Újraindult Vuhanban a tömegközlekedés egy része

Publikálás dátuma
2020.03.29. 13:08

Fotó: HECTOR RETAMAL / AFP
Enyhítettek a korlátozásokon, miután egyetlen fertőzöttet regisztráltak a városban tíz nap alatt.
Enyhítettek a közlekedési korlátozásokon a közép-kínai Vuhanban a hét végén, miután az új koronavírus terjedésének kiindulóhelyén az utóbbi tíz napban csupán egyetlen újabb fertőzöttet regisztráltak - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség. 
A 11 milliós városban vasárnaptól ismét közlekedhetnek egyes buszjáratok, míg a földalatti- és vasúti közlekedés szombaton indult újra.

A Zsenmin Zsipao című kínai pártlap vasárnapi tudósítása szerint több mint 60 ezer utas érkezett Vuhanba szombaton, amikor a 260-at is meghaladta a városba vagy rajta keresztül közlekedő vonatok száma.
Hupej tartomány kormányzata emellett vasárnap közölte, hogy Vuhanban másnaptól újra kinyithatnak egyes bevásárlóközpontok, illetve a vásárlóutcákban működő üzletek.

A tartomány egyéb részein szerdán oldották fel a január vége óta érvényben lévő vesztegzárat, míg Vuhanban fokozatosan enyhítik a korlátozásokat, a város teljes megnyitását április 8-ra tervezik. 
Vuhanon kívül Hupej többi részén vasárnaptól újraindulhatott a belföldi légiközlekedés egy része, a Pekingbe tartó járatokat egyelőre nem indították el. Vuhanból április 8-án indul majd újra a belföldi légiközlekedés.

Hupej tartományban szombaton negyedik egymást követő napja nem diagnosztizáltak újabb fertőzöttet. A tartományban összesen 67 801 embert fertőződött meg az új koronavírussal, és 3182-en haltak meg a vírus okozta betegségben. Jelenleg még 2054-en állnak kezelés alatt, közülük csupán kilencen a tartomány székhelyén, Vuhanon kívül.
A járvány kínai gócpontjának számító tartományban a lezárások feloldásának híre azonban egyesekben aggodalmat ébresztett. A tartományt a közlekedési korlátozások eltörlését követően is csak azok hagyhatják el, akik igazoltan egészségesek - azaz igazoltan nem fertőzöttek, és nem kerültek kapcsolatba fertőzöttel sem -, de
továbbra is tisztázatlan, hogy milyen szerepet töltenek be a vírus terjedésében a tünetmentes fertőzöttek.

Kínában, bár tünetek híján is elvégzik a vírustesztet, az esetszám nyilvántartására vonatkozó irányelvek alapján a tünetmentes fertőzöttek számát nem adják hozzá az összes ismert fertőzöttéhez. 
A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap birtokába került titkos kormányzati dokumentumok tanúsága szerint február végéig több mint 43 ezer tünetmentes fertőzöttet találtak az országban.

Csung Nan-san, a légzőszervi megbetegedések vezető kínai specialistája vasárnap a CCTV kínai állami hírcsatornának adott nyilatkozatában kifejtette, nem tartja megalapozottnak az aggodalmakat, ugyanis a tünetmentes esetek általában a fertőzöttekkel kapcsolatba lépő emberek közül kerültek ki, és az ő számuk sem emelkedett azóta, hogy a járvány Kínában mérséklődni kezdett.  - Kínában a napi új esetek túlnyomó többségét immár a külföldről beutazó fertőzöttek teszik ki - az elmúlt hét napban jelentett 319 új eset közül csupán 6 beteg fertőződött meg belföldön. A külföldről beérkezett betegek száma szombat éjfélig 693-ra emelkedett, túlnyomó többségük kínai állampolgár. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság emiatt továbbra is magasnak ítéli a járvány újbóli kialakulásának kockázatát. Emiatt vasárnaptól a légitársaságoknak előírták, hogy jelentősen mérsékeljék nemzetközi járataik számát, szombattól pedig korlátozták a külföldiek belépését az országba. Kína szárazföldi részén szombat éjfélig 81 439 ember fertőződött meg az új koronavírussal, az elhunytak száma pedig elérte a 3300-at.
Szerző

NYT: pont egy évvel később lesz a nyári olimpia - A NOB szerint csak spekuláció

Publikálás dátuma
2020.03.29. 10:44

Fotó: KAZUHIRO NOGI / AFP

A New York Times úgy értesült, hogy 2021. július 23-án veszi kezdetét a tokiói olimpia, és augusztus 8-án ér véget.

