Előfizetés

Itt vannak a kormány korlátozó intézkedései: félmillió forintra büntethetik a szabálysértőket

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.27. 08:54
2020. március 13. Rendőri ellenőrzés a hegyeshalmi határátkelőhelyen. A szájmaszkos rendőrök kikérdezik az Ausztriából belépő autóforgalmat. Képünk illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
Három oldalon keresztül sorolja a rendelet, mit kell betartanunk a két hetes kijárási korlátozás idején.
Orbán Viktor saját Facebook-oldalán, kifotózva jelent meg az a rendelet, ami két hetes, március 28. és április 11. között érvényes kijárási korlátozást ír elő minden Magyarországon élőnek. Eközben a rendeletet hivatalos publikációs felülete, a Magyar Közlöny szinte elérhetetlen, valószínűleg a rengeteg látogató miatt.
A rendeletről Orbán korábban a Kossuth Rádióban beszélt, hangsúlyozva, hogy nem tilalomról van, csak korlátozásokról van szó. A három oldalas dokumentum részletesen határolja be életünket a következő napokban. A legfontosabb pontok a következőek:
  • Kötelesek vagyunk 1,5 méteres védőtávot tartani másoktól (leszámítva hozzátartozóinkat) és erre a tömegközlekedési eszközökön is figyelnünk kell.
  • Vendéglátóhelyeken csak az ott dolgozók tartózkodhatnak, az ételkiszállítás azonban kivételt képez, ez továbbra is zavartalan marad.
  • A 65 év felettiek reggel kilenc és dél között látogathatják a patikákat, élelmiszerboltokat, a fiatalabb korosztály pedig dél után – így a két korcsoport nem találkozhat.
  • Otthonunkat csak alapos okkal hagyhatjuk el – a rendelet viszont számos lehetőséget tüntet fel ilyen alapos oknak.
Ilyen többek között a – munkavégzés, a gazdasági, erdészeti, mezőgazdasági tevékenység, és ezeket kiszolgáló boltok (építőipari, műszaki cikket kínáló üzletek) látogatása  – kiskorú gyermek kísérése, ha napközben kiscsoportos felügyelet miatt visszük el a gyereket otthonról  – egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybe vétele    – egyéni szabadidős sporttevékenység és séta    – házasságkötés és temetés szűk családi körben  – bevásárlás élelmiszerboltban vagy piacon, valamint a drogériák látogatása  – banki, hatósági és postai ügyek intézése  – benzinkút látogatása  – dohánybolt, fodrász és manikűrös felkeresése  – szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele    – szülői jogok és kötelezettségek teljesítése  – hitéleti tevékenység    – kutyasétáltatás, és állatorvos vagy állatkórház felkeresése 
A rendelet azt is hangsúlyozza, hogy aki a fentieken túli indokkal megy az utcára, az szabálysértést követ el, amiért 5000 forinttól akár félmilliós pénzbírság is kiszabható. Kérdés persze, ki bizonyítja be, hogy valaki nem egészségügyi sétája közben ült le kicsit a padra, vagy épp nem a bankba indult, mikor ellenőrizték.

Elrendelték a kijárási korlátozást Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.27. 07:43
Orbán egy korábbi interjú közben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / AFP
Az idősek és fiatalok nem mehetnek egy idősávban boltba, patikába. Egyenruhás parancsnokok jelennek meg a kórházakban, két hétig csak jó okkal mehetünk az utcára.
Kijárási korlátozást vezetünk be a járványhelyzet miatt Magyarországon – ez nem tilalom, de csökkenti az érintkezések lehetőségét és a fertőzés veszélyét – mondta péntek reggel a Kossuth Rádióban Orbán Viktor.
A miniszterelnök szerint a korlátozás – ami nem azonos a tilalom bevezetésével – március 28. és április 11. között lesz érvényes, és ez alatt otthonunkat csak alapos indokkal, munkavégzés, élelmiszer-beszerzés, egészségügyi okok miatt hagyhatjuk el – az alapos okok listáját egy itt elolvasható kormányrendelet részletezi.  Orbán arról is beszélt, hogy az idősek védelmében
külön idősávban látogathatják a boltokat, patikákat a 65 év felettiek és alattiak. Az 65 év felettiek reggel 9 és déli 12 óra között mehetnek az üzletekbe, fiatalabbak csak ezután. Így korlátozhatóak az érintkezések is.

