoknál huszonöten járhatnak jól a játékok elcsúsztatásával, a legnagyobb név az olasz Alessandro Petacchi lehetne a visszatérők közül, a 46 éves sportoló az egyetlen, aki mindhárom nagy körversenyen - Giro d'Italia 22 első hely, Vuelta 20, Tour de France 6 - nyert szakaszokat, ám már 2015-ben bejelentette visszavonulását. Honfitársa, Stefano Pirazzi egy szakaszt nyert a Girón, 2016-ban összetettben 18. lett az olasz körversenyen, a büntetését jövőre, május 14-én tölti le. Ugyanezen a napon ér véget a szlovén Kristijan Koren eltiltása is, ő nyolc alkalommal vett részt a Tour de France-on.  
A súlyemelőknél tizennégyen kapnák vissza a versenyengedélyüket, itt van a legtöbb nagy név, nyolcan nyertek érmet valamilyen világversenyen. Az ukrán Olekszij Torohtin a 2012-es londoni olimpián aranyérmet vett át, a doppingminták utólagos elemzésénél, újabb eljárással, 2018-ban mutattak ki nála tiltott szert, ezért megfosztották bajnoki címétől. A fehérorosz Sztanyiszlav Csadovicsnak Európa-bajnoki ezüstérme van, a lengyel Tomasz Bernard Zielinski olimpián volt második (2012) és Eb-n (2016) harmadik. Négy évvel ezelőtt a riói olimpián akadt fenn az ellenőrzéseken.
Három thaiföldi női versenyző - Thunya Sukcharoen, Chayuttra Pramongkhoi, Sukanya Srisurat - 2018-ban lettek világbajnokok, lebukásuk után elveszítették első helyeiket. A szintén thaiföldi női emelő, Sopita Tanasan 2016-ban olimpiát, 2017-ben vb-t nyert, ő megőrizhette címeit, mert egy évvel később kapták el, honfitársnője, Rattanawan Wamalun a 2018-as vb-n lett második, ám ő nem tarthatta meg ezüstjét, mert kiderült, ezt az eredményét tiltott szer segítségével érte el.
A doppingesetek magas száma miatt a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség szombaton arról döntött, hogy nem engedi indulni a thaiföldi és malajziai versenyzőket jövőre a tokiói olimpián, a két ázsiai ország szövetségének 21 napja van, hogy fellebbezzen a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál.
A vizes sportok képviselői közül tizenhárman örülhetnek a játékok időpontváltozásának, a legsikeresebb sportolót, a 3 méteres szinkronugrás olimpiai-, világ- és Európa-bajnokát, az orosz Ilja Zsakarovot nem látjuk versenyezni, mert befejezte pályafutását. Az amerikai Conor Dwyer Londonban és Rióban is aranyérmes lett az amerikai 4x200-as gyorsváltóval, augusztus 20-án lejár a büntetése, ha hazája válogatóján ki tudja harcolni az olimpiai indulás jogát, akkor ott lehet Tokióban. A japán Hirosama Fudzsimori Rióban negyedik volt 200 m vegyesen, rövidpályás vb-n 100 és 200 méteren is volt harmadik. 
Jogi szempontból egyikük olimpiai részvételének sincs akadálya, ahogy másnak sem, aki letöltötte eltiltását. 
Témák
olimpia dopping

Ronaldinho 1,6 millió dollár fejében elhagyhatta a börtönt és házi őrizetbe került

Publikálás dátuma
2020.04.08. 09:40

Fotó: NORBERTO DUARTE / AFP
Az ügy folytatását egy asuncióni hotelben várhatja a volt játékos és testvére.
Meglepetésre fordulat állt be a brazilok egykori futballsztárja, Ronaldinho büntetőügyében Paraguayban: a volt játékos és testvére 1,6 millió dollár (528 millió forint) ellenében elhagyhatta a börtönt és házi őrizetbe került. Kedden még arról szóltak a hírek, hogy mivel a koronavírus-járvány miatt a dél-amerikai országban is szinte teljesen felfüggesztették az ítélkezést, kevés az esély arra, hogy Ronaldinho és Roberto Assis a közeljövőben kiszabaduljon. Ehhez képest az ügyészség végül óvadék fejében elengedte őket, ügyük folytatását egy asuncióni hotelben várhatják. Ezzel együtt rendőri megfigyelés alatt tartják őket és az országot nem hagyhatják el. Az aranylabdás brazil futballistát és fivérét, egyben menedzserét március elején vették őrizetbe, mert a nevükre szóló, paraguayi keltezésű hamis útleveleket találtak náluk. A brazil hatóságok 2018 végén bevonták Ronaldinho útlevelét, mert nem fizetett be egy 2,5 millió dolláros bírságot. Ezt a brazil média szerint azért szabták ki rá, mert engedély nélkül építkezett egy természetvédelmi területen álló tó partján. A 40 éves, korábbi sztárlabdarúgó egy kaszinótulajdonos meghívására érkezett Paraguayba, ahol gyerekeknek szóló jótékonysági programon vett volna részt. Brazil lapinformációk szerint a védelem szeretné elérni a vádlottak felmentését, ha azonban bűnösnek találják őket, akár öt év börtönt is kaphatnak.
Szerző