Előfizetés

Már több mint 665 ezer ember fertőződött meg a koronavírussal világszerte

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.29. 10:33
Franciaország, 2020.03.29.
Fotó: SEBASTIEN BOZON / AFP
A legtöbb áldozatot Európában követelte a járvány.
Világszerte 665 616-an fertőződtek meg az új koronavírussal, a halottak száma 30 857, a gyógyultaké pedig 141 746 - tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem vasárnap délelőtt. A baltimore-i oktatási intézmény összesítése szerint a vírusfertőzést 177 országban és területen mutatták ki. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.
A legtöbben, több mint 21 330 -an Európában haltak meg.

A koronavírus legfőbb európai gócpontjának számító Olaszországban az elmúlt 24 órában 889-en haltak meg, az új koronavírushoz köthetően eddig 10023-an. Lassult ugyanakkor a fertőződések üteme, 92 472 a megfertőződtek száma. Spanyolországban 832-en haltak meg az elmúlt 24 órában, és 5982-re emelkedett az új koronavírushoz köthető halottak összesített száma, és 7516-an fertőződtek meg. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szombati rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az országban leállnak két hétre a nem létfontosságú ágazatok a járvány terjedésének megfékezése érdekében. Franciaországban 24 óra alatt 2317-re emelkedett a koronavírus-fertőzés miatt kórházban elhunytak száma - közölte szombaton honlapján a francia kormány. Édouard Philippe miniszterelnök eközben sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy a lakossági karantén következő két hete nehezebb lesz, mint az előző két hét volt, és a küzdelem csak most kezdődik. A 38 105 regisztrált beteg közül 17 620-an vannak kórházban, közülük 4273-an intenzív osztályokon. Németországban vasárnap délelőtt 57 695 fertőzöttet tartottak nyilván. A vírus okozta betegségben elhunytak száma 433-ra emelkedett. Nagy-Britanniában a szombaton ismertetett adatok szerint egy nap alatt 260-nal emelkedett és átlépte az ezret az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. Ez az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának orvosigazgatója tájékoztatása szerint nagyon jó eredmény lenne, ha 20 ezer alatt lehetne tartani a halálozások számát a járvány végéig. 17 315-re emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új típusú koronavírust. Az Egyesült Államokban vasárnap délelőtt már 2192 a járvány halálos áldozatainak száma. A halottak száma néhány nap alatt megduplázódott. A vírusfertőzéssel diagnosztizáltak száma 124 686. A halálos áldozatok között van egy csecsemő is. Illinois állam kormányzója, J. B. Pritzker Chicagóban jelentette be, hogy a kisbabánál kimutatták a fertőzöttséget az új típusú koronavírussal, de egyelőre vizsgálják, hogy a kicsinek volt-e esetleg más betegsége is.  Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány a múlt év végén elkezdődött, 82 061 esetet tartottak nyilván, 3304-en haltak meg. Az ország megtiltotta a külföldieknek a belépést területére, mert jelenleg a beutazók jelentik a legnagyobb veszélyt a kórokozó terjedése szempontjából. Vasárnaptól jelentősen csökkentették a nemzetközi repülőgép-járatok számát is. Szakértők szerint a korlátozások hatása nagyjából tíznapos időeltolódással mutatkozik meg az adatokban. Az AFP francia hírügynökség számítása szerint már több mint hárommilliárd embert szólítottak fel otthonmaradásra a világ 70 országában vagy régiójában a Covid-19 járvány megfékezése érdekében.

