Előfizetés

Törökország is korlátozza az emberek mozgását

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.28. 17:53

Fotó: Erhan Demirtas / NurPhoto
Leállította a nagyvárosok közötti távolsági vasúti közlekedést, és korlátozták a belföldi repülést.
Törökország szombaton leállította a nagyvárosok közötti távolsági vasúti közlekedést, és korlátozták a belföldi repülést, Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig arra szólította fel az embereket, hogy maradjanak otthon az új típusú koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Erdogan arra kérte az embereket, vonuljanak önkéntes karanténba, csak vásárolni és egyéb fontos esetekben lépjenek ki az ajtón. Törökországban 5698 igazolt fertőzött van, és a hivatalos adatok szerint 92 ember halt bele a vírus okozta betegségbe. Az ellenzéki, kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője szerint mindazonáltal az önkéntes karantén nem elég, kötelező kijárási korlátozásokat kell bevezetni. Kemal Kilicdaroglu szerint a kormány sorsukra hagyja az embereket, ha rájuk bízza, hogy otthon maradjanak, de nem garantálja, hogy megélhetésük biztosított legyen. A Turkish Airlines légitársaság vasárnaptól április 17-ig leállítja a nemzetközi járatokat 14 török nagyvárosba. Antalya, Diyarbakir, Ankara, Erzurum, Gaziantep, Iztambul, Izmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun Trabzon és Van között pedig ugyan továbbra is közlekednek majd repülőgépek, de csak azok szállhatnak majd fel rájuk, akiknek hivatalos igazolásuk van a helyi kormányzótól arról, hogy utazhatnak, ám egyelőre jegyet foglalni nem lehet rájuk. A Pegasus Airlines légitársaság a török légügyi hatóság utasítására hivatkozva április 30-ig leállította belföldi járatait. Ali Yerlikaya, Isztambul kormányzója is bejelentette, hogy szombat délutántól leállítják a nagyvárosok között közlekedő buszjáratokat. Törökországban pénteken Rize tartományban egy várost és négy falut, szombaton pedig további két települést helyeztek vesztegzár alá Yozgat és Van tartományban. Az országban már korábban korlátozták a különösen veszélyeztetett idősebbek mozgását, bezárták a parkokat, éttermeket és bárokat is.

A miniszterelnök, az egészségügyi miniszter után a tisztifőorvos is megfertőződött Nagy-Britanniában

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.28. 17:39

Fotó: WIktor Szymanowicz / NurPhoto
A halálos áldozatok száma ezer fölé emelkedett az országban.
A szombaton ismertetett adatok szerint egy nap alatt 260-nal emelkedett és átlépte az ezret az új típusú koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) nyilvántartása alapján eddig 1019-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevu vírus okozta Covid-19 megbetegedésben. A szombaton bejelentett 260 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta. A brit egészségügyi minisztérium szombat délutáni adatai alapján az előző napi 14 579-ről 17 089-re emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták a Covid-19-betegséget okozó koronavírust. Előző nap Boris Johnson miniszterelnök és a Matt Hancock egészségügyi miniszter is bejelentette, hogy a betegség enyhe tüneteit észlelték magukon, és az ezután elvégzett koronavírustesztjük egyaránt pozitív lett. Johnson és Hancock az érvényes útmutatásnak megfelelően egy hétig tartó elkülönítésbe vonult és otthonról dolgozik. Ugyancsak pozitív lett Chris Whitty angliai tisztifőovos koronavírustesztje. Whitty a brit kormány egészségügyi főtanácsadója is, és az elmúlt hetek mindennapossá vált sajtótájékoztatóin rendszeresen Johnson mellett állva vett részt. A brit kormány Skócia-ügyi minisztere, Alister Jack szombaton bejelentette, hogy szintén elkülönítésbe vonult, mivel a Covid-19 enyhe tüneteit észlelte magán, bár koronavírustesztnek még nem vetették alá. Nagy-Britanniában szombaton megkezdődött a koronavírus-járvány megfékezését célzó munkában és a betegek ellátásában közvetlenül részes egészségügyi dolgozók átfogó szűrése annak megállapítására, hogy nem hordozzák-e az új koronavírust. Először azokat az orvosokat és ápolókat vizsgálják, akiknek a Covid-19-re jellemző tüneteik vannak, vagy olyanokkal élnek egy háztartásban, akik ilyen tüneteket észlelnek magukon. A szűrés ezután kiterjed a kórházak sürgősségi osztályain dolgozókra, a mentősökre, a körzeti orvosokra, majd azokra is, akik rászorulóknak nyújtanak szociális ellátást. Nagy-Britanniában jelenleg naponta átlagosan hatezer koronavírustesztet végeznek, de a kormány a hónap végéig tízezerre, április közepéig 25 ezerre tervezi emelni a naponta elvégzett szűrések számát. 

Oroszország lezárja határait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.28. 16:28
Orosz-ukrán határátkelő Harkivban, 2020. március 16-án. Képünk illusztráció
Fotó: Szergej Bobok / AFP or licensors
Már nem csak a külföldi állampolgárok beutazását tiltják, blokád alá kerül minden átkelőhely.
 Egy szombaton közzétett rendelet értelmében az Orosz Föderáció hétfőtől lezárja a határait. A tiltás minden gyalogos, autós és vasúti átkelőhelyre vonatkozik, ahogyan a tengeri határokra is. A repterekre azért nem, mert a nemzetközi járatok közlekedését Oroszország már korábban felfüggesztette - írja a 444.hu, a Guardiant idézve.
A határzár ugyanakkor nem vonatkozik az orosz diplomatákra és a teherfuvarozókra. Oroszországban eddig 1 264 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak, közülük 4 ember már meghalt.