Előfizetés

Vihar előtti csend a magyar-osztrák határon

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.28. 18:42

Fotó: Béres Márton / Népszava
Normalizálódott a helyzet a magyar-osztrák határon azt követően, hogy pénteken mintegy 20 kilométeres sor torlódott fel az osztrák oldalon. Az ingázók nem kerülnek karanténba egy informális megállapodásnak köszönhetően.
Burgenlandban komoly riadalmat keltett, hogy a magyar fél döntése értelmében március 27-től minden Magyarországra hazatérő állampolgárnak 14 napos házi karanténba kell vonulnia, s a rendelkezés elviekben az ingázókra is vonatkozik. Ez súlyos csapás Burgenland számára, ahol az egészségügyben, illetve az ápolásban elengedhetetlen a magyar munkaerő. Hans-Peter Doskozil szociáldemokrata tartományi vezető ezért pénteken arra kérte Sebastian Kurz kancellár kormányát, vegye fel a kapcsolatot a magyar illetékesekkel és mielőbb találjon megoldást a magyar ingázók ügyére. A bécsi külügyminisztérium meglepetését fejezte ki a kéréssel kapcsolatban. A tárca azt közölte, hogy Karl Nehammer belügyminiszter, Karoline Edtstadler Európa-ügyi miniszter, valamint Alexander Schallenberg (mindhárman az Osztrák Néppárt, az ÖVP tagjai) állandó kapcsolatban állnak magyar kollégáikkal, hogy továbbra is lehetővé tegyék az ingázók szabad közlekedését a határon. „Erről azonban a burgenlandi tartományi kormánynak is tudnia kell, mert a belügyminiszter a tartományi vezető helyettesével is kapcsolatban állt” – hangzik a bécsi külügyminisztérium közleménye. Szombatra normalizálódott is a helyzet. Doskozil szóvivője szerint ez egy informális megállapodásnak köszönhető. Hangsúlyozta azonban, a helyzet csak akkor javulhat tartósan, ha bilaterális megállapodás születik Magyarország és Ausztria között. A Sopron-klingenbachi határátkelőn szombaton nyugalom honolt, a szokottnál sokkal kevesebb személygépkocsi és kamion közlekedett. A határ mindkét oldalán a hatóságok egészségügyi ellenőrzést hajtanak végre. Az ellenőrzés azonban nem csak e tekintetben szigorú, mindenkinek számot kell adnia arról, miért lépi át a határt. Két magyar ingázó az ORF burgenlandi tudósítójának elmondta, hogy korlátozások nélkül kelhettek át a határon, de be kellett mutatniuk a munkavállalói dokumentumukat és a lakcímkártyájukat. Továbbra is minden nap Ausztriába járnak át dolgozni – közölték. Egyikük az egészségügyben, másikuk az élelmiszerszektorban dolgozik.
A Hegyeshalommal szembeni nickelsdorfi határátkelőt is viszonylagos nyugalom jellemezte. A kamionok átengedése továbbra is tömbökben zajlik, ami szombaton nyolc kilométeres dugót eredményezett, igaz, ez pénteken még a 17 kilométert is elérte. Szabadon közlekedhetnek és nem kerülnek karanténba azok a magyar munkavállalók sem, akik az osztrák agrárágazatban dolgoznak – közölte a burgenlandi agrárkamara elnöke, Nikolaus Berlakovich. Erről is szóbeli megállapodás született – tette hozzá. A burgenlandi gazdasági kamara kiemelte, a javuló helyzet ellenére még nem lehet fellélegezni. Ezért továbbra is jelentős engedményekkel próbálják meg rávenni a magyar ingázókat arra, ne utazzanak haza és maradjanak Ausztriában. Amint az osztrák közszolgálati médium, az ORF pénteken egy magyar nyelvű cikkben írta, tartomány ingyenes szállást biztosít, és bónuszok, utalványok és más kedvezmények formájában is segíti az ingázók önfenntartását. „A felhívás azoknak is szól, akik korábban az ápolási területen dolgoztak, és akiknek ápolási asszisztensi és szakasszisztensi diplomájuk van. Őket arra kérjük, kapcsolódjanak be az otthonok és a mozgó ellátás fenntartásába!“ – közölte Christian Illedits tartományi tanácsos. Jelenleg összesen nyolc határállomás van nyitva Magyarország és Ausztria között. Ezek a következők: Hegyeshalom-Nickelsdorf, Sopron-Klingenbach, Rábafüzes-Heilgenkreuz, valamint Fertőd-Pamhagen, Szentpéterfa-Eberau, Bucsu-Schachendorf, Kópháza-Deutschkreuz és Kőszeg-Rattersdorf.

