Előfizetés

Babis nem zárja ki, hogy már húsvét előtt enyhíthetnek a korlátozásokon Csehországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.04. 11:50

Fotó: Lukas Kabon / AFP / Anadolu Agency
„Már hétfőn foglalkozni fogunk néhány üzlet, például a villamossági, a papír- és cipőboltok újranyitásával. Mérlegeljük, hogy engedélyezzük a szabadtéri sporttevékenységet, például a kerékpározást, a futást, a korcsolyázást, teniszt, csónakázást és másokat” – mondta a cseh miniszterelnök.
Andrej Babis cseh miniszterelnök nem zárja ki, hogy a cseh kormány már húsvét előtt enyhíthetne a jelenlegi korlátozásokon, és engedélyezhetné újabb boltok kinyitását, illetve néhány sporttevékenységet. A Právo című lapban szombaton megjelent interjúban a miniszterelnök hangsúlyozta: a kormány hétfőn foglalkozik ezzel a témával, de alapvetően minden attól függ, hogyan alakul a koronavírus-járvány Csehországban és a világban.
„Szeretném, ha minél hamarabb visszatérhetnénk a normális élethez. Már hétfőn foglalkozni fogunk néhány üzlet, például a villamossági, a papír- és cipőboltok újranyitásával. Mérlegeljük, hogy engedélyezzük a szabadtéri sporttevékenységet, például a kerékpározást, a futást, a korcsolyázást, teniszt, csónakázást és másokat”

– sorolta a kormányfő a Právoban.

Csehországban április 11-ig szükségállapot van érvényben. A kormány javasolta a képviselőháznak, hogy ezt újabb harminc nappal hosszabbítsák meg. Az ellenzéki pártok a javaslatot elutasítják, és csak április végéig hajlandóak meghosszabbítani a szükségállapotot. A kormányfő az interjúban megismételte, hogy hajlandó a kompromisszumra. Szombat reggelre Csehországban 74-re emelkedett a Covid-19 betegségből kigyógyultak száma, míg az áldozatoké 56-ra, ami hárommal több, mint egy nappal korábban – olvasható az egészségügyi minisztérium honlapján megjelent legfrissebb statisztikában. A fertőzöttek száma 4194, tehát 332-vel több, mint péntek reggel, ami az utóbbi hét napban a legmagasabb növekmény. Ugyanakkor tény, hogy pénteken 6889 laboratóriumi tesztet végeztek el, ez a tesztelés kezdete óta a legmagasabb napi szám. Az összes tesztek száma 74 170-re emelkedett. Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a cél az, hogy a napi tesztek száma tízezerre emelkedjen. A cseh kórházakban jelenleg 380 koronavírussal fertőzött személyt kezelnek, ebből 87 esetben a betegség lefolyása súlyosnak minősíthető. A tárca kimutatása szerint a kórházakból eddig összesen 173 embert engedtek ki, ezek egyrészt a gyógyultak, másrészt pedig azok, akiknek javult az állapotuk, és ezért házi karanténba helyezték őket az orvosok. Andrej Babis a Právoban azt mondta, hogy Csehországnak jelenleg mintegy három hétre elegendő tartaléka van védőeszközökből, ezért tudott segítséget nyújtani Olaszországnak, Spanyolországnak és Szlovéniának.

