Előfizetés

Milák: Enyhe pofára esés volt

Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.27. 16:06

Fotó: Népszava
Ha nem is sokkolta, de azért érzékenyen érintette az olimpia elhalasztása Milák Kristófot, a Budapesti Honvéd SE világbajnok, világcsúcstartó úszóját.
„Enyhe pofára esés volt” – kommentálta a klub Facebook-oldalán a történteket. Ugyanakkor elmondta, a 2021-es időpont még mindig jobb, mint a teljes törlés, egyúttal leszögezte: várhatóan sikeresen tud majd alkalmazkodni a halasztáshoz. Jelenlegi állapotáról szólva kijelentette, nagyon jól sikerültek az előírt edzőtáborok, sokat fejlődött, és ha nem szólt volna közbe a koronavírus-járvány, akkor már a márciusi országos bajnokságon kiemelkedő időt tudott volna úszni.
A tavalyi kvangdzsui világbajnokságon 200 méter pillangón Michael Phelps tízéves világcsúcsát megdöntő sportoló elmondta, társaival együtt kényszerhelyzetbe kerültek, ugyanis minden tavaszi versenyt töröltek, az olimpiát pedig elhalasztották. Megjegyezte, utóbbit jó döntésnek tartja, és véleménye szerint jól tud majd az új helyzethez alkalmazkodni.
Milák reakciója azért is nagyon megnyugtató, mert egy hónappal ezelőtt az úszással foglalkozó swimswam szakportál 200-on a magyar világcsúcstartóra az olimpiai egyik legbiztosabb aranyérem-várományosaként tekintett. A játékok elhalasztása azonban a jelek szerint nem viselte meg a sportolót. A kalkulációban 2018-tól vették figyelembe az eredményeket, a valószínűség-számítás végeredményére azonban a legutóbbi időszak volt a legnagyobb hatással. Ennek alapján a Budapesti Honvéd 20 éves úszójáról 83,54 százalékos biztonsággal állították, hogy az ötkarikás játékokon sem talál legyőzőre. 
A kimutatás alapján még két magyarnak lett volna jó esélye aranyéremre: a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka címvédését 400 méter vegyesen 47,47 százalékra, 200-on pedig 52,63 százalékra tették, míg 200 méter pillangón a világbajnoki címvédő Kapás Boglárka esélye 16,06 százalék volt.