Törökország is korlátozza az emberek mozgását

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.28. 17:53

Fotó: Erhan Demirtas / NurPhoto
Leállította a nagyvárosok közötti távolsági vasúti közlekedést, és korlátozták a belföldi repülést.
Törökország szombaton leállította a nagyvárosok közötti távolsági vasúti közlekedést, és korlátozták a belföldi repülést, Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig arra szólította fel az embereket, hogy maradjanak otthon az új típusú koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Erdogan arra kérte az embereket, vonuljanak önkéntes karanténba, csak vásárolni és egyéb fontos esetekben lépjenek ki az ajtón. Törökországban 5698 igazolt fertőzött van, és a hivatalos adatok szerint 92 ember halt bele a vírus okozta betegségbe. Az ellenzéki, kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője szerint mindazonáltal az önkéntes karantén nem elég, kötelező kijárási korlátozásokat kell bevezetni. Kemal Kilicdaroglu szerint a kormány sorsukra hagyja az embereket, ha rájuk bízza, hogy otthon maradjanak, de nem garantálja, hogy megélhetésük biztosított legyen. A Turkish Airlines légitársaság vasárnaptól április 17-ig leállítja a nemzetközi járatokat 14 török nagyvárosba. Antalya, Diyarbakir, Ankara, Erzurum, Gaziantep, Iztambul, Izmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun Trabzon és Van között pedig ugyan továbbra is közlekednek majd repülőgépek, de csak azok szállhatnak majd fel rájuk, akiknek hivatalos igazolásuk van a helyi kormányzótól arról, hogy utazhatnak, ám egyelőre jegyet foglalni nem lehet rájuk. A Pegasus Airlines légitársaság a török légügyi hatóság utasítására hivatkozva április 30-ig leállította belföldi járatait. Ali Yerlikaya, Isztambul kormányzója is bejelentette, hogy szombat délutántól leállítják a nagyvárosok között közlekedő buszjáratokat. Törökországban pénteken Rize tartományban egy várost és négy falut, szombaton pedig további két települést helyeztek vesztegzár alá Yozgat és Van tartományban. Az országban már korábban korlátozták a különösen veszélyeztetett idősebbek mozgását, bezárták a parkokat, éttermeket és bárokat is.

A miniszterelnök, az egészségügyi miniszter után a tisztifőorvos is megfertőződött Nagy-Britanniában

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.28. 17:39

Fotó: WIktor Szymanowicz / NurPhoto
A halálos áldozatok száma ezer fölé emelkedett az országban.
A szombaton ismertetett adatok szerint egy nap alatt 260-nal emelkedett és átlépte az ezret az új típusú koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) nyilvántartása alapján eddig 1019-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevu vírus okozta Covid-19 megbetegedésben. A szombaton bejelentett 260 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta. A brit egészségügyi minisztérium szombat délutáni adatai alapján az előző napi 14 579-ről 17 089-re emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták a Covid-19-betegséget okozó koronavírust. Előző nap Boris Johnson miniszterelnök és a Matt Hancock egészségügyi miniszter is bejelentette, hogy a betegség enyhe tüneteit észlelték magukon, és az ezután elvégzett koronavírustesztjük egyaránt pozitív lett. Johnson és Hancock az érvényes útmutatásnak megfelelően egy hétig tartó elkülönítésbe vonult és otthonról dolgozik. Ugyancsak pozitív lett Chris Whitty angliai tisztifőovos koronavírustesztje. Whitty a brit kormány egészségügyi főtanácsadója is, és az elmúlt hetek mindennapossá vált sajtótájékoztatóin rendszeresen Johnson mellett állva vett részt. A brit kormány Skócia-ügyi minisztere, Alister Jack szombaton bejelentette, hogy szintén elkülönítésbe vonult, mivel a Covid-19 enyhe tüneteit észlelte magán, bár koronavírustesztnek még nem vetették alá. Nagy-Britanniában szombaton megkezdődött a koronavírus-járvány megfékezését célzó munkában és a betegek ellátásában közvetlenül részes egészségügyi dolgozók átfogó szűrése annak megállapítására, hogy nem hordozzák-e az új koronavírust. Először azokat az orvosokat és ápolókat vizsgálják, akiknek a Covid-19-re jellemző tüneteik vannak, vagy olyanokkal élnek egy háztartásban, akik ilyen tüneteket észlelnek magukon. A szűrés ezután kiterjed a kórházak sürgősségi osztályain dolgozókra, a mentősökre, a körzeti orvosokra, majd azokra is, akik rászorulóknak nyújtanak szociális ellátást. Nagy-Britanniában jelenleg naponta átlagosan hatezer koronavírustesztet végeznek, de a kormány a hónap végéig tízezerre, április közepéig 25 ezerre tervezi emelni a naponta elvégzett szűrések számát.