Dráma Németországban: öngyilkos lett a pénzügyminiszter

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.29. 10:26
Thomas Schäfer
Fotó: Silas Stein / AFP
Az egész német belpolitikát sokkolta Thomas Schäfer, Hessen tartomány kereszténydemokrata pénzügyminiszterének rejtélyes halála.
Megdöbbenés és gyász uralja a német politikát. Thomas Schäfer hesseni tárcavezető holttestére bukkantak szombat délelőtt Hochheim közelében, a vasúti sín mellett, a német szuperexpressz, az ICE vonalán. A rendőrség szerint a politikus önkezével vethetett véget életének. A holttest azonosítása igen hosszú ideig tartott, ezért jelentették csak be vasárnap a halál hírét. Volker Bouffier hesseni miniszterelnök közölte, „mindannyiunkat sokkolta a hír”, mint fogalmazott, együtt érez az 54 évesen elhunyt Schäfer családjával, együtt gyászolja velük a politikust. Thomas Schäfer "szó szerint éjt nappallá téve dolgozott azért, hogy pénzügyileg és a szervezést tekintve megoldjuk a válságot" - mondta a miniszterelnök a kormány wiesbadeni székhelyén, kiváló szakembernek és nagyszerű politikusnak nevezve az elhunytat. Schäfer "nagyon aggódott, hogy sikerül-e megfelelni a lakosság hatalmas elvárásainak", különösen a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására biztosított pénzügyi segítséget illetően, és a jelek szerint a nagy aggodalom "agyonnyomta" - mondta a hesseni kormányfő.  Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke megdöbbenését fejezte ki. „Nem találjuk a megfelelő szavakat” – írta a Twitteren. Schäfer tíz éve volt hesseni pénzügyminiszter. Több mint két éve állandó szereplője a tehetős német tartomány politikai életének. Kiváló pénzügyi szakembernek tartották, akinek szakértelme szövetségi szinten is ismert volt. Feleségét és két gyermekét hagyta hátra. A hesseni pártok is megdöbbenésüket fejezték ki. A tartományi parlament elnöke, Boris Thein közölte, „nem ismertem nála megbízhatóbb embert. Már most hiányzik!” Az ellenzéki pártok is együttérzésüket fejezték ki a hozzátartozókkal. A vizsgálatok alapján minden az öngyilkosságra utal – közölte a wiesbadeni ügyészség, valamint a rendőrség. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint ezt erősíti meg, hogy búcsúlevelet is hátrahagyott, melynek tartalmát egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Schäfer halála megdöbbentő fejlemény, s nem csak Hessen tartomány, hanem az egész állam tekintetében. Nagy jövő előtt állt, úgy tartották, hogy a következő tartományi választás során, 2022-ben már ő lett volna a CDU listavezetője, mivel Volker Bouffier kereszténydemokrata miniszterelnök várhatóan már nem kíván új mandátumot vállalni.

Trump meggondolta magát: nem lesz karantén, szigorú utazási korlátozásokat vezetnek be

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.29. 08:22

Fotó: JIM WATSON /
A korlátozásokat a tagállamok kormányzóinak kell bevezetniük a szövetségi kormánnyal történő konzultációkat követően.
New York, New Jersey és Connecticut nem lesz karanténban, helyette szigorú utazási korlátozásokat vezetnek be - jelentette be Donald Trump amerikai elnök vasárnap éjjel a Twitteren. A mikroblogban az amerikai elnök kifejtette: a vírus elleni küzdelmet irányító kormányzati munkacsoport javaslatára, valamint New York, New Jersey és Connecticut államok kormányzóival egyeztetve arra a döntésre jutott, hogy "a karantén nem lesz szükséges". Donald Trump egyben felkérte az országos járványügyi és betegségmegelőzési központot (CDC), hogy határozzon meg szigorú utazási korlátozásokat a három tagállam számára. A korlátozásokat a tagállamok kormányzóinak kell bevezetniük a szövetségi kormánnyal történő konzultációkat követően. Az elnök szombat délután vetette fel újságíróknak nyilatkozva, hogy a járvány által erőteljesen sújtott három, keleti parti tagállamban - Connecticutben, New York államban és New Jerseyben - esetleg karantént vezethetnek be két hétre, vagyis a három államot teljesen lezárnák a ki-, és beutazók előtt. Már délután hangsúlyozta azonban, hogy az érintettek nélkül nem hoz döntést. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója nem sokkal az elnök szavainak elhangzása után elutasította az ötletet, és kijelentette, hogy ennek megvalósítása szerinte felérne "a tagállamok elleni háború meghirdetésével". "Nem hiszem, hogy ez jogszerű lenne" - mondta újságíróknak Cuomo, hozzátéve, hogy egy ilyen döntés gazdaságilag is katasztrofális következményekkel járna. "Ha térségeket választunk el egymástól az országon belül, az visszaütne, Amerika-ellenes és társadalomellenes lenne" - szögezte le a CNN hírtelevíziónak adott szombat esti interjújában. Ned Lamont, Connecticut kormányzója egy szintén szombat esti televíziós interjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy "New York, New Jersey és Connecticut déli része a kereskedelmi és pénzügyi világ fővárosa, és ha Donald Trump szeretné a járvány után újra beindítani a gazdaságot, akkor "nagyon oda kell figyelnie, hogy mit mond, és mit nem mond ki".