Orbán szerint bajor, osztrák, cseh és szlovén példákat vizsgáltak a korlátozás kialakításakor, de főként bajor megoldást nézték, és azon szigorítottak egy kicsit.  A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy nem szeretnék élhetetlenné tenni az otthon maradók életét, nem ez a cél. 
A társadalmi érintkezések a korábbi egytizedére csökkentek,

ennél viszont jobban nem esett vissza az érték. Ehhez kell a korlátozási rendelet, hogy az érintkezéseket még jobban visszafogjuk, fejtegette a miniszterelnök. Azt is jelezte, hogy a rendőrök 5000 forinttól kezdődő szabálysértési bírságot szabhatnak ki arra, aki megsérti a korlátozás előírásait – a büntetés és a lakosság leckéztetése azonban nem lehet hatósági cél. Elhangzott az is, hogy az utcán sétálók között már a másfél méter távolság az ajánlott.
Orbán szerint jövő hét elejére kapja meg a kormány azt a felhatalmazást, aminek birtokában teljes értékű döntéseket hozhat. Míg nincs vakcinánk, addig a fertőzés terjedését kell korlátozzuk, 
hiszen legrosszabb esetben a lakosság 20 százaléka, kétmillió ember szorulhat kórházi ellátásra a járvány elterjedésekor.

Ezt a terhelést az egészségügy nem bírná ki, most azon kell dolgozni, hogy az ellátórendszer működőképes maradhasson – mondta a miniszterelnök. Szerinte a járvány visszafogásával is várható, hogy a kórházi ellátórendszer a korábbi terhelés tízszeresét kell majd elviselje.  
Egyenruhás embereket vezényelnek minden kórházba, katonai parancsnokok felügyelik majd a járványügyi előírások betartását és a készletek szabályos felhasználását – hangzott el a közrádióban. Orbán szerint jelenleg katonai akciótervekre van szükség a fertőzések lassításához. 
Az interjúban Orbán Viktor azt is sérelmezte, hogy az ellenzék a hét elején rendkívüli sürgősséggel nem szavazta meg a felhatalmazási törvényt (ami Orbán számára meghatározatlan időre biztosítaná a rendeleti kormányzást, és korlátozhatná a sajtó hiteles tájékoztatását is – a szerk). Nem kaptam meg kellő gyorsasággal a felhatalmazást – mondta a miniszterelnök aki szerint az ellenzéki ellenálláson emberéletek múlhatnak. Ezt azonban kétségessé teszi, hogy a fideszes kétharmad gyakorlatilag már jövő héten kedden megszavazhatja Orbán rendkívüli meghatalmazását; a  határok lezárását is tudták biztosítani - erről csütörtökön saját hatáskörben döntött az országos tisztifőorvos - az egyetemek, főiskolák vezetőségét pedig megkérték, hogy a hivatalosan lejáró rendelet ellenére továbbra is tartsanak zárva, amíg a kormány újabb felhatalmazást kap.

150 ezer védőmaszk érkezik Üzbegisztánból

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.27. 07:23
Illusztráció
Fotó: Qianlong / AFP
Szijjártó Péter közölte: az egészségügyi védőfelszerelések biztosítása érdekében Magyarország a Türk Tanácshoz is fordult, és két országtól, Törökországtól és Üzbegisztántól már kaptunk is segítséget.
Hosszú küzdelemre kell számítanunk a koronavírus ellen: több területen is védekeznünk kell – írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalán péntek hajnalban megjelent bejegyzésében. A külgazdasági és külügyminiszter közölte: az egészségügyi védőfelszerelések biztosítása érdekében Magyarország a Türk Tanácshoz is fordult, és két országtól, Törökországtól és Üzbegisztántól már kaptunk is segítséget. Az egészségügyi területen a védekezés egyik legfontosabb feladata, hogy legyen elég védőfelszerelés – hangsúlyozta a miniszter. Emlékeztetett, hogy ennek biztosítása érdekében Magyarország nagy mennyiségben rendelt eszközöket Kínából, ahonnan az elkövetkezendő napokban és hetekben tucatnyi repülőgéppel több száz tonnányi felszerelés fog érkezni. Emellett az elmúlt napokban a Türk Tanácshoz is fordultunk, és azután, hogy a török kormány engedélyezte 8 tonna, maszkok alapanyagaként használatos textil Magyarországra szállítását, ma Üzbegisztán felajánlásaként érkezik összesen 150 ezer védőmaszk – tette hozzá. „Nagyrabecsülés és köszönet jár a török és az üzbég kormánynak a segítségért: a bajban mutatkozik meg, hogy ki az igaz barát!” – írta Szijjártó Péter.
A miniszter bejegyzéséhez mellékelte Sardor Umurzakov, Üzbegisztán miniszterelnök-helyettesének neki címzett levelét, amelyben azt írta: Üzbegisztán baráti országként és a Türk Tanácsban partner tagországként Magyarország mellett áll ezekben a nehéz időkben. Az üzbég miniszterelnök-helyettes támogatásáról biztosította Magyarország népét, jó egészséget, összefogást és bátorságot kívánva.