Keszthelyen határozatlan ideig nem engedélyezik az esküvőket

Publikálás dátuma
2020.04.03. 21:08

Fotó: Shutterstock
A jegyzői rendelet határozatlan időre, visszavonásig érvényes.
Áprilisban 9, májusban pedig 15 bejelentett esküvőt kell átszervezni a városban.
A koronavírus-járvány miatt már a néhány fős esküvőket sem tarthatják meg Keszthelyen, miután Gábor Hajnalka, a város jegyzője úgy határozott, hogy a város közigazgatási területén nem engedélyezi az esküvőket. A KeszthelyTV-nek nyilatkozva a jegyző emlékeztetett arra, hogy a kormány március 11-én határozatban tiltotta meg, hogy zárt helyen 100 főnél több személy tartózkodjon. Akkor Keszthelyen egy olyan jegyzői rendelkezést hoztak, hogy a városban csak a néhány fős esküvőket engedélyezték. Miután a helyzet súlyosbodott, és minden rendezvényt betiltott a kormányzat, úgy döntött a város vezetése, hogy a Keszthely közigazgatási területén tartandó esküvőket sem engedélyezi a jegyző. Ezt Gábor Hajnalka azzal indokolta, hogy ugyan a polgári esküvő nem tartozik a rendezvény hatálya alá, de így tartotta helyesnek munkatársai és a résztvevők egészségének megóvása érdekében. A döntés visszavonásig, határozatlan időtartamra szól. A jegyző a csatornának azt is elmondta, hogy a házasulandókat értesítették a döntésről, de van lehetőség a házasságkötés későbbi időpontra való módosítására. A házassági szándék bejelentéséről készült jegyzőkönyv egy évig érvényes. Áprilisban 9, májusban pedig 15 bejelentett esküvőt kell átszervezni a városban. 
(A 444 nyomán.)
Szerző

Boldog Istvánnak tiszta a lelkiismerete

Publikálás dátuma
2020.04.03. 18:24

Fotó: Boldog István Facebook oldala
Állítása szerint ő maga kéri, hogy függesszék fel mentelmi jogát. Miután az ügyészség bejelentette, hogy Polt Péter indítványozta a felfüggesztést.
Az én lelkiismeretem tiszta - mondta Boldog István fideszes országgyűlési képviselő pénteken az MTI-nek. Hozzátette, ezért maga kéri mentelmi joga felfüggesztését, hogy az igazságszolgáltatás előtt tisztázhassa magát. A Legfőbb ügyészség csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta Boldog István (Fidesz) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mert a gyanú szerint jogellenesen befolyásolta uniós pályázatok elbírálásának eredményeit. A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt folytat eljárást - írták -, mert felmerült, hogy a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program egyes pályázataival összefüggésben bűncselekményeket követtek el.
- A nyomozás során Boldog István országgyűlési képviselő érintettsége is felmerült

-közölték.

Hozzátették, az eljárás adatai szerint az országgyűlési képviselő a hivatali helyzetével, befolyásával visszaélt, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott. Boldog István 2018-ban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4. számú egyéni választókerületben szerzett parlamenti mandátumot.  A Népszava az elsők között írt arról, hogy egyfajta polipszerű hálózatban osztották szét az uniós pénzeket Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es számú választókerületében, Törökszentmiklós térségében. Hadházy Ákos az egyik korrupcióinfóján számolt be arról, hogy tudomása szerint Boldog István országgyűlési képviselő gyakorlatilag megzsarolta választókerülete polgármestereit: csak akkor kapnak támogatást, ha az általa preferált cégeknek adnak munkát. Több polgármestert tanúként hallgattak ki, majd előzetes letartóztatásba került a képviselő jobbkeze, korábbi közvetlen munkatársa, Fehér Petra, aki korábban a megyei közgyűlés alelnöke volt. Rajta kívül még négy ember ellen indult eljárás, jelenleg már valamennyien szabadlábon védekezhetnek. Van köztük, aki jeladót visel, és csak indokolt esetben hagyhatja el a számára kijelölt házi őrizetet. Több érintett beruházásról kiderítettük, hogy azokat nem megfelelő minőségben készítették el: Tiszatenyő és Törökszentmiklós között például egy bicikliút épült, amelyet 2018-ban át kellett volna adni, ám a kivitelezővel szerződést bontottak, minőségi kifogások miatt. Cibakházán egy orvosi rendelőt újítottak fel, itt az ablakokat nem lehetett nyitni, Mezőtúron pedig a díszburkolatokkal volt gond. Lapunk tárta fel azt is, hogy egy lepukkant, vakolat nélküli jászkiséri kockaházban, egyfajta szellemtanyán működött a Boldog-körzet TOP-os pályázatainak egyik legnagyobb nyertes cége, amelynek egyik vezetője ellen szintén eljárás indult.

Vesztegzár egy fővárosi idősotthonban

Publikálás dátuma
2020.04.03. 18:08

Fotó: Google Street View
Több koronavírusfertőzéses beteget diagnosztizáltak a Pesti Úti Idősek Otthonában.
A járványügyi veszélyhelyzet kihirdetésével egyidőben látogatási tilalmat rendeltek el az idősotthonokban, mivel a 65 éven felüliek a legveszélyeztetettebb csoport. Ennek ellenére a fertőzés megjelent a Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthonában. Az intézmény 5 lakóját koronavírus-fertőzés gyanújával szállították tegnap kórházba. A kórházban elvégzett tesztek mindannyiuk esetében igazolták a gyanút, koronavírustesztjük pozitív lett. Az időseket gondozó intézmény további 13 lakóját koronavírusgyanús tünetekkel különítették el, ma pedig ők is kórházba kerültek. Jelenleg hivatalosan megerősített koronavírusos beteg nincs az intézményben. A X. kerületi tisztifőorvos az intézményben azonnal járványügyi zárlatot rendelt el.    A Fővárosi Önkormányzat egy magánlabor segítségével azonnal 200 teszt levételéről intézkedett, mind az ellátó szociális dolgozók, illetve a szükséges körben a bentlakók körében.      Bár a fertőzés vélhetően még a látogatási tilalom előtti időszakhoz köthető, az idősotthonok fokozott védelme érdekében a főpolgármester a korábbi, az emberi erőforrások miniszterének küldött levelével összhangban továbbra is rendkívül fontosnak tartja, hogy a kórházakból, fekvőbeteg-ellátó intézményekből csak egyértelműen negatív koronavírus-teszt birtokában engedjenek vissza idős embereket a szociális otthonokba, mert a látogatási tilalom betartása mellett is e nélkül az ilyen kívülről beérkező lakók fokozott kockázatot jelentenek a veszélyeztetett korosztályba tartozó embereket gondozó intézményekben.
Szerző