Akár 20 fok is lehet vasárnap

Publikálás dátuma
2020.04.04. 19:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Sok napsütés várható, legfeljebb délen jelenhet meg kevés gomolyfelhő az égen.
A következő időszakban csak néhány gomolyfelhő zavarhatja meg a napsütést, majd a hét közepe felé haladva már annyi sem – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) közleményéből. Vasárnap a sok napsütés, száraz idő mellett legfeljebb délen lehet kevés gomolyfelhő az égen. Az északkeleti, keleti szél gyakran lesz élénk, az Alföldön helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +6 fok között alakul, de az északi, szélvédett völgyekben -3, -4 fok is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 20 fok között valószínű.
Szerző

„A kormány egy igazságtalan megszorító csomaggal kezdte a válságkezelés második ütemét” – Tizennégy budapesti polgármester tiltakozik

Publikálás dátuma
2020.04.04. 16:47

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A kormány lépése veszélyezteti, helyenként ellehetetlenít az önkormányzatok járvány elleni védekezését és szociális válságkezelését – olvasható a nyilatkozatban.
A koronavírus-járvány elleni védekezés, és a nyomában érkező gazdasági-szociális válság kezelése hatalmas feladatot ró a kormányokra is, és az önkormányzatokra is. Az önkormányzatok országszerte, pártállástól függetlenül erőn felül veszik ki részüket a védekezésből és a napról napra drámaibb szociális válság helyi kezeléséből – áll a 14 kerületi vezető által aláírt nyilatkozatban. Mint írják, mivel a válság által leginkább sújtott iparágak a nagyvárosokban összpontosulnak, és itt élnek a legtöbben azok közül, akiknek megélhetése most veszélybe került, a budapesti kerületi önkormányzatokra a szociális válság enyhítésében minden eddiginél nagyobb szerep hárul. „A kerületi önkormányzatok az elmúlt hetekben saját forrásból, egymással együttműködve szereztek be a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket, kidolgoztak szociális támogatási programokat, megsokszorozták erőfeszítéseiket az idősgondozás és a gyermekétkeztetés terén éppúgy, mint az egészségügyi alap- és járóbeteg ellátásban, vagy a hajléktalan-ellátásban. A kerületek az egyre növekvő feladatokat egyre csökkenő bevételekből kénytelenek ellátni, miközben naponta szembesülünk a válság okozta megrázó élethelyzetekkel” – teszik hozzá. Kiemelik, hogy
a kerületi önkormányzatok az egészségügyi és szociális válság kezeléséhez a kormánytól nem hogy érdemi támogatást, de még csak kielégítő információt sem kapnak.

Sem a kormányhivatalok, sem az operatív törzs nem szolgáltat a válságkezelést megkönnyítő információkat, kérdéseikre, felvetéseikre késve, vagy egyáltalán nem érkezik válasz – hangsúlyozzák. „A háziorvosok, az ápolók, vagy éppen a szociális ellátásban dolgozó munkatársaink járvány elleni védelmét szolgáló eszközök kormányzati forrásból alig érkeznek, e téren is magunkra, illetve a fővárosi városvezetésre számíthatunk. A vírustesztelés mennyisége egész egyszerűen elégtelen, ebben is a főváros saját erőfeszítései jelentenek előrelépést” – áll a közleményben.  A polgármesterek hozzáteszik:
az önkormányzatok szociális válságkezelését tovább nehezíti, hogy a kormány első gazdasági intézkedései nem csökkentették, de helyenként növelték a munkavállalók kiszolgáltatottságát.

Más európai kormányoktól eltérő módon a magyar kormány nem biztosítja a kieső bérek fedezetét a munkavállalók számára, nem változtatott Európa legszűkmarkúbb munkanélküli támogatási rendszerén és a családi pótlék összegén sem. Az önkormányzatok gazdasági válságkezelő lehetőségei nagyon szűkösek, de naponta szembesülnek az egzisztenciájuk elvesztése miatt segítséget kérő emberek drámájával.” A nyilatkozatban hangsúlyozzák: támogatják, hogy a kormány válságkezelése nagyságrendjében is reagáljon végre a gazdasági és szociális válság súlyosságára,
csalódást kelt azonban, hogy ma a kormány egy igazságtalan megszorító csomaggal kezdte a válságkezelés második ütemét.

