Elhalasztották a kézilabda európai kupák négyes döntőit

Publikálás dátuma
2020.03.25. 15:51

Fotó: Shutterstock
Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elhalasztotta a nemzetközi kupák négyes döntőit, közük a női Bajnokok Ligája budapesti végjátékát is.
„A jelenlegi helyzet lehetetlenné teszi a kézilabda idény hátra lévő szakaszának lejátszását a következő hetekben, ezért arra összontosítottunk, hogy kidolgozzuk a sportági események alternatív forgatókönyveit” – fogalmazott Michael Wiederer, az Európai Kézilabda Szövetség elnöke a szervezet hivatalos kommünikéjében. A sportvezető elmondta, elhalasztják az áprilisban és májusban esedékes EHF-rendezvényeket, így a férfi és női Bajnokok Ligájának, valamint a többi kupának a mérkőzéseit is. A jelenlegi állás szerint, amennyiben a járvány elleni nemzetközi összefogás eredményei nyomán csökken a fertőzésveszély, akkor legkorábban júniusban kezdődhetnek újra a nemzetközi kupaküzdelmek. Ez egyelőre alternatív időpont, az EHF a dátum közeledtével újra megvizsgálja a helyzetet, és vagy engedélyezi vagy lefújja a jelenlegi tervezetet.  
„Tisztában vagyunk azzal, hogy e forgatókönyv megvalósítása a koronavírus körül kialakult helyzet alakulásától és az ezzel párhuzamosan meghozott kormányzati döntésektől függ"

- mondta Wiederer, aki leszögezte: az EHF rendkívül rugalmas lesz, és ha szükség van rá, kész az új helyzethez alkalmazkodni.

A jelenlegi állás szerint május helyett szeptember 5-6. között lesz a női Bajnokok Ligája négyes döntője. A Győrnek címvédőként igencsak reális esélye van arra, hogy ezúttal is a budapesti Final Four egyik szereplője legyen. A férfi Bajnokok Ligája májusra tervezett kölni döntője augusztus 22–23. között lesz, amennyiben a világjárvány ezt lehetővé teszi. A BL-ben a Telekom Veszprém és a MOL-Pick Szeged egyaránt érdekelt, amennyiben túljutnak a nyolcaddöntőn (amire szintén jó esély kínálkozik), egymás ellen folytatják a négy közé jutásért, vagyis akkor mindenképp lenne magyar csapat Kölnben.
Horváth Gabriella, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára, az EHF végrehajtó bizottságának tagja a Népszava érdeklődésére elmondta, a döntés előtt a szerdai videokonferencián az összes lehetőséget végizongorázták. „Nagyon konstruktív és a helyzet megoldására törekvő konferencián vettem részt, amelyen az EHF minden variációt prezentált a döntés előtt a tagoknak. Az volt a cél, hogy a csapatok pontosan tudják, hogy amennyiben a vírushelyzet lehetővé teszi, és újraindul az élet, akkor honnan és milyen körülmények között folytathatják a szezont. A döntés reményeink szerint elősegíti, hogy a klubok minimalizálni tudják az őket ért negatív gazdasági hatásokat”.
Szerző
Frissítve: 2020.03.25. 16:02

