Előfizetés

Komolyabb gazdasági csomagot sürgetnek a hazai közgazdászok

Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.27. 16:07

Fotó: Shutterstock
Több és hatékonyabb intézkedést kérnek a kormánytól a cégek és a munkavállalók megmentése érdekében.
Hazai közgazdások nyílt levélben sürgetik a kormányt és gyors cselekvést várnak: javaslatuk szerint növelni befektetéseket az egészségügybe, mondván ezzel az életek mellett a gazdaságot is megmentheti a kormány. Szorgalmazzák a vállatok a nehéz helyzetbe került emberek, valamint önkormányzatok költségvetési támogatását. A cégeket munkaerő megtartásban kell segíteni, az emberek esetében fel kell emelni a munkanélküli ellátás idejét és összegét, Arra kérjük a magyar kormányt és az Országgyűlést, hogy fogadjanak el egy kibővített gazdasági csomagot, ami a lehető leggyorsabban segít a bajba jutott magyar embereknek és vállalatoknak. A legfontosabb, hogy minél előbb lépjünk, nehogy túl késő legyen – fogalmaz a másfél száz elvélíró. A levél író  szerint "mindenekelőtt gyorsan kell cselekednünk, hogy megakadályozzuk a családokat és a vállalatokat tönkretevő csődhelyzetek kialakulását. Azonnal olyan intézkedések meghozatalára van szükség, amelyek képesek ezt megakadályozni. A vállalati mérlegek valószínűleg máris tragikus képet mutatnak. Már látjuk a munkahelyek megszűnését azoknál a cégeknél, amelyeknek fel kellett függeszteniük a tevékenységüket. Ezzel együtt a gazdaság termelési kapacitásai is zuhannak. Nem ringathatjuk magunkat abba az illúzióba, hogy ezek a károk pillanatok alatt visszacsinálhatók: azoknak a gazdasági kapcsolatoknak és folyamatoknak az újraépítése, amelyek most széthullanak, sok időbe és pénzbe fog kerülni. Ha nem lépünk időben, és nem sikerül megmentenünk ezeket a munkahelyeket, annak következményei az egész ország életét meg fogják határozni a következő években. A csomagnak elegendő támogatást és hitelt kell nyújtania azoknak a vállalkozásoknak és embereknek, akiknek megélhetésére a járvány közvetlenül hatással van. Nincs időnk arra, hogy a csomag nagyságát patikamérlegen méricskéljük, viszont fontos, hogy inkább bőkezű, mintsem szűkmarkú megoldást találjunk. A túl csekély segítség nem menti meg a csőd szélére sodródott vállalatokat és embereket. Egy olyan intézkedés, ami csak keveseken segít, elkerülhető károkat okoz a társadalomban. Egyrészt, a közegészségügyi megelőző intézkedések betartását veszélyezteti -- nem fog otthon maradni az, akinek a munkától való távolmaradása a családja mindennapi megélhetését veszélyezteti. Másrészt, az amúgy nyereségesen működő vállalkozások megszűnése tovább késlelteti a gazdasági kilábalást".     

Elismerések a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.27. 13:30
A 2019. évi Magyar Innovációs Nagydíjban a 3DHISTECH Kft. részesült
Fotó: Facebook/3DHISTECH Ltd
Az ünnepséget a járvány miatt nem tartották meg, a díjakat és elismeréseket a társaságok később kapják meg.
Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton – közölte a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ). A közlemény szerint eredetileg március 27-én, az Országházban, ünnepélyes keretek között adták volna át az elismeréseket, de az ünnepséget a járvány miatt nem tartották meg, a díjakat és elismeréseket a társaságok később kapják meg. A MISZ közölte, a Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjat, valamint további hét innovációs díjat ítélt oda. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2019. évi gazdasági eredmény. A 2019. évi Magyar Innovációs Nagydíjban a 3DHISTECH Kft. részesült, a digitális patológiai diagnosztika céljára kifejlesztett Pannoramic termékcsaládért, amely a több mint 100 éves, optikai mikroszkóp alapú patológiai szövettani diagnosztika, úttörő, paradigmaváltó módszere és alkalmazás-fejlesztése. A Pannoramic digitális patológiai termékcsalád CE IVD 2019-ben kapott engedélyt, és közel 50 helyen talált vevőre, belföldön és külföldön, egyaránt, mely 2019-ben a 3DHISTECH Kft. 3 milliárd forintos bevétel-növekedését eredményezte. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. évi Ipari Innovációs Díjában a BorsodChem Zrt. részesült az MDI, poliuretán alapanyag gyártási folyamatának komplex fejlesztéséért. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. évi Informatikai Innovációs Díjat kapta az Oncompass Medicine Hungary Kft. részesült az Oncompass precíziós onkológiai döntéstámogató eljárásért. Az Agrárminisztérium 2019. évi Agrár Innovációs Díjában a Veresi Paradicsom Kft. részesült mesterséges megvilágítású, hidrokultúrás rendszerben megvalósított téli termesztésért. Az Agrárminisztérium 2019. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban a ThalesNano Energy Zrt. részesült a H-GenieR magasnyomású laboratóriumi hidrogén generátor berendezésért. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „Alapkutatástól a piacig” 2019. évi Innovációs Díját a Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft. kapta az élvonalbeli idegtudományi kutatások céljára kifejlesztett világszínvonalú magyar mikroszkópért. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2019. évi Innovációs Díjában az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete részesült a 25 éves CSALOMONR Csapdacsalád újdonságaiért. A VALOR HUNGARIAE Zrt. és a Magyar Innovációs Szövetség 2019. évi Startup Innovációs Díjában a Fitpuli Kft. részesült a Fitpuli tudományos alapú digitális munkahelyi egészségprogramért.

Kereskedelmi szövetség: Nem érinti az áruellátás biztonságát a kijárási korlátozás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.27. 10:33

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az élelmiszerüzletekben, drogériákban, piacokon vagy gyógyszertárakban 9 és 12 óra között az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag 65 év felettiek tartózkodhatnak – hangsúlyozzák.
Orbán Viktor miniszterelnök a mai napon bejelentette, hogy március 28-tól kijárási korlátozást vezetnek be, ami április 11-én hatályát veszti. Ez a korlátozás semmilyen módon nem érinti az áruellátás biztonságát” – közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). A közleményben egyebek mellett hangsúlyozzák: mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. Az élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban 9 és 12 óra között az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag 65 év feletti személy tartózkodhat. Vendéglátó üzletben tartózkodni – az ott foglalkoztatottak kivételével – tilos, kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása. A kormányrendeletről, mely felsorolja, hogy mit kell betartanunk a két hetes kijárási korlátozás idején, itt írtunk bővebben.