Az ötkarikás játékokat a koronavírus-járvány miatt kedden halasztotta el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), amely pénteken azt közölte a nemzetközi sportági szövetségek és a nemzeti olimpiai bizottságok vezetőivel, hogy a széleskörű egyeztetéseket követően három héten belül jelenti be az új időpontot. Az amerikai napilap szerint sokkal valószínűbb, hogy korábban, akár már napokon belül megtörténik az új dátum hivatalos bejelentése, erről árulkodik az is, hogy vasárnap rendkívüli ülést tart a NOB végrehajtó bizottsága. A cikk szerint nem véletlen, hogy szinte napra pontosan ugyanakkor rendezhetik az olimpiát jövőre, amikor idén nyáron lett volna, hiszen ez a legjobb időszak az NBC Universal számára, amely több mint egymilliárd dollárt fizet a játékok egyesült államokbeli médiajogaiért. Ez változatlanul azt jelenti, hogy a tokiói nyár legmelegebb periódusában zajlanak majd a versenyek, pedig néhány nemzetközi sportági szövetség az enyhébb időjárás miatt javasolta a tavaszi rendezést, ez azonban sértené a legjelentősebb európai labdarúgó-bajnokságok, valamint az észak-amerikai profiligák (NHL, NBA, MLB) érdekeit. A NOB ezen kívül biztosan el akarja kerülni az ütközést a szintén jövő nyárra halasztott labdarúgó Európa bajnoksággal is. Az Oregon állambeli Eugene-ben sorra kerülő atlétikai világbajnokság elvileg nem okoz fejfájást a NOB vezetőinek. Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség elnöke ugyanis pénteken közölte, hogy azt szinte biztosan elhalasztják 2022-re. Mark Adams, a NOB szóvivője szombaton csupán annyit reagált: az új időpont egyelőre csak spekuláció. 
Szerző

Már több mint 665 ezer ember fertőződött meg a koronavírussal világszerte

Publikálás dátuma
2020.03.29. 10:33
Franciaország, 2020.03.29.
Fotó: SEBASTIEN BOZON / AFP
A legtöbb áldozatot Európában követelte a járvány.
Világszerte 665 616-an fertőződtek meg az új koronavírussal, a halottak száma 30 857, a gyógyultaké pedig 141 746 - tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem vasárnap délelőtt. A baltimore-i oktatási intézmény összesítése szerint a vírusfertőzést 177 országban és területen mutatták ki. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.
A legtöbben, több mint 21 330 -an Európában haltak meg.

A koronavírus legfőbb európai gócpontjának számító Olaszországban az elmúlt 24 órában 889-en haltak meg, az új koronavírushoz köthetően eddig 10023-an. Lassult ugyanakkor a fertőződések üteme, 92 472 a megfertőződtek száma. Spanyolországban 832-en haltak meg az elmúlt 24 órában, és 5982-re emelkedett az új koronavírushoz köthető halottak összesített száma, és 7516-an fertőződtek meg. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szombati rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az országban leállnak két hétre a nem létfontosságú ágazatok a járvány terjedésének megfékezése érdekében. Franciaországban 24 óra alatt 2317-re emelkedett a koronavírus-fertőzés miatt kórházban elhunytak száma - közölte szombaton honlapján a francia kormány. Édouard Philippe miniszterelnök eközben sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy a lakossági karantén következő két hete nehezebb lesz, mint az előző két hét volt, és a küzdelem csak most kezdődik. A 38 105 regisztrált beteg közül 17 620-an vannak kórházban, közülük 4273-an intenzív osztályokon. Németországban vasárnap délelőtt 57 695 fertőzöttet tartottak nyilván. A vírus okozta betegségben elhunytak száma 433-ra emelkedett. Nagy-Britanniában a szombaton ismertetett adatok szerint egy nap alatt 260-nal emelkedett és átlépte az ezret az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. Ez az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának orvosigazgatója tájékoztatása szerint nagyon jó eredmény lenne, ha 20 ezer alatt lehetne tartani a halálozások számát a járvány végéig. 17 315-re emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új típusú koronavírust. Az Egyesült Államokban vasárnap délelőtt már 2192 a járvány halálos áldozatainak száma. A halottak száma néhány nap alatt megduplázódott. A vírusfertőzéssel diagnosztizáltak száma 124 686. A halálos áldozatok között van egy csecsemő is. Illinois állam kormányzója, J. B. Pritzker Chicagóban jelentette be, hogy a kisbabánál kimutatták a fertőzöttséget az új típusú koronavírussal, de egyelőre vizsgálják, hogy a kicsinek volt-e esetleg más betegsége is.  Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány a múlt év végén elkezdődött, 82 061 esetet tartottak nyilván, 3304-en haltak meg. Az ország megtiltotta a külföldieknek a belépést területére, mert jelenleg a beutazók jelentik a legnagyobb veszélyt a kórokozó terjedése szempontjából. Vasárnaptól jelentősen csökkentették a nemzetközi repülőgép-járatok számát is. Szakértők szerint a korlátozások hatása nagyjából tíznapos időeltolódással mutatkozik meg az adatokban. Az AFP francia hírügynökség számítása szerint már több mint hárommilliárd embert szólítottak fel otthonmaradásra a világ 70 országában vagy régiójában a Covid-19 járvány megfékezése érdekében.