Nyomoz a rendőrség Kásler levelének meghamisítása miatt

Publikálás dátuma
2020.03.31. 14:34

Fotó: Jani Martin / Népszava
Valaki átírta és hamis adatokkal egészítette ki a miniszter halottkémeknek küldött levelét, ez közveszéllyel fenyegetésnek számít a rendőrség szerint.
Az EMMI miniszter levelének meghamisított verziója terjed a közösségi médiában. A rendőrség közveszéllyel fenyegetés bűntett miatt nyomoz. Akár öt év börtönbüntetésre is számíthat az az ismeretlen, aki meghamisította Kásler Miklós levelét. Mint a police.hu írja, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője március 21-én hivatalos levelet küldött a halottvizsgálatot végző orvosok részére, amelyben az új koronavírusban szenvedő elhunytak vizsgálatával kapcsolatban határozta meg az eljárásrendet.
A közösségi oldalakon a levél meghamisított verziója kering, ami valótlanul állítja, hogy a koronavírus-fertőzésben elhunyt személyek számát nem lehet nyilvánosságra hozni, halálozási okként más betegségeket kell megjelölni. A levél a COVID-19 következtében elhunytak számáról is hamis számot, a valódi adat többszörösét közli. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást – ha a bűncselekmény bebizonyosodik, ez egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel is járhat a Büntető törvénykönyv szerint. A nyomozók eddig számos tanút hallgattak ki, és a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozható adathordozókat foglaltak le – írja a rendőrségi portál. Hozzáteszik, a Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya folyamatosan figyeli az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos álhíreket az interneten. Amennyiben bűncselekmény gyanúját állapítják meg, akkor eljárást indítanak az elkövetővel szemben –  ugyanis
a világhálón egy rosszindulatú vagy meggondolatlan megosztás akár bűncselekményt is megvalósíthat.

Szerző

Kisgyerekeik mellett próbált kirabolni egy pécsi pár egy idős rokkantnyugdíjast

Publikálás dátuma
2020.03.31. 10:36
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Lelökték a buszról, arrébb rúgták a mankóját, a kerítéshez nyomták őt, de még így sem tudták elvenni a pénztárcáját.
A Pécsi Járási Ügyészség rablás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat egy párral szemben, akik Pécsett egy helyi járatú buszon próbáltak kirabolni egy idős sértettet - derül ki az ügyészségi közleményből. A vád szerint a férfi és élettársa 2019 decemberében, a déli órákban, ittasan utazott Pécsett egy helyi járatú buszon két kiskorú – hat és négy éves – gyermekükkel együtt. A buszon utazott a rokkantnyugdíjas sértett, mankóval közlekedett. A sértett a vállán átvetett, teste mellett tartott oldaltáskájában tartotta pénztárcáját és telefonját. Az egyik megállónál az idős személy a leszálláshoz készülődött, amikor a nő megszólította, majd a sértett táskájából megpróbálta a pénztárcáját kivenni. A sértett a táskájára ráfogott értékei védelme érdekében.
Amikor a busz megállt és a vezető kinyitotta a jármű ajtaját, a nő lelökte az idős sértettet a buszról, majd a buszmegállóban ismét meglökte a férfit, miközben kivette a táskájából a pénztárcáját.

Ekkor a sértett egy gyors mozdulattal visszavette a pénztárcáját, azonban a nő dulakodni kezdett vele. 
A sértett botja a földre esett, amelyet az elkövető félrerúgott, hogy a sértett védekezését megnehezítse.

Ekkor szállt le a buszról a nő élettársa is, aki a sértettet a kerítésnek lökte, majd megpróbálta ő is elvenni a pénztárcát.
Eközben a járat indult volna tovább, a gépkocsivezető az ajtókat bezárta, miközben a két felügyelet nélkül hagyott kisgyerek a buszon maradt.

A többi utas figyelmeztette a sofőrt a felügyelet nélkül maradt gyermekekre, ezért újra kinyitotta az ajtót, majd a többi utas is szólt a két vádlottnak. Az elkövetők a sértett szívós védekezése miatt nem tudták elvenni a pénztárcáját, így cselekményükkel felhagytak és visszaszálltak a buszra. Az elkövetők cselekménye a rablás minősített esetének, valamint a kiskorú veszélyeztetés bűntettének megállapítására alkalmas, mely bűncselekmények közül a legsúlyosabb büntetési tétele öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés.
Szerző

Mentősökre támadt egy jászárokszállási férfi, aki bejelentése szerint öngyilkos akart lenni

Publikálás dátuma
2020.03.31. 10:13
Képünk illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Miután megkérdezték tőle, hogy mi a gond, rátámadt a mentősökre.
A Jászberényi Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt vádat emelt egy jászárokszállási férfival szemben - írja az ügyészség.   A vád szerint a férfi 2019. december 20-án, éjfél körül, ittasan, egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen, az utcán telefonon felhívta a mentőket azzal, hogy öngyilkossági szándéka van. 
A helyszínre érkező mentősök kérdésére, hogy mi a gondja, a vádlott trágár szavakkal válaszolt, majd mindkettejükre rátámadt és ütlegelni kezdte őket.

A mentősök a vádlottat lefogták és a rendőrök kiérkezéséig visszatartották, majd a rendőri intézkedést követően kórházba szállították. A vádlott bántalmazása miatt a sértetteknek nyolc napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek. A Jászberényi Járási Ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a büntetlen előéletű, a cselekményét beismerő és megbánó vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével, büntető végzéssel szabjon ki szabadságvesztést, amelynek végrehajtását próbaidőre függessze fel. Az ügyben első fokon a Jászberényi Járásbíróság fog dönteni. Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot! 
Szerző