Folytathatják, de akár vége is lehet a bajnokságoknak

Publikálás dátuma
2020.03.25. 11:30

Fotó: Béres Márton / Népszava
A két legnagyobb figyelemmel kísért bajnokságban várakozó állásponton vannak a sportági vezetők, ám lassan határozni kell: folytatják vagy berekesztik a küzdelmeket?
A koronavírus-járvány miatt a többi mellett leállították a labdarúgó NB I és a férfi és női kézilabda-bajnokságot is: a két labdajáték sorsát már csak népszerűségük okán is kiemelt közfigyelem övezi, nagyon nem mindegy, hogy miként fut ki az idei szezon. Három verzió közül kell döntetniük az illetékeseknek.
Első variáció: kivárnak, és ha lehet, folytatják, mondjuk nyár elején vagy közepén a sorozatokat. Futballban nyolc forduló van hátra, és a tavalyi bajnok Ferencváros úgy vezet három ponttal, hogy két meccsel kevesebbet játszott. A bajnokságot akár egy hónap alatt be lehetne fejezni, ha a csapatok belemennek a szerda-szombat ritmusba, de ez azért a hazai kluboknak nem az erősségük. Az FTC-nek két súlyos meccse, az Újpest elleni hagyományosan komoly energiákat felemésztő derbi, illetve a második helyezett Videoton elleni idegenbeli parti ígérkezik a legkeményebbnek.
Férfi kézilabdában a Szeged csak jobb gólarányával áll az élen, de a Veszprém egy meccsel kevesebbet játszott, ráadásul az egymás elleni összevetésben is jobb egyelőre, mert a pirosak a Bakonyban egy góllal verték a Tisza-parti kékeket. Itt tehát folytatás esetén hatalmas hirigre van kilátás, hiszen a bajnok Veszprém még játszik Szegeden.
Női fronton a bajnoki arany nem kérdéses, a Győr előnye és fölénye megkérdőjelezhetetlen. A Bajnokok Ligája-indulást érő második helyért viszont hatalmas a könyöklés, a Siófok évek óta először, de jobb helyzetben van a harmadik Ferencvárosnál. Ráadásul a Balaton-parti meglepetéscsapat már játszott a Győrrel és megverte a Ferencvárost is, vagyis két legnagyobb riválisát is letudta. Ahhoz, hogy elveszítse a második helyet, pontokat kell veszítenie az elvileg gyengébb csapatok ellen, ami azért nem reális forgatókönyv. 
Második variáció: berekesztik a bajnokságokat, és az eddig lejátszott meccsek alapján hirdetnek aranyérmeseket. Fociban ez a bajnoki címvédő Ferencváros elsőségét jelentené, ami alighanem reális. Kézilabdában egy hasonló döntés hatalmas felzúdulást váltana ki. Kizárt, hogy mindenki számára elfogadható lenne, ha a véghajrá nélkül zárulna a sorozat. A két férfi élcsapat pontegyenlősége miatt mi rangsorolna a Szeged és a Veszprém között? Ha a gólarány, bajnok a Szeged, ha az egymás elleni eredmény, akkor egy góllal a Veszprém a bajnok. Így vagy úgy dönt is a szövetség, az egyik fél (jogos) haragját vonja magára. És akkor a hölgyek: ha az eddigi eredmények alapján most lefújnák a bajnokságot, akkor Győr, Siófok, FTC lenne a sorrend, ami alighanem akkor is ugyanez lenne, ha éppenséggel lejátszanák a hátra lévő fordulókat.
A harmadik verzió: nem túl népszerű az ötlet, de van benne rendszer, ha ezt az idényt kompletten elengedik a szövetségek, és a tavalyi sorrendet veszik alapul a bajnoki és a kieső helyek esetében is. Ebben az esetben persze az a vád érné a döntéshozókat, hogy akkor mi értelme volt lejátszani szeptembertől a sorozatok háromnegyedét? Viszont így csak a nemzetközi kupahelyeket kellene elosztani a csapatok között. De ha nincs kieső, akkor mi lesz a feljutásba tízmilliókat feccölt csapatokkal? Mondjuk az MTK újra a második vonalban kezdene szeptemberben? Ezeket a csapatokat ki vagy mi fogja kompenzálni?
Bárhogy is döntenek majd a labdarúgás és a kézilabda vezetői, nagyon komoly indulatokkal kell számolniuk. Pláne, hogy a csapatokat ért gazdasági hatásokat egyelőre megtippelni sem lehet. Az biztos, ha a vírus okozta válság elhúzódik, akkor elkerülhetetlen lesz a bérkiáramlás csökkentése. Nyilván nem lesz népünnepély egyenként végigverni a játékosokon, hogy élő és érvényes szerződésük ellenére rosszabb konstrukciókkal kell számolniuk, de más megoldás egyelőre nem kínálkozik. Messi és társai már a spanyol sportsajtó szerint titokban elfogadták az új bértáblát, de maradjunk annyiban: Messinek és csapattársainak azért könnyen volt miből engedniük…
Témák
NB I kézilabda

Nem akar versenyezni Carlsen egyik kihívója

Publikálás dátuma
2020.03.24. 20:10
Alexander Grischuk
Fotó: Soeren Stache / AFP/DPA
Szinte már minden sporteseményt, bajnokságot félbeszakítottak vagy későbbi időpontban rendeznek meