Európai díjra jelölik az Állatkert hulladékcsökkentési programját

Publikálás dátuma
2020.04.01. 14:32

Fotó: Shutterstock
A városligeti intézmény képviseli Magyarországot az Európai Hulladékcsökkentési Hét Díj nemzetközi döntőjében.
A Fővárosi Állat- és Növénykert kilencnapos közönségprogramját találta a legjobbnak a tavaly novemberben szervezett, Európai Hulladékcsökkentési Hét magyarországi programjai közül vállalati kategóriában a Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Szövetsége – olvasható az intézmény közleményében.  
A Fővárosi Állat- és Növénykert november 16-tól 24-ig tartó rendezvényen a kert szokásos látnivalóin és élményein felül a hulladékcsökkentéssel és a hulladékok hasznosításával kapcsolatos programokkal várták az érdeklődőket. Mindegyik programelem bemutatta a felelős és cselekvő létezés lehetőségét és módszereit, ráirányítva a figyelmet arra, hogy a hulladék keletkezése megelőzhető, csökkenthető, a hulladék újrahasznosítható és használható is, ha erre figyelmet fordítanak a gyerekek és a felnőttek is.
A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, amely az Információs és Technológiai Minisztérium támogatásával az Európai Hulladékcsökkentési Hét nemzeti koordinátori feladatait is ellátta, a "Nyisd ki a szemedet, csökkentsd a szemeted!" szlogennel megvalósított akciók közül minden kategóriában a hazai mezőny legjobbját jelölte az Európai Hulladékcsökkentési Hét Díjra. A vállalati kategóriában a Fővárosi Állat- és Növénykert programja képviseli Magyarországot az európai mezőnyben. Az összeurópai díjakról a jelölések alapján várhatóan nyáron dönt a nemzetközi zsűri – áll a közleményben.
Az Európai Bizottság LIFE+ programjának kezdeményezésére 2012 óta tartják meg novemberben az Európai Hulladékcsökkentési Hetet (European Week for Waste Reduction) szerte Európában. Tavaly 30 ország vett részt a kezdeményezésben 16 ezer 570 programmal, a hulladékcsökkentésre ösztönző szemléletformáló eseményekkel, akciókkal. Magyarországon 410 ilyen esemény valósult meg. 
A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége honlapján olvasható információk szerint az államigazgatási kategóriában a Fővárosi Törvényszék Zöld bíróság projektje; civil kategóriában az Europalánta Egyesület Meseösvény piknik című programja; oktatási intézmény kategóriában a nyírteleki Kastélykert Óvoda és Bölcsőde Kuka(cool)túra programja; magánszemély kategóriában Szöllősi-Sebestyén Zita, a Zero waste az iskolákban program fejlesztője vesz részt a nemzetközi döntőben.
Szerző

Csökkentette a légszennyezést a koronavírus az Egyesült Királyságban is

Publikálás dátuma
2020.04.01. 13:18

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Az otthon maradás következtében a levegő legnagyobb javulását Londonban, Manchesterben és Birminghamben mérték.
A trend az Európa-szerte tapasztalt folyamatokat tükrözi: az emberek kevesebb időt töltenek a járművekben, irodákban, gyárakban és többet az otthonaikban – olvasható a BBC hírportálján.
Az Országos Légkörtudományi Kutatóintézet (NCAS) által gyűjtött adatok azt mutatják, hogy a nitrogén-dioxid és a finomszemcsés szálló por (PM2,5) koncentrációja láthatóan mérséklődött és úgy tűnik, a tendencia folytatódik. "A forgalom tovább csökken, tehát még nem értük el a mélypontot. Néhány napja még arról beszéltünk, hogy az autóval tett utazások harmadával csökkentek, ma már 50-60 százalékos visszaesést látunk" – mondta Ally Lewis, az NCAS tudományos igazgatója.
A kutatóintézet a február 15. és március 24. közötti időszak légszennyezettségét vetette össze az elmúlt öt év átlagával 10 brit városban (Birmingham, Belfast, Bristol, Cardiff, Glasgow, Leeds, London, Manchester, Newcastle és York). A PM2,5 finomszemcse - amely sok helyről származhat, az autók kipufogóiból is - minden városban csökkent. A nitrogén-dioxid a közlekedési kibocsátás egyik alapvető összetevője, Belfast és York kivételével koncentrációja mindenhol kisebb lett. A professzor szerint lehet, hogy ezeken a helyeken kevesebb a mérőállomás. A legnagyobb esést Londonban, Manchesterben és Birminghamben mérték.
Múlt héten a holland meteorológiai szolgálat az Európa fölött gyűjtött műholdadatokról közölt elemzést, amely jól megmutatta a levegő tisztulását. A tanulmányból kimaradt az Egyesült Királyság, részben azért, mert a korlátozások ott később kezdődtek, mint a kontinens sok más országában, valamint azért is, mert nem láttak elegendő jó minőségű adatot. A NCAS információi azonban kizárólag földi mérésekből származnak.
Szerző

Táphiányt okozott az állatmenhelyeken a járvány

Publikálás dátuma
2020.04.01. 12:46

Fotó: THOMAS FREY/dpa Picture-Alliance / AFP
Online adományozással lehet segíteni a mintegy 8-10 ezer kisállatot érintő problémán.
Az új koronavírus-járvány miatt az állatmenhelyek rendkívül súlyos táphiányban szenvednek – hívta fel a figyelmet kedden a Magyar Állatvédők Országos Szervezete (MÁOSZ). A szervezet arra kéri a lakosságot, hogy tápadománnyal segítse az állatmenhelyeket. Ez online rendeléssel és fizetéssel otthonról is megoldható.
Magyarországon mintegy 140 aktív, a feladatellátással közvetlenül foglalkozó ilyen szervezet működik, amelyből mintegy 80, nagy létszámú menhelyet üzemeltet. Ezek egyszerre összesen mintegy 8-10 ezer kisállatot, kutyát, macskát gondoznak. Az állatmenhelyek és az állattartó telepek zavartalan működése nemcsak állatvédelmi-, hanem kiemelten fontos közegészségügyi- és járványügyi kérdés is - hangsúlyozták.
Szerző