Az MSZP képviselői a fizetésükből fejenként 1 millió forintot ajánlanak fel a járvány elleni védekezésre

Publikálás dátuma
2020.03.26. 15:16

Fotó: Vajda János / MTI
Összesen 15 millió forintot adnak az egészségügyben, szociális ágazatban dolgozóknak, és a rászoruló családoknak.
Az MSZP képviselői 1-1 millió forintot, összesen 15 milliót ajánlanak fel tisztítószerek, fertőtlenítőszerek és védőfelszerelések beszerzésére - jelentette be Tóth Bertalan pártelnök az MSZP Facebook-oldalán. A politikus közölte, az összeget az MSZP Szolidaritási Alapján keresztül, a Magyar Szocialista Párt megyei elnökeinek koordinálásával, az MSZP hálózata útján juttatják el a frontban dolgozók számára, az egészségügyben, és a szociális ágazatban dolgozók számára, illetve azoknak a rászoruló családoknak, akiknek ezeknek a védőfelszereléseknek a beszerzése, fertőtlenítőszerek beszerzése problémát okoz.
„Az MSZP képviselői és a Magyar Szocialista Párt ezzel tud most konkrétan segíteni a járvány leküzdésében, azok számára akik értünk dolgoznak a fronton és azok számára, akik segítségre szorulnak”

- állapította meg Tóth Bertalan.

Szerző

A járvány a legnehezebb sorsúakat sújtja leginkább – figyelmeztet Kozma Ákos ombudsman

Publikálás dátuma
2020.03.26. 15:15
Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az alapvető jogok biztosa szerint most különösen kell figyelni azokra, akik napi megélhetési gondokkal küzdenek.
Az ombudsman és helyettesei azt kérik, hogy a koronavírus-járvány időszakában semmiképpen ne hagyjuk magukra a legrászorultabbakat. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes és Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint ezekben a hónapokban az ország bizonyos régióiban a jelen helyzettől függetlenül is nehéz körülmények között élő, nélkülöző családok rendkívüli élelmezési, higiéniai, egészségügyi, oktatási és más természetű kihívásokkal szembesülnek. 
Veszélyeztetett helyzetben vannak a lakosság különösen sérülékeny tagjai: az idősek, a romák, a betegek, a fogyatékossággal élők, a hajléktalanok és más, egzisztenciálisan rászoruló emberek, köztük gyermekek.

 A világjárvánnyal együtt járó egészségügyi kockázatok megelőzésére, kezelésére, leküzdésére az egyes társadalmi csoportok nincsenek egyformán felkészülve, s ez különösen igaz a sérülékeny helyzetű személyekre - írták. Rámutattak: a járvány következményeinek egyedi kihívásai - így a digitális oktatáshoz szükséges informatikai háttér hiánya, az elszigetelődés, a munka- és kereseti lehetőségek beszűkülése vagy megszűnése, az ebből fakadó anyagi nehézségek és az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés akadályai - a társadalom anyagilag korábban is súlyosan kiszolgáltatott tagjai számára most különösen nehéz helyzetet eredményezhetnek. 
A szociális és egészségügyi ellátórendszer óriási kihívás előtt áll. A veszélyhelyzetben eljáró állami, önkormányzati intézmények folyamatos és célzott intézkedései mellett az egyéni és csoportos civil kezdeményezések, az egyházi közösségek felajánlásai és a helyben érintett roma nemzetiségi önkormányzatok közreműködése csak megfelelő anyagi háttér, észszerű és szakszerű szervezés, felelős tájékoztatás mellett érheti el célját - hívták fel a figyelmet. Az ombudsman és helyettesei jó gyakorlatnak tartják a veszélyhelyzet kezelése érdekében nemrégiben létrehozott speciális, az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport felállítását. 
Megfontolásra javasolják a döntéshozóknak, hogy hozzanak létre a sérülékeny csoportok rendkívüli védelmével és támogatásával foglalkozó, és különösen a hátrányos helyzetben élő gyermekeket és családjukat segítő akciócsoportot, amelyhez az ombudsman és helyettesei felajánlják szakmai tapasztalataikat.

"Őszinte nagyrabecsülésünket és köszönetünket fejezzük ki minden állami és nem állami alkalmazottnak, egészségügyi dolgozónak, egyházi személynek, civil aktivistának, aki megfeszített erővel, türelemmel, fegyelmezettséggel és kitartással dolgozik a világjárvány megfékezésén. Munkája közben pedig tekintettel van mindenki egészségére és életére: a sajátjára éppúgy, mint a hátrányos helyzetű embertársainkéra" - áll Kozma Ákos, Szalayné Sándor Erzsébet és Bándi Gyula közös közleményében. 
Szerző

Mindenkinek érdemes védőmaszkot viselnie – ajánlja az orvosi kamara

Publikálás dátuma
2020.03.26. 13:53

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A kamara eléggé egyértelműen reagált a tisztifőorvos korábbi üzenetére, ami szerint maszkot csak a betegeknek kell hordaniuk.
Ahogy arról lapunk is beszámolt, a tisztifőorvos Facebook-oldalán néhány napja azt írta, hogy csak azok viseljenek maszkot, akiknek koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik vannak. A Magyar Orvosi Kamara szerint viszont a tünetmenteseknek is kell, vagyis mindenkinek. 
Mint a hvg.hu rámutat, Magyar Orvosi Kamara (MOK) egy karikatúrával érvel a maszkviselés mellett a Facebook-oldalán. Azt írják a posztban, hogy 
a maszk gátolja vírus átadását a tünetmentes fertőzötteknél is, ezzel hozzájárul a járvány terjedésének akadályozásához. Nemcsak magunkat, hanem egymást is védjük vele.

A Tisztifőorvos Facebook-oldalán egyébként már nem látható a megosztott kép – csak Szél Bernadett profilján található meg áthúzott változata – a Nemzeti Népegészségügyi központ pedig nem válaszolt a Népszava felhívással kapcsolatos kérdéseire.
Tegyük hozzá, a tisztifőorvos bejegyzésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását követve jelezte, hogy a tünetmentes embereknek nem szükséges maszkot viselniük. A WHO azt írja, hogy egészségesek csak akkor viseljenek maszkot, ha olyan embert ápolnak, aki feltehetően koronavírus-fertőzött, köhög vagy tüsszög. 
Szerző