Igazságtalan, mert ugyan helyes, ha a prosperáló multik és bankok részt vállalnak a válság terheiből, de a felsorolásból feltűnően kimaradtak azok a gazdasági szereplők, akik az elmúlt években szinte kizárólag állami és uniós forrásból tettek szert hatalmas vagyonokra. Kimaradt a kormány által Budapesten megvalósítani kívánt, zömében sportcélú látványberuházások átgondolása is.”  Úgy vélik, nem lehet máshogy, csakis megszorításnak nevezni, hogy a kormány újabb bevételeket akar elvenni az önkormányzatoktól. A kormány lépése veszélyezteti, helyenként ellehetetlenít az önkormányzatok járvány elleni védekezését és szociális válságkezelését. A forráselvonás megnehezíti az egészségügyi ellátásban, az idősgondozásban, a gyermekétkeztetés biztosításában végzett munkát. A kormány lépésének kárvallottjai éppen azok a rászorulók lesznek, akiknek most különösen nagy szükségük lenne a segítségre lakóhelyükön – írják. „Felszólítjuk a kormányt, hogy a válságkezelés során az önkormányzatokat tekintse partnernek, a helyi válságkezelést ne megszorítással sújtsa, hanem támogatással segítse. Vagy – hogy a miniszterelnököt idézzük – ha már segíteni nem tud, legalább ne nehezítse a munkánkat. Amit kérünk, nem más, mint amit a kormány is, és az önkormányzatok is hetek óta az állampolgároktól kérnek: együttműködést. Felszólítjuk ezért a kormányt, hogy a gazdasági és szociális válságkezelés lépéseiről haladéktalanul kezdjen egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel” – teszik hozzá. A nyilatkozat aláírói:
 • V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere,
 • Örsi Gergely, a II. kerület polgármestere,
 • Kiss László, a III. kerület polgármestere,
 • Déri Tibor, a IV. kerület polgármestere,
 • Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere,
 • Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere,
 • Pikó András, a VIII. kerület polgármestere,
 • Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere,
 • László Imre, a XI. kerület polgármestere,
 • Tóth József, a XIII. kerület polgármester,
 • Horváth Csaba, a XIV. kerület polgármestere,
 • Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere,
 • Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere,
 • Gajda Péter, a XIX. kerület polgármestere.
Szerző

A módosítás „egyedül városunk egyetemének önállóságát venné el” – Tiltakoznak a kaposvári ellenzéki pártok

Publikálás dátuma
2020.04.04. 15:07

Fotó: Belovai Pál / Wikipedia
Közös közleményben tiltakoznak a kaposvári ellenzéki pártok, mert egy a héten beterjesztett törvényjavaslat szerint a helyi egyetemet augusztustól beolvasztják a gödöllői székhelyű Szent István Egyetembe.
„Rendkívüli csalódottságunkat és tiltakozásunkat kívánjuk kifejezni a kormány azon döntésével kapcsolatban, amellyel augusztus 1-től megszüntetné a Kaposvári Egyetemet, és összeolvasztaná a gödöllői székhelyű Szent István Egyetemmel. Az így létrejött, új Szent István Egyetem pedig 2021. január 1-től alapítványi kezelésben működne tovább. A felsőoktatás jelenlegi módosítása egyedül városunk egyetemének önállóságát venné el, ami azért is érthetetlen, mert vannak a kaposvárinál jóval kisebb hallgatói létszámmal működő egyetemek is (pl. Dunaújvárosi Egyetem, Soproni Egyetem)” – olvasható a közleményben, melyet a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP helyi elnökei írtak. Megemlítették, hogy a Kaposvári Egyetem működését eddig politikai konszenzus övezte, hiszen 20 évvel ezelőtt az első Orbán-kormány kezdeményezte a létrehozását, majd az azt követő kormányok is folyamatosan fejlesztették az egyetemet, s 2005-ben a campus új épületeit például együtt avatta az akkori oktatási miniszter Magyar Bálint és elődjei, Pokorni Zoltán és Pálinkás József. Az ellenzéki vezetők megjegyezték: hiába nyert a 2018-as parlamenti, illetve a tavalyi önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP jelöltje a városban, láthatóan Szita Károly polgármesternek elfogyott a lobbiereje, míg Gelencsér Attila országgyűlési képviselő „ilyen képességről még nem tett tanúbizonyságot”, s emlékeztetik Szitát: sokszor hangoztatott célja, hogy Kaposvár a régió vezető városa legyen egyetem nélkül elképzelhetetlen. Hozzáteszik, ha a somogyi országgyűlési képviselők – mindannyian a Fidesz-KDNP színeiben kerültek a parlamentbe – megszavazzák a törvénymódosítást – ahelyett, hogy a visszavonását követelnék –, elárulják megyéjüket és annak székhelyét.
Szerző