Az egészségügyi dolgozók előtt tiszteleg a Lánchíd díszvilágítása

Publikálás dátuma
2020.03.28. 20:41

Fotó: Mónus Márton / MTI
Az egész város és az egész ország egy emberként drukkol az egészségügyben dolgozóknak, hogy az ország legyőzhesse a járványt, és ne a járvány győzze le az országot. Budapest minden polgára nevében mondok köszönetet a kórházakban, rendelőkben dolgozó orvosoknak és nővéreknek - mondta a Facebookon közzétett videóban Karácsony Gergely főpolgármester. Apró gesztusként mától fehér színű lesz a Lánchíd díszkivilágításának színe, ahogy fehér színű az egészségügyben dolgozók köpenye. Ez az újrakezdés lehetősége is, hogy az életeket mentő embereket a baj elmúltával is jobban megbecsüljük - tett hozzá.
Szerző

Nagyon nézze meg a szelvényét, mert valaki elvitte a 6,4 milliárdot

Publikálás dátuma
2020.03.28. 20:29

Fotó: Népszava
39 hét után újra volt telitalálat az ötös lottón. A szerencsés nyertes, így 6,43 milliárd forinttal lett gazdagabb. És akkor ne húzzuk tovább íme a milliárdossá tevő számok: 20 (húsz) 33 (harminchárom) 39 (harminckilenc) 50 (ötven) 64 (hatvannégy) Az egy darab ötös mellett volt 41 négyes is, arra 1,9 milliót fizetnek. A hármasok 24 ezer, a kettesek 2115 forintot érnek.
Ez egy igazán szerencsés hét volt, mert a Jokeren is volt telitalálat, a szerencsés fogadó 84,6 millió forintot vihet haza.
Szerző
Témák
lottó

Könyökpuszi, vállveregetés: a kormánypárti képviselők tesznek a távolságtartásra

Publikálás dátuma
2020.03.28. 18:55
Orbán Viktor könyökpuszit ad ferihegyi reptéren, 2020. március 24-én. A jelenetet nem túl nagy távolságból Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter figyeli
Fotó: Orbán Viktor /Facebook
Miközben naponta ezerszer halljuk, hogy maradjunk otthon, az idősek ne menjenek sehova, az ősz hajú fiataldemokratákról lepereg a figyelmeztetés.
Orbán Viktor puszta kézzel simítja végig a Kínából küldött védőfelszerelés-szállítmány fóliacsomagolását a ferihegyi reptéren. 
Szelfizéshez szorosan egy kínai rakodómunkás mellé áll, majd kedélyesen könyökpacsizik. 
Szijjártó Péter sem ijed meg holmi vírusveszélytől: bár körülötte mindenki maszkot visel, a külügyminiszter fedetlen arccal száll le a szófiai reptéren – de az sem ijeszti el, ha március 28-án Matolcsy György jegybank-elnökkel kell ölelkeznie. 
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető pedig szinte vállt vállnak vetve számolt be a kormány gazdaságmentő intézkedéseiről, március 22-én.
A kormánypárti politikusok Facebook-ra töltött fotói alapján úgy tűnhet, mintha a koronavírus-járvány valami messzi, közvetett fenyegetés lenne, ami nem képes feljutni a NER mindig napsütötte csúcsaira. Némileg disszonáns közben tudni, hogy 
az operatív törzs hetek óta mantrázza több millió magyarnak: ne menjenek az utcára, de ha mégis, tartsunk egymástól egy-másfél méteres távolságot.

Szombat óta már azt is rendelet írja elő, hogy a párok is másfél méteres védőtávolságot betartva sétálhatnak, ha nem élnek egy háztartásban.

Harrach nem tehette meg, hogy otthon marad

Az időseket különösen védi most az állam, nekik szintén hetek óta nem javasolják ogy akár egy vásárlás miatt is kimozduljanak az utcára. Ehhez képest, március 23-án a Parlament felsőháza tele volt ősz hajú fiataldemokratával és kereszténydemokratával, akik mind igennel szavaztak a felhatalmazási törvény házszabálytól való eltéréssel való tárgyalásáról. Köztük volt a 68 éves Pesti Imre (Fidesz), a 71 éves Lezsák Sándor (Fidesz), a 73 éves Harrach Péter (KDNP) és a 76 éves Latorcai János (KDNP) is.
Harrach afféle magyarázom a bizonyítványom-stílusban a Facebookon indokolta, miért vett részt a szavazáson. "Rövidesen indulok a Parlamentbe. Magánemberként tudom, hogy itthon kellene maradnom, mert ez ad biztonságot. Közéleti szereplőként ezt nem tehetem. Fontos döntés várható. A veszélyhelyzet fenntartására addig van szükség, amíg a járvány tart. Válságkezelésben a jelenlegi kormány a legjobb, ezt többször bizonyította, szemben azzal a szerencsétlenkedéssel, amit elődei produkáltak, és amit neki kellett helyrehozni" - írta.

Egymás nyakán ültek a Parlamentben

A Parlamentben egyébként úgyis egymás nyakán ültek a képviselők a kérdéses szavazás napján, március 23-án, hogy a felsőházi termet használták, hogy nagyobb távolságot tudjanak tartani egymástól – oldalirányban. A padsorok közelsége miatt azonban legfeljebb 30-40 centiméter lehetett közöttük.  
 A bejárás és a helyben történő szavazás miatt több ellenzéki képviselő is kiakadt: Szabó Tímea, a  Párbeszéd társelnöke  és a független Szél Bernadett is arról beszél közösségi oldalán, hogy az Országgyűlés átállhatott volna online működésre, ahogy ez a HVG cikke szerint  a lengyel alsóháznak is sikerült.
Körülnéztünk az ellenzék oldalán : a parlament.hu adatai szerint  a szavazáson ők is nagy számban vettek részt személyesen, hogy leszavazzák az indítványt vagy tartózkodjanak, de  hárman el sem jöttek (a Fidesz részéről csak Vitányi István merészelt ilyet tenni). Összesen kilencen választották az előre bejelentett hiányzás módszerét, főleg a jobbikosok, de néhány LMP-s, MSZP-s is. 
Az ellenzéki pártvezetők Szabó Tímeához hasonlóan az otthonmaradást vagy az önkénteskedést propagálják. Gyurcsány Ferenc házi videókban üzenget, Tóth Bertalan szocialista pártelnök pécsi önkéntesként vásárol be időseknek, míg az MSZP-s képviselők bérükből 15 millió forinttal segítik a járvány elleni védekezést. Az LMP elnöksége is reagált a járványhelyzetre, csütörtöki ülésüket már videókonferencián tartották meg - derül ki Kendernay János társelnök bejegyzéséből. A Jobbik, ha lehet, a jelenleginél jóval szigorúbb kijárási tilalmat fogadtatna el: Jakab Péter, a Jobbik elnöke az Alfahírnek azt mondta: a kormány olyan korlátozást fogadott el, ami inkább az utcára csalja az embereket. (Cikkem korábbi verziójában tévesen írtam, hogy Jakab Péter igennel szavazott a házszabályról való eltérésre - valójában nemmel voksolt. Gyurcsány Ferenc pedig részt vett a szavazáson, és nemmel voksolt.  A tévedésért elnézést kérek az érintettektől és az olvasóktól  - a szerző.)
Szerző
Frissítve: 2020.03.28. 22:15