Előfizetés

Majdnem 900-an haltak meg Olaszországban, összesen már több mint tízezren

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.28. 19:18

Fotó: Paolo Manzo / AFP/NurPhoto
A fertőzöttek száma közel van a százezerhez.
A polgári védelem legfrissebb, szombat esti összesítése szerint a halálesetek száma 889-cel, összesen 10 023-ra emelkedett, míg az igazolt új fertőzések száma 86 498-ról 92 472-re nőtt. A héten pénteken 919-en, csütörtökön 712-en, szerdán 683-an, kedden 743-an, hétfőn pedig 602-en haltak meg a SARS-CoV-2-vírus okozta fertőzésben Olaszországban. Szombatig az összes fertőzött közül 12 384 gyógyult meg, míg előző nap 10 950 volt a gyógyultak száma. Intenzív osztályon 3856-an vannak az előző napi 3732 után. A Ferenc pápa rezidenciájában elvégzett koronavírus-tesztek eredménye szerint a 83 éves egyházfő és a közeli munkatársai nem fertőzöttek - tudatta közleményében Matteo Bruni vatikáni szóvivő szombaton. Százhetven emberen végeztek el vírustesztet a pápai államban, és hat esetben lett pozitív az eredmény, egyikük a Szent Márta vendégházban lakik, ahol Ferenc is. Lombardiában, ahol a járvány Olaszországban először felütötte a fejét, 542 új áldozatot jelentettek szombaton. Az ország északi ipari és pénzügyi központjában szombatig 5944-en haltak meg az új koronavírus okozta fertőzésben, az igazolt fertőzések száma 2117-tel 39 415-re emelkedett. Olaszországban, az első nyugati országban, ahol szigorú karanténintézkedéseket vezettek be a járvány megjelenése után, a kormány a korlátozások újabb, kéthetes meghosszabbítását fontolgatja a Corriere della Sera című olasz napilap értesülései szerint, ami további csapást mér az iparra. Lucia Azzolina oktatási miniszter korábban bejelentette, hogy meghosszabbítják az iskolák és egyetemek március 5-én kezdődött zárva tartását április 3-ig. Tovább szigorítják az Olaszországba történő belépést a szárazföldi, tengeri határátkelőkön, illetve a repülőtereken - közölte szombaton a közlekedési minisztérium. A határt átlépni szándékozóknak közölniük kell az utazás célját, telefonszámukat és címüket, valamit azt, hogyan kívánnak eljutni a végső úticéljukhoz - közölte a tárca. A beutazóknak - attól függetlenül, hogy vannak-e tüneteik vagy sem - jelentkezniük kell a helyi egészségügyi hatóságoknál és 14 napra karanténba kell vonulniuk. A légi- és hajózási társaságok a bejelentkezéskor hőmérsékletet mérnek, és nem engednek a járműre senkit, akinek a hőmérséklete 37,5 Celsius-foknál magasabb.

