A járvány kikényszeríti, amit az MLSZ nem tudott elérni

Publikálás dátuma
2020.04.01. 09:00

Fotó: MARCO BERTORELLO / AFP
Elkerülhetetlen a profi sportolói szerződések felülírása, hiszen a bajnokságok leállása miatt csak idő kérdése a szponzorok visszalépése, és ilyen vészterhes időkben az államnak sem feladata az eddigi állapot fenntartása.
Európa topklubjai nem csak a pályán, de a gazdasági életben is diktálják a trendet, a legnagyobbak máris reagáltak az új helyzetre: a Barcelona, az Espanyol és az Atlético Madrid vezetősége közleményben tudatta, hogy a koronavírus miatt kialakult vészhelyzet miatt gazdasági óvintézkedések bevezetését látja indokoltnak. A Barcelonánál a játékosok, edzők és alkalmazottak fizetését ideiglenesen 70 százalékkal csökkentették. De az olasz csúcscsapat, a Juventus vezetősége is hasonlóban mesterkedik, ott a fizetéscsökkentés százalékosan aránylik majd a keresetekhez, vagyis a jobban keresőknek nagyobb áldozatot kell hozniuk. Ez a 31 millió eurós éves fizetésű Ronaldo esetében 3,8 milliós levonást jelenthet, értesült a juvefc.com.
Itthon a Győr drasztikus, az MTK húsz százalékos fizetéscsökkentést irányzott elő a kiszivárgott hírek szerint, de nehezen hihető, hogy itt megállna a folyamat. A focistáknak ezúttal nem a labdára, hanem a klubok fizetéscsökkentő javaslataira kell rábólintaniuk.
„A labdarúgásban a munkaszerződés kötelező elemeit a szabályzat határozza meg, ami több, mint ajánlás, kötelező tartalmai elemei vannak. Az egészen biztos, hogy a munkaszerződés egyoldalúan nem módosítható” – ecsetelte az élsportolókra váró lehetőségeket dr. Borbély Zoltán ügyvéd, sportjogász. A korábban a Magyar Labdarúgó Szövetség jogi igazgatójaként is megfordult szakember szerint a labdarúgók esetében sem törvényes opció a fizetés nélküli szabadságra küldés. Szerződéseik egészen specifikusak, vannak benne mozgó juttatások: ezeket a köznyelvben meccspénznek, gólpénznek, pontpénznek, prémiumnak, célprémiumnak vagy helyezési pénznek hívják. „Mivel azonban home office-ban nem lehet gólt lőni, ezért természetesen közös megegyezéssel megállapodhatnak a fizetés vagy a járandóság csökkentésében” – összegezte a lehetőségeket a sportjogász, aki leszögezte: azzal az állásponttal semmiképp nem tud azonosulni, hogy a mostani ne volna vis maior helyzet. „A koronavírus klasszikus vis maior helyzet: az egyik fél egy külső körülmény miatt nem képes teljesíteni szerződésben vállalt kötelezettségét. Ilyen ok lehet természeti katasztrófa, például földrengés, árvíz, szélvihar, villámkár, tűzvész, politikai vagy társadalmi esemény, mint háború vagy egy forradalom kirobbanása, felkelés, szabotázs, vagy mint a mostani probléma, egy világjárvány. Teljesen egyértelmű, hogy ez előre nem látható, elháríthatatlan akadály. Ahogy a római jog fogalmaz, ezek olyan folyamatok, amelyeknek az emberi gyengeség ellenállni nem képes.”
A magyar jog szerint azonban semelyik felsorolt esemény nem elégséges indok ahhoz, hogy bármelyikre hivatkozva egyoldalúan fel lehessen bontani egy szerződést. Ugyanakkor a játékosnak is nyilvánvalóan látnia kell, ha munkáltatója, vagyis a klubja teljesen ellehetetlenül, akkor neki is engednie kell.
Az élsportolók eligazodását nem könnyíti, hogy egyáltalán nem biztos, hogy munkaszerződés köti őket a klubhoz. Lehet olyan megbízási szerződés is, amire nem csak a munka törtvénykönyve, hanem a sporttörvény is vonatkozik, sőt: akár speciális szerződések is lehetnek, amelyekbe a hazai vagy a nemzetközi szövetség által kötelezően előírt egyedi elemeket is belevették.
A végső esetben marad a szerződés felmondása, amikor a munkáltató eszköztelenné válik a vírusveszély miatt jelentkező problémák kezelésében, és nem marad más lehetősége. A munkáltatónak ugyanis kötelezettsége megteremteni az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit. Ha ez nem lehetséges, a közös megegyezés lehet a szakítás jogcíme. Határozott idejű szerződés esetén – ami az élsportolóknál jellemzően bevett forma – problémásabb a helyzet, csak akkor lehet így szakítani, ha az elháríthatatlan külső ok következtében a munkaviszony fenntartása lehetetlenné válik. Például akkor, ha egy jogszabályi előírás folytán nem lehet futball-mérkőzéseket rendezni, így nincs szükség a játékosokra. Azonnali hatállyal történő felmondás esetén a munkavállaló egy évet meghaladó szerződés esetén 12 havi, ha egy évnél rövidebb idő van hátra a szerződéséből, akkor a hátralévő időre érvényes távolléti díjra jogosult. Túlélés eszköze lehet még a részmunkaidő bevezetése. A munkaidő szolidáris megosztása néven elhíresült német modell leegyszerűsítve így foglalható össze: inkább többen részmunkaidőben, mint kevesen főállásban és jóval többen munkanélküliként – zárta a szavait dr. Borbély Zoltán.
Mindazonáltal tanulságos történet, hogy amit az MLSZ a játékosfizetések terén évek óta nem tudott beindítani – hogy a csapatok igyekezzenek piaci alapon megszerzett bevételeikhez igazítani a béreket –, azt a járvány három hét alatt kikényszerítette.

