Havazással és mínuszokkal folytatódik a tavasz jövő héten

Publikálás dátuma
2020.03.29. 16:01
Kerékpározó család a Normafánál
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Lesz, ahol mínusz tíz fok várható.
Jelentős lehűlés várható a jövő héten néhol havazással, április első napján helyenként mínusz 10 fok is lehet. A hétvégére melegszik ismét az idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek. Hétfőn többnyire erősen felhős lesz az ég, elsősorban a nyugati határnál, északkeleten és a középső országrészben néhol eső, havas eső, havazás is valószínű. A szél több helyen megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A leghidegebb órákban 0 és 5 fok között, napközben 4 és 10 fok között alakul a hőmérséklet. Kedden mindenütt kisüt a nap. Csapadékra nagyobb eséllyel hajnalban és délután lehet számítani havas eső, hózáporok formájában. A szél az Alföldön megerősödik. A minimumhőmérséklet általában mínusz 5 és plusz 2 fok között várható, de az északi völgyekben ennél néhány fokkal hidegebb lesz. A legmagasabb hőmérséklet 6 és 10 fok között valószínű. Szerdán, április elsején többórás napsütés várható, de időnként megélénkül a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 7 és mínusz 2 fok között várható, de a fagyzugokban mínusz 10 fokig is lehűlhet a levegő. A legmagasabb hőmérséklet 7 és 11 fok között várható. Csütörtökön is többórás napsütés várható, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet szeszélyes eloszlásban mínusz 8 és plusz 1, a legmagasabb hőmérséklet 8 és 13 fok között várható. Pénteken napos idő várható csapadék nélkül. A minimumhőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 1, a maximumhőmérséklet 12 és 17 fok között várható. Szombaton is napos idő várható, csapadék sehol sem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 3, a legmagasabb hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul. Vasárnap napos idő várható, csapadék sehol sem valószínű. A leghidegebb órákban mínusz 2 és plusz 3, napközben 13 és 18 fok között alakul a hőmérséklet 
Szerző

Online tüntetnek vasárnap este a felhatalmazási törvény ellen

Publikálás dátuma
2020.03.29. 15:36

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A törvényjavaslat ellen tiltakozó petíciót már 100 ezren írták alá.
A felhatalmazási törvény ellen tiltakozó petíciót már 100 ezer ember aláírta. Az aHang online közösségi platform a petíció mellett online tüntetést is szervez, amely vasárnap este 8 órakor kezdődik - tudatták a szervezők szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben. Az aHang megjegyezte, hogy a 100 ezer aláíróval a petíció az egyik legnagyobbá vált a magyarországi online petíciók történetében. A civilek álláspontja szerint még a rendkívül veszélyes és beláthatatlan járványhelyzet sem indokolhatja azt, hogy a magyar kormány kezébe olyan felhatalmazást adjon a parlament, amivel korlátlan ideig bármilyen tárgykörben jogot alkothat. A vasárnap esti körülbelül 30 perces online demonstráción felszólal:  
  • Róna Péter közgazdász, címzetes egyetemi tanár, kutató,
  • Pardavi Márta jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke,
  • Fullajtár Andrea színésznő,
  • Horgas Péter látványtervező, civil aktivista,
  • Lattmann Tamás nemzetközi jogász,
  • Lang Györgyi énekesnő, műsorvezető, színésznő.
Az esemény ezen a linken követhető. A Szabad aHang felületén megjelenő petícióban – aminek megfogalmazói között van többek között Vörös Imre alkotmányjogász, volt alkotmánybíró, Lövétei István alkotmányjogász, Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, Kaltenbach Jenő és Majtényi László volt ombudsmanok, Matlák Gábor ügyvéd – az olvasható, hogy
„a hatalom a járványt kihasználva olyan törvényt kíván elfogadtatni, amely kiiktatja közéletünkből a jogállam utolsó, még megmaradt intézményeit, a szólás- és sajtószabadságot, a parlament általi törvényalkotást és a választásokat, mindezt úgy, hogy annak sem időbeli, sem tárgybeli korlátja nem lenne.”

A felhívás azzal zárul, hogy „a felhatalmazási törvény határidő nélküli, korlátlan hatalmat készül adni egy olyan politikus kezébe, aki minden adandó alkalommal bizonyította, hogy a hatalommal gátlás nélkül visszaél, ha érdekei úgy kívánják”. A jogvédők szerint egy ilyen törvényt egyetlen magyar demokrata sem támogathat. Az Országgyűlés hétfőn hosszabbíthatja meg a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli intézkedések hatályát. A törvényjavaslat értelmében a kormány a veszélyhelyzet idejére a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat, a kormánypártok azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy a felhatalmazás határozatlan időre szóljon.
Szerző
Frissítve: 2020.03.29. 20:52

A főváros megállapodott egy magánlaborral arról, hogy megteremtik a koronavírus szűrésének feltételeit

Publikálás dátuma
2020.03.29. 13:51
Koronavírus-minták egy német laborban. Képünk illusztráció
Fotó: BERND WUSTNECK /
Karácsony Gergely reméli, hogy már jövő héttől szűrhetik a frontvonalban dolgozókat.
Munkatársaim tegnap megállapodtak egy magánlaborral a szűrővizsgálatok feltételeinek megteremtéséről. Ha rajtunk múlik a jövő héttől szűréssel is védjük Budapest hőseit, akik bennünket védenek a járványtól - jelentette be Karácsony Gergely Facebook-oldalán. A főpolgármester bejegyzésében arról írt, hogy Olaszországban már több mint 6000 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal. Szombaton pedig László Imre,  XI. kerület polgármestere számolt be róla, hogy Újbudán is fertőzött lett két háziorvos.
„Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mellett a Magyar Orvosi Kamara is arra figyelmeztet, hogy a koronavírus elleni hatékony védekezés érdekében többet kell tesztelni. Szűrni kell azokat, akik a frontvonalban küzdenek a járvánnyal. A főváros ezért dolgozik azon, hogy megteremtse a feltételeit a budapesti egészségügyben, illetve szociális ellátásban dolgozó munkatársaink szűrésének”

- közölte a főpolgármester.

Karácsony Gergely megjegyezte azt is, hogy ehhez három dolog biztosan kell: eszköz, laboratóriumi kapacitás és persze pénz.
Szerző