Itt a tavasz, alaposan megdőlt a hidegrekord

Publikálás dátuma
2020.04.01. 12:06
Fagy ellen védekeznek egy balatonvilágosi gyümölcsösben
Fotó: Röhrig Dániel / Nepszava
Volt, ahol mínusz 12 fokot mértek hajnalban.
Megdőlt a hidegrekord szerdára virradóra, a Nógrád megyei Zabarban csaknem mínusz 12 fok volt - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. "Csípős, fagyos hajnalra ébredhettünk" - fogalmaztak. Országos átlagban az ilyenkor szokásosnál 9 fokkal volt hidegebb (szokásos átlag: plusz 4 Celsius-fok, a szerdai átlag: mínusz 5 fok volt). Mostanáig ezen a napon mínusz 10 fok volt a hidegrekord, amelyet 1977-ben mértek Dobogókőn. Most ennél csaknem két fokkal hidegebb is volt. Nyírlugoson mínusz 11,7, Zabarban pedig mínusz 11,9 fokig süllyedt a hőmérséklet - írta a meteorológiai szolgálat. Az előrejelzés szerint még csütörtökön is lehetnek mínusz 10 fok közeli értékek. A következő napokban viszont enyhül az idő, péntekre megszűnik hajnali fagy, a hétvégére a nappali felmelegedés már 15 fok körül lesz, a jövő hét második felére meg a 20 fokot is elérheti.
Szerző

Meghalt Fazakas Szabolcs

Publikálás dátuma
2020.04.01. 11:47

Fotó: Jani Martin / Népszava
A Horn-kormány ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztere 72 éves volt.
Elhunyt Fazakas Szabolcs, a Horn-kormány ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztere kedden. A volt diplomata, az MSZP országgyűlési és európai parlamenti képviselője 72 éves volt. Az MSZP Facebook-oldalán szerdán közzétett hír szerint Fazakas Szabolcs egész életét hazájának, szülőföldjének szentelte. Közéleti szerepvállalásait, megbízatásait a legmagasabb erkölcsi és szakmai szinten látta el - emlékezett meg róla az MSZP. Fazakas Szabolcs 1947-ben született Budapesten. A budapesti közgazdaságtudományi egyetem külkereskedelmi szakán végzett. Politikai pályafutását 1973-ban a Külkereskedelmi Minisztériumban kezdte, később Bécsben és Berlinben is teljesített diplomáciai szolgálatot. A Horn-kormány alatt előbb államtitkár, majd 1996 és 1998 között az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium vezetője volt. 2002 és 2004 között az MSZP országgyűlési, 2004 és 2009 között a párt európai parlamenti képviselője volt. 2010-ben az Európai Számvevőszék tagjának választották, ezt a tisztségét 2017-ig töltötte be.
Szerző
Témák
gyász

A Városliget beépítését is belerakták Semjén salátatörvényébe, utólag teszik semmissé a főváros rendeletét

Publikálás dátuma
2020.04.01. 11:32

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Orbán megígérte, hogy Budapest ellenében nem erőltetik a Liget-projektet, most ezzel ellentétes törvénymódosítás készül.
Még meg sem száradt a tinta a felhatalmazási törvényen, a kormány máris termetes salátatörvénnyel rukkolt elő. A polgármesterek lefokozása és sok egyéb mellett egyszerűen kiiktatnák azt a fővárosi rendeletet, amely változtatási tilalmat mond ki a Városligetre, hogy megakadályozza a Liget-projekt még el nem kezdett beruházásainak megvalósítását. A Semjén Zsolt által tegnap éjjel beterjesztett törvényjavaslat egyik elemeként egy újabb paragrafussal egészül ki a Városliget megújításáról szóló 2013-ban elfogadott törvény. Ennek értelmében 
a Liget-projekt megvalósítására kijelölt „ingatlanok tekintetében változtatási tilalom nem alkalmazható”. Ha a vonatkozó „önkormányzati rendelet ezzel ellentétes vagy azzal nem összeegyeztethető előírást tartalmaz, akkor helyette az ebben a bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni.”

Vagyis felülírták a fővárosi önkormányzat rendeletét, a kormány a korábbi ígéretek ellenére azt épít a Ligetben, amit akar. Holott Orbán Viktor kormányfő a Parlamentből üzente meg, hogy Budapesten semmi nem épül meg, amit a fővárosiak nem akarnak. Hogy ezt soha nem gondolták komolyan jól jelezték a kormány holdudvarába tartozók nyilatkozatai. Fürjes Balázs államtitkár a Népszavának talányosan azt válaszolta arra a kérdésre, miszerint a kormány végleg letett-e a Nemzeti Galéria Ligetbe költöztetéséről: „soha ne mondd, hogy soha”. Baán László, a Liget-projekt miniszteri biztosa válaszul közölte, hogy nincs B-terv, a kormány továbbra is a Városligetben akarja megépíteni a galériát, az Innováció Házát és a színházat. Az építési területeket látványosan palánkokkal kerítik el addig, amíg a városvezetés meg nem gondolja magát. Karácsony Gergely kabinetje lépéskényszerbe került. A főpolgármester fontos választási ígérete volt a Liget-projekt leállítása. Ennek megfelelően már a Fővárosi Közgyűlés első ülésén kinyilvánították, hogy nem támogatják azoknak az épületeknek a megépítését, amelyek kivitelezése még nem kezdődött el, különös tekintettel az Új Nemzeti Galériára. Egyúttal bejelentették, hogy megkezdik a Városliget Építési Szabályzatának (VÉSZ) módosítását célzó munkát. A rendelet hatályon kívül helyezését túlságosan kockázatos lépésnek tartották. Ha a Városligeti Törvény alkotmánybírósági felülvizsgálata eredményeként az Alkotmánybíróság megsemmisítené a törvényt, akkor a főváros a félbehagyott épületek miatt nehéz helyzetbe kerülne, mivel azokat önerőből sem befejezni, sem visszabontani nem tudná. Ezért döntött a városvezetés a VÉSZ módosítása mellett, amelynek célja azoknak az építései helyeknek a kivétele a rendeletből, ahol a galéria, a színház és az Innováció Háza épülne. Ennek átfutási ideje azonban több hónap, ráadásul ez sem garancia arra, hogy a Városliget Zrt. nem kezdi meg az építkezéseket, hiszen az építési engedélyei érvényben vannak. A valódi megoldást az hozná el, ha a kormány módosítaná a Liget-projektről szóló kormányhatározatot és a még el nem kezdett épületeket kivenné a kiemelt beruházás elemei közül. A kormány azonban éppen az ellenkező irányba halad, amit jól jelez a Semjén-féle módosítási javaslat.
Szerző