A hagyományos tv-k babérjaira törnek a görög futballklubok

Korom Milán
Publikálás dátuma
2020.03.27. 12:00

A görög PAOK labdarúgócsapata saját maga sugározza a hazai bajnoki mérkőzéseit. Az ötlet elsőre őrültségnek tűnt, de úgy néz ki, hamarosan mások is erre az útra léphetnek.
A labdarúgóklubok bevételeinek jelentős részét a közvetítési jogdíjak teszik ki, persze ezek mértéke országonként és klubokként is eltér. Görögországban az elmúlt években teljesen megváltozott a piac működése, ugyanis az állami tulajdonú ERT csökkenteni kívánta azt az összeget, amelyet a hazai bajnokság sugárzására költ. Így lépett a képbe a Nova Sports prémium sportcsatorna, amely kilenc élvonalbeli klub hazai meccseinek sugárzását szerezte meg.
A címvédő PAOK mindkét féllel tárgyalt a 2019/20-as szezon előtt, a Nova a korábbi megállapodásnál 50 százalékkal magasabb összeget, évi 4,9 millió eurót kínált, de a PAOK ennek a dupláját kérte volna – így a megállapodás kútba esett. A klub ezt követően olyat húzott, amelyre senki sem számított, elindította saját fizetős online tv-csatornáját, a PAOK TV-t.
„Az európai fociban mi vagyunk az elsők, akik közvetítő partneri szerződés nélkül, saját magunk sugározzuk a hazai bajnoki mérkőzéseinket. Bennünk volt meg először a kellő bátorság és őrültség ahhoz, hogy ezt megcsináljuk” – mondta Panagiotis Aroniadis, a klub New Media igazgatója.
A tartalomgyártást egy külsős cég bevonásával oldották meg, a mérkőzéseken legalább kilenc kamera van, de a nagyobb rangadók esetében 22-t használnak, s mindent Full HD minőségben sugároznak. A tartalomgyártás és az online fejlesztések extra költséggel járnak, nem beszélve arról, hogy marketingkommunikációval is meg kellett támogatni a projektet, hogy az emberek megértsék, miről van szó. A PAOK TV-n egy mérkőzés megtekintése 4,99 euróba kerül, a „szezonbérlet” 69,99-ért vásárolható meg.
Aroniadis hangsúlyozta, törekszenek arra, hogy a kommentátor ne legyen elfogult a csapat felé, a mérkőzés félidejében és annak végeztével mindkét csapat játékosait, edzőit megszólaltatják – ezzel az ellenfél szurkolói számára is releváns tartalmat kínálnak.
A klub részéről komoly munkát fektettek abba, hogy az otthonokban, a kávézókban és a pubokban is beszereljék a szükséges set-top-box eszközöket. Felállítottak egy telefonos ügyfélszolgálatot is, amelyen keresztül a szurkolók érdeklődhetnek a beállításokról, ha elakadtak – ez különösen a meccsek előtti órákban fontos szolgáltatás.
A klub hivatalos honlapján feltüntették, hogy melyik vendéglátóegységekben elérhető a szolgáltatás, emellett pedig megegyeztek az állami szerencsejáték társasággal, amely üzleteiben elérhetővé tette a PAOK TV-t. Utóbbi azért volt fontos, mert a kisebb településeken problémák vannak az internetlefedettséggel, illetve annak minőségével. Kezdetben nem ment zökkenőmentesen az átállás, volt, hogy egyszerre 15 ezer szurkoló akart belépni a rendszerbe, így előfordult, hogy olyanok is bejutottak a közvetítésbe, akiktől nem vont le pénzt a rendszer, de volt olyan is, hogy azok nem tudtak bekapcsolódni, akik befizették az öt eurót.
A koronavírus-járvány miatt jóformán minden bajnokság leállt, a PAOK viszont ezt az időszakot is terméke fejlesztésére használja, a klub a napokban jelentette be, hogy megállapodást kötött az Amazonnal, amely így tovább bővítette az amúgy sem szerény Prime portfólióját. Az előfizetők itt ugyancsak megszabott havidíj ellenében „fogyaszthatnak” tartalmakat.
Aroniadis konkrét előfizetői számokról még nem számolt be, de úgy fogalmazott, közel állnak ahhoz a bevételi célszámhoz, amit a közvetítési jogokból szerettek volna szerezni, a cél pedig, hogy a következő szezonban 30 százalék növekedést érjenek el. Az Amazonnal történő megegyezéstől az várják, hogy minőségibb tartalmat tudnak majd előállítani, a rendszer pedig stabilabbá válik, azaz nem juthatnak be olyanok a rendszerbe, akik nem fizettek.
Az Amazon folyamatosan növeli jelenlétét a futballpiacon, korábban már többek közt a Manchester Cityről, a Tottenhamről és a Borussia Dortmundról is készített dokumentumfilmet, emellett pedig néhány tucat Premier League-mérkőzését közvetítési jogát is megszerezte.
A PAOK ugyan még csak az út elején jár, a riválisok máris irigykednek, lévén az állami ERT fokozatosan kiszáll majd a futball közvetítésekből, a Nova Sports pedig továbbra sem hajlandó megfelelő piaci árat kínálni a jogokért. Ezért több görög csapat is azon dolgozik, hogy a PAOK-hoz hasonló modellt hozzon létre.

Eltérőek a számok

A Deloitte nemzetközi tanácsadócég legfrissebb éves riportja szerint a 2018/2019-es szezonban a Barcelona bevétele volt a legnagyobb a maga 840,8 millió eurójával – ennek 35 százaléka különböző közvetítési jogdíjakból folyt be. A Deloitte listáján első 10 helyen szereplő csapat közül a tavalyi Bajnokok Ligája-döntős Tottenham esetében a bevételek 53 százaléka származott közvetítési jogdíjakból, míg a Paris Saint-Germainnél ez csak 25 százalék.