Felfüggesztették a külföldön rekedt oroszok hazaszállítását

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.04. 11:43
Illusztráció
Fotó: Alexandr Kryazhev / AFP / Sputnik
A leállás becslések szerint több mint 20-30 ezer embert érinthet.
Oroszország járványügyi megfontolásokból péntek éjféltől határozatlan időre felfüggesztette a külföldön rekedt állampolgárainak tömeges hazaszállítását. A későbbiek során elindítandó charterjáratok menetrendjének közzétételét hétfőre ígérte a koronavírus terjedése elleni küzdelmet irányító orosz operatív törzs. Azok támogatására, akik hazatérési szándékukat az orosz kormányablakon keresztül jelezték, az orosz kormány 500 millió rubelt (2,2 milliárd forintot) különített el. Marija Zaharova külügyi szóvivő közölte, hogy az összeget az elosztására feljogosított külügyi tárca még nem kapta meg. A leállás becslések szerint több mint 20-30 ezer embert érinthet. Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet szerint egyedül az Egyesült Államokban meghaladja a kétezret a hazatérni kívánó oroszok száma. Az Aeroflot pénteken törölt New York-Moszkva járata legkevesebb 250 orosz állampolgárt szállított volna. Az orosz nagykövetségek, konzulátusok több országból a külföldön rekedtek megsegítéséről számoltak be. Zaharova szerint a legnagyobb nyomás az Ázsiában működő külképviseletekre nehezedik. Az orosz szövetségi idegenforgalmi ügynökség (Roszturizm) szerdán azt közölte, hogy két hét alatt 160 ezer szervezett turistát szállítottak haza. A szombaton közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma 582 fővel nőtt, és elérte a 4731-et. Közülük 3357-et Moszkvában kezelnek. A halottak száma kilenccel nőtt, és elérte a 43-at, a gyógyultaké pedig 52-vel, és jelenleg 333. Az orosz régiók túlnyomó többségében kijárási korlátozásokat vezettek be. Az orosz védelmi tárca szombaton közölte, hogy Szerbiába megérkezett a 11. orosz segélyszállító repülőgép, Olaszországban pedig az orosz katonai szakemberek eddig 24 idősotthont fertőtlenítettek. 

Trump leváltotta az amerikai hírszerző közösség ellenőrzési főigazgatóját

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.04. 11:37

Fotó: MARK WILSON / AFP
Az amerikai elnök bejelentette, hogy leváltotta Michael Atkinsont, a hazai hírszerző közösség ellenőrzési főigazgatóját, akinek elsőként jelentette egy meg nem nevezett hírszerző, hogy az elnök "zavarba ejtő" beszélgetést folytatott ukrán kollégájával.
Trump péntek este levélben tájékoztatta döntéséről Adam Schiffet, a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti elnökét és Devin Nunest, a bizottság legmagasabb rangú republikánus tagját. Hangsúlyozta, hogy elnöki jogkörét gyakorolva váltotta le a hírszerzési főfelügyelőt, mert megrendült benne a bizalma. Hozzátette, hogy a felmentés 30 nap múlva lesz hatályos, és addig új embert jelöl a pozícióra a szenátus előtt. Schiff a levélre a Twitteren reagálva kijelentette, hogy Trump ezzel a lépésével "nyilvánvalóan fel akarja számolni az amerikai hírszerző közösség függetlenségét, és bosszút állni azokon, akik fel merik tárni az elnök törvénysértéseit, de ezzel az elnök nagy veszélynek teszi ki az országot és a nemzetbiztonságot". Joseph Maguire, aki megbízott hírszerzési igazgató volt akkor, amikor a névtelen panasztétel történt, úgy döntött, hogy nem továbbítja az információt a hírszerző szolgálatoknak. Atkinson helytelenítette ezt. A szenátus februárban felmentette Trumpot az impeachment eljárásban, mert a demokrata pártiak messze nem tudták biztosítani a szükséges kétharmados szavazatarányt az elnök elmozdításához a hatalomból. A vád állítása az volt az eljárásban, hogy az elnök olyan nyomást gyakorolt ukrán kollégájára, amelynek ha ő eleget tesz, akkor az Trumpot segíthette a leendő idei elnökválasztáson. Sajtójelentések szerint ugyanis Trump azt kérte Zelenszkijtől, hogy korrupció gyanújával indítson bűnügyi vizsgálatot Joe Biden amerikai volt alelnök, demokrata elnökjelölt-aspiráns és fia, Hunter Biden ellen.