Előfizetés

Ellenőrizze szelvényét! Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.29. 16:46

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 13. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki.
Nyerőszámok: 15 (tizenöt) 21 (huszonegy) 22 (huszonkettő) 23 (huszonhárom) 28 (huszonnyolc) 39 (harminckilenc) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 132 875; a 4 találatos szelvényekre 11 285; a 3 találatos szelvényekre 2440 forintot fizetnek. 

Havazással és mínuszokkal folytatódik a tavasz jövő héten

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.29. 16:01
Kerékpározó család a Normafánál
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Lesz, ahol mínusz tíz fok várható.
Jelentős lehűlés várható a jövő héten néhol havazással, április első napján helyenként mínusz 10 fok is lehet. A hétvégére melegszik ismét az idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek. Hétfőn többnyire erősen felhős lesz az ég, elsősorban a nyugati határnál, északkeleten és a középső országrészben néhol eső, havas eső, havazás is valószínű. A szél több helyen megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A leghidegebb órákban 0 és 5 fok között, napközben 4 és 10 fok között alakul a hőmérséklet. Kedden mindenütt kisüt a nap. Csapadékra nagyobb eséllyel hajnalban és délután lehet számítani havas eső, hózáporok formájában. A szél az Alföldön megerősödik. A minimumhőmérséklet általában mínusz 5 és plusz 2 fok között várható, de az északi völgyekben ennél néhány fokkal hidegebb lesz. A legmagasabb hőmérséklet 6 és 10 fok között valószínű. Szerdán, április elsején többórás napsütés várható, de időnként megélénkül a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 7 és mínusz 2 fok között várható, de a fagyzugokban mínusz 10 fokig is lehűlhet a levegő. A legmagasabb hőmérséklet 7 és 11 fok között várható. Csütörtökön is többórás napsütés várható, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet szeszélyes eloszlásban mínusz 8 és plusz 1, a legmagasabb hőmérséklet 8 és 13 fok között várható. Pénteken napos idő várható csapadék nélkül. A minimumhőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 1, a maximumhőmérséklet 12 és 17 fok között várható. Szombaton is napos idő várható, csapadék sehol sem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 3, a legmagasabb hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul. Vasárnap napos idő várható, csapadék sehol sem valószínű. A leghidegebb órákban mínusz 2 és plusz 3, napközben 13 és 18 fok között alakul a hőmérséklet 

Online tüntetnek vasárnap este a felhatalmazási törvény ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.29. 15:36

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A törvényjavaslat ellen tiltakozó petíciót már 100 ezren írták alá.
A felhatalmazási törvény ellen tiltakozó petíciót már 100 ezer ember aláírta. Az aHang online közösségi platform a petíció mellett online tüntetést is szervez, amely vasárnap este 8 órakor kezdődik - tudatták a szervezők szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben. Az aHang megjegyezte, hogy a 100 ezer aláíróval a petíció az egyik legnagyobbá vált a magyarországi online petíciók történetében. A civilek álláspontja szerint még a rendkívül veszélyes és beláthatatlan járványhelyzet sem indokolhatja azt, hogy a magyar kormány kezébe olyan felhatalmazást adjon a parlament, amivel korlátlan ideig bármilyen tárgykörben jogot alkothat. A vasárnap esti körülbelül 30 perces online demonstráción felszólal:  
  • Róna Péter közgazdász, címzetes egyetemi tanár, kutató,
  • Pardavi Márta jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke,
  • Fullajtár Andrea színésznő,
  • Horgas Péter látványtervező, civil aktivista,
  • Lattmann Tamás nemzetközi jogász,
  • Lang Györgyi énekesnő, műsorvezető, színésznő.
Az esemény ezen a linken követhető. A Szabad aHang felületén megjelenő petícióban – aminek megfogalmazói között van többek között Vörös Imre alkotmányjogász, volt alkotmánybíró, Lövétei István alkotmányjogász, Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, Kaltenbach Jenő és Majtényi László volt ombudsmanok, Matlák Gábor ügyvéd – az olvasható, hogy
„a hatalom a járványt kihasználva olyan törvényt kíván elfogadtatni, amely kiiktatja közéletünkből a jogállam utolsó, még megmaradt intézményeit, a szólás- és sajtószabadságot, a parlament általi törvényalkotást és a választásokat, mindezt úgy, hogy annak sem időbeli, sem tárgybeli korlátja nem lenne.”

A felhívás azzal zárul, hogy „a felhatalmazási törvény határidő nélküli, korlátlan hatalmat készül adni egy olyan politikus kezébe, aki minden adandó alkalommal bizonyította, hogy a hatalommal gátlás nélkül visszaél, ha érdekei úgy kívánják”. A jogvédők szerint egy ilyen törvényt egyetlen magyar demokrata sem támogathat. Az Országgyűlés hétfőn hosszabbíthatja meg a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli intézkedések hatályát. A törvényjavaslat értelmében a kormány a veszélyhelyzet idejére a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat, a kormánypártok azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy a felhatalmazás határozatlan időre szóljon.