Vihar előtti csend a magyar-osztrák határon

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.28. 18:42

Fotó: Béres Márton / Népszava
Normalizálódott a helyzet a magyar-osztrák határon azt követően, hogy pénteken mintegy 20 kilométeres sor torlódott fel az osztrák oldalon. Az ingázók nem kerülnek karanténba egy informális megállapodásnak köszönhetően.
Burgenlandban komoly riadalmat keltett, hogy a magyar fél döntése értelmében március 27-től minden Magyarországra hazatérő állampolgárnak 14 napos házi karanténba kell vonulnia, s a rendelkezés elviekben az ingázókra is vonatkozik. Ez súlyos csapás Burgenland számára, ahol az egészségügyben, illetve az ápolásban elengedhetetlen a magyar munkaerő. Hans-Peter Doskozil szociáldemokrata tartományi vezető ezért pénteken arra kérte Sebastian Kurz kancellár kormányát, vegye fel a kapcsolatot a magyar illetékesekkel és mielőbb találjon megoldást a magyar ingázók ügyére. A bécsi külügyminisztérium meglepetését fejezte ki a kéréssel kapcsolatban. A tárca azt közölte, hogy Karl Nehammer belügyminiszter, Karoline Edtstadler Európa-ügyi miniszter, valamint Alexander Schallenberg (mindhárman az Osztrák Néppárt, az ÖVP tagjai) állandó kapcsolatban állnak magyar kollégáikkal, hogy továbbra is lehetővé tegyék az ingázók szabad közlekedését a határon. „Erről azonban a burgenlandi tartományi kormánynak is tudnia kell, mert a belügyminiszter a tartományi vezető helyettesével is kapcsolatban állt” – hangzik a bécsi külügyminisztérium közleménye. Szombatra normalizálódott is a helyzet. Doskozil szóvivője szerint ez egy informális megállapodásnak köszönhető. Hangsúlyozta azonban, a helyzet csak akkor javulhat tartósan, ha bilaterális megállapodás születik Magyarország és Ausztria között. A Sopron-klingenbachi határátkelőn szombaton nyugalom honolt, a szokottnál sokkal kevesebb személygépkocsi és kamion közlekedett. A határ mindkét oldalán a hatóságok egészségügyi ellenőrzést hajtanak végre. Az ellenőrzés azonban nem csak e tekintetben szigorú, mindenkinek számot kell adnia arról, miért lépi át a határt. Két magyar ingázó az ORF burgenlandi tudósítójának elmondta, hogy korlátozások nélkül kelhettek át a határon, de be kellett mutatniuk a munkavállalói dokumentumukat és a lakcímkártyájukat. Továbbra is minden nap Ausztriába járnak át dolgozni – közölték. Egyikük az egészségügyben, másikuk az élelmiszerszektorban dolgozik.
A Hegyeshalommal szembeni nickelsdorfi határátkelőt is viszonylagos nyugalom jellemezte. A kamionok átengedése továbbra is tömbökben zajlik, ami szombaton nyolc kilométeres dugót eredményezett, igaz, ez pénteken még a 17 kilométert is elérte. Szabadon közlekedhetnek és nem kerülnek karanténba azok a magyar munkavállalók sem, akik az osztrák agrárágazatban dolgoznak – közölte a burgenlandi agrárkamara elnöke, Nikolaus Berlakovich. Erről is szóbeli megállapodás született – tette hozzá. A burgenlandi gazdasági kamara kiemelte, a javuló helyzet ellenére még nem lehet fellélegezni. Ezért továbbra is jelentős engedményekkel próbálják meg rávenni a magyar ingázókat arra, ne utazzanak haza és maradjanak Ausztriában. Amint az osztrák közszolgálati médium, az ORF pénteken egy magyar nyelvű cikkben írta, tartomány ingyenes szállást biztosít, és bónuszok, utalványok és más kedvezmények formájában is segíti az ingázók önfenntartását. „A felhívás azoknak is szól, akik korábban az ápolási területen dolgoztak, és akiknek ápolási asszisztensi és szakasszisztensi diplomájuk van. Őket arra kérjük, kapcsolódjanak be az otthonok és a mozgó ellátás fenntartásába!“ – közölte Christian Illedits tartományi tanácsos. Jelenleg összesen nyolc határállomás van nyitva Magyarország és Ausztria között. Ezek a következők: Hegyeshalom-Nickelsdorf, Sopron-Klingenbach, Rábafüzes-Heilgenkreuz, valamint Fertőd-Pamhagen, Szentpéterfa-Eberau, Bucsu-Schachendorf, Kópháza-Deutschkreuz és Kőszeg-Rattersdorf.

Törökország is korlátozza az emberek mozgását

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.28. 17:53

Fotó: Erhan Demirtas / NurPhoto
Leállította a nagyvárosok közötti távolsági vasúti közlekedést, és korlátozták a belföldi repülést.
Törökország szombaton leállította a nagyvárosok közötti távolsági vasúti közlekedést, és korlátozták a belföldi repülést, Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig arra szólította fel az embereket, hogy maradjanak otthon az új típusú koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Erdogan arra kérte az embereket, vonuljanak önkéntes karanténba, csak vásárolni és egyéb fontos esetekben lépjenek ki az ajtón. Törökországban 5698 igazolt fertőzött van, és a hivatalos adatok szerint 92 ember halt bele a vírus okozta betegségbe. Az ellenzéki, kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője szerint mindazonáltal az önkéntes karantén nem elég, kötelező kijárási korlátozásokat kell bevezetni. Kemal Kilicdaroglu szerint a kormány sorsukra hagyja az embereket, ha rájuk bízza, hogy otthon maradjanak, de nem garantálja, hogy megélhetésük biztosított legyen. A Turkish Airlines légitársaság vasárnaptól április 17-ig leállítja a nemzetközi járatokat 14 török nagyvárosba. Antalya, Diyarbakir, Ankara, Erzurum, Gaziantep, Iztambul, Izmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun Trabzon és Van között pedig ugyan továbbra is közlekednek majd repülőgépek, de csak azok szállhatnak majd fel rájuk, akiknek hivatalos igazolásuk van a helyi kormányzótól arról, hogy utazhatnak, ám egyelőre jegyet foglalni nem lehet rájuk. A Pegasus Airlines légitársaság a török légügyi hatóság utasítására hivatkozva április 30-ig leállította belföldi járatait. Ali Yerlikaya, Isztambul kormányzója is bejelentette, hogy szombat délutántól leállítják a nagyvárosok között közlekedő buszjáratokat. Törökországban pénteken Rize tartományban egy várost és négy falut, szombaton pedig további két települést helyeztek vesztegzár alá Yozgat és Van tartományban. Az országban már korábban korlátozták a különösen veszélyeztetett idősebbek mozgását, bezárták a parkokat, éttermeket és bárokat is.