Kényszerű tao-megszorítások az amatőr csapatoknál

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2020.03.27. 09:30

Fotó: Népszava
A koronavírus-járvány miatt tornák, utazások maradnak el, az ezekre előre fölvett tao-támogatásokat vissza kell fizetniük az amatőr labdarúgócsapatoknak, ami esetenként komoly nehézségeket okozhat.
Nagyon nehéz és kellemetlen helyzetbe került a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) és az amatőr csapatok – ez természetesen minden látványsportág képviselőire igaz, akik tao-támogatást kapnak – a koronavírus miatt. A járvány elhúzódása esetén az elmaradt találkozók pótlása, a bajnokságok versenykiírásának esetleges módosítása, a jelenlegi bizonytalan helyzet minden érintett számára komoly nehézségeket okoz. Több mint ezer amatőr klub kap valamilyen szinten tao-támogatást az országban. 
Még nagyobb problémát jelentenek azok az elmaradt tornák, utazások, melyekre a klubok tao-támogatást kértek és kaptak. Az MLSZ Elektronikus Kérelmi Rendszerének felületén jelent meg a TAO Pályázati Iroda és Ellenőrzési Osztály tájékoztatója a rendkívüli helyzetre érvényes tao-elszámolási szabályokról. 
„Figyelembe véve az elszámolási szabályokat, fel szeretnénk hívni a figyelmet, hogy a járványügyi vészhelyzetre való tekintettel, az érintett időszakban, a Kormány rendkívüli intézkedéseinek betartása mellett csak az indokoltan felmerült költségek számolhatók el. A 2020. március 14., 0:00 utáni időszakban tartandó hazai- és külföldi tornákkal, edzőtáborokkal összefüggésben felmerülő költségek (sportlétesítmény és sportpálya bérleti díja, személyszállítási költségek, nevezési költségek, felkészítési és képzési költségek, rendezési költségek, verseny- és játékengedélyek kiállításának költségei és logisztikai költségek, stb.) visszavonásig nem elszámolhatók. Az esetlegesen már kifizetett előlegeket vissza kell kérni. A sportlétesítmény és sportpályabérleti díjával összefüggésben javasoljuk, a megkötött bérleti szerződések esetleges módosításának lehetőségéről minden Sportszervezet egyeztessen szolgáltatójával” – kezdődik a klubok részére küldött tájékoztató.
Különösen a kifizetett előlegek visszakérésére vonatkozó előírás betartása okozhat nehézséget. A bérleti díjak visszakérése lehet a kisebb gond, viszont, ha egy klub tornát tervezett és ennek előkészítésével megbízott esetleg egy külsős szervezőt, akkor ebben az esetben nem lesz könnyű visszaszerezni a támogatási összeget. Olyan helyzetbe kerültek a klubok és az MLSZ, amelyről senki sem tehet. Teljesen érthető, hogy a szövetség visszakéri azokat a támogatási összegeket, melyek mögött nincs teljesítés, de az is nyilvánvaló, hogy ezeket a forrásokat nem lehet minden esetben könnyen visszaszerezni. 
„Az igazoltan nem módosítható szerződések alapján kifizetett bérleti díjak elszámolhatók. Kizárólag olyan kifizetés számolható el, amely folyamatos szerződéses jogviszonyt fed le, és kifizetése hosszabb időszakot (nem kizárólag a veszélyhelyzet alatti időszakot) fed le. A szerződés és a számlában szereplő szolgáltatás kezdete 2020. március 15 előtti kell, hogy legyen. Havi vagy eseti számlák, amelyek kizárólag a vészhelyzet időszakához kapcsolódnak, nem számolhatóak el.”
Sok amatőr csapat – főleg az alacsonyabb, az ötöd- vagy hatodosztályban – hazai mérkőzéseire pályát bérel. Ezeknél a megállapodásoknál, ha a járvány kitörése előtt írták alá a szerződést (mivel a tavaszi szezon már elkezdődött és ezeket a kontraktusokat általában fél vagy egy évre kötik), akkor nem kell visszafizetni a támogatási összeget, mert egyelőre még lehet bízni abban, hogy nem maradnak el mérkőzések, befejezhető lesz a bajnokság. Az más kérdés, hogy mi történik akkor, ha nem lehet végig játszani a pontvadászatokat? Érthető módon mindenki abban bízik, hogy ezzel a kérdéssel nem kell majd foglalkozni.