MÚSZ: kilenc koronavírus-teszt lett pozitív

Publikálás dátuma
2020.03.31. 20:15

Fotó: Shutterstock
A Magyar Úszó Szövetség az összes válogatott versenyzőt és segítőiket is tesztelte, így találtak rá a koronavírusos betegekre.
Kedd estig kilenc személy esetében mutattak pozitív eredményt az elvégzett koronavírus-tesztek - közölte a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) azok után, hogy a nap folyamán Kapás Boglárka és Kozma Dominik is bejelentette: megfertőződött. A MÚSZ az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte, a sportág speciális igényeit szem előtt tartva az elmúlt időszakban igyekezett megoldást találni arra, hogy a válogatott versenyzők továbbra is medencés edzéseket végezhessenek. Mint írják, az uszodák üzemeltetőivel - elsősorban a Nemzeti Sportközpontok vezetőivel - és az állami sportvezetéssel abban állapodott meg a MÚSZ, hogy a külföldi edzőtáborokban készülők közül csak azok állhatnak edzésbe, akik átestek két koronavírus-teszten, és a három nap különbséggel elvégzett tesztek egyaránt negatív eredményt hoztak, valamint hazatérésüket követően 14 napot karanténban töltöttek. A korábban is Magyarországon tréningezőknél egy negatív teszt volt az előírás. Hozzátették: a MÚSZ a mintavételhez egy magánszolgáltatót vett igénybe, míg a teszteket államilag akkreditált laborokban dolgozták fel - az eljárás teljes költségét a szövetség saját forrásaiból fedezte.
 "A tesztelésen részt vett a válogatott keret valamennyi tagja, illetve a válogatott mellett dolgozó szakemberek (edzők, gyúrók) is."
"A szövetségbe folyamatosan érkeznek az eredmények, melyek kedd estig kilenc személy esetében mutattak pozitív eredményt. Ők valamennyien külföldi edzőtáborokban jártak, melyeket követően 14 napra karanténba vonultak, azaz hazatérésük óta egyikük sem vett részt edzéseken"

- olvasható a közleményben.

Kapás Boglárka és Kozma Dominik után a junior vb-második Horváth Dávid Instagram-oldalán, míg a vb-harmadik Bohus Richárd a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatásban ismerte el, hogy megfertőződött a koronavírussal. A MÚSZ hangsúlyozza: teljes mértékben együttműködik az egészségügyi szervezetekkel, és kizárólag azon úszóinak teszi lehetővé a medencés edzések elkezdését, akik esetében kizárható a fertőzés - azaz az egy vagy két negatív teszt mellett az is, hogy bármilyen formában érintkeztek fertőzött társaikkal akár a karantén kezdete előtt, akár annak letelte után. A zárt edzőtáborok során az úszók folyamatos orvosi felügyelet alatt dolgoznak majd, és rendszeresen részt vesznek egészségügyi vizsgálatokon - írják.  "A fertőzöttektől kapott információk alapján egyelőre egyikük sem igényel különleges orvosi ellátást, ugyanakkor az állami járványügyi hatóságok már felvették velük a kapcsolatot. Amennyiben bármelyikük kezelésre szorulna, úgy rájuk is a jelenleg érvényben lévő országos egészségügyi protokoll szabályai vonatkoznak" - közölte a MÚSZ.
Szerző
Frissítve: 2020.03.31. 21:28

Pozitív lett Kapás Boglárka koronavírus-tesztje

Publikálás dátuma
2020.03.31. 13:15

Fotó: STEPHANE KEMPINAIRE / AFP
„Egyelőre jól érzem magam, semmilyen tünetet nem érzek” – mondta az olimpiai bronzérmes sportoló. Update: Kozma Dominiknak is pozitív lett a második tesztje.
Megfertőződött az új típusú koronavírussal Kapás Boglárka világbajnok úszó. Az olimpiai bronzérmes sportoló kedden a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a felkészülés folytatásához két negatív tesztre lett volna szüksége, ebből az első sikerült is, a második azonban már pozitív lett.
„Jelenleg két hétig karanténban vagyok itthon, nem hagyhatom el a lakást. Egyelőre jól érzem magam, semmilyen tünetet nem érzek”

– mondta a 26 éves versenyző.

Egyúttal felhívta a figyelmet a védekezés és az otthon maradás fontosságára. Kapás Boglárka a 2016-os riói olimpián 800 méter gyorson szerzett bronzérmet, tavaly nyáron a kvangdzsui világbajnokságon 200 méter pillangón diadalmaskodott.
UPDATE: Nem sokkal később Kozma Dominik az M1 aktuális csatornának szintén megerősítette, hogy neki is pozitív lett a második tesztje.
"Vegyes érzésekkel fogadtam. Nem mondom, hogy nem vagyok tőle betojva. Féltem a feleségemet"

- mondta a BVSC világ- és Európa-bajnoki bronzérmese, aki hozzátette, neki sincs semmi baja, egyetlen tünetet sem produkál.
Frissítve: 2020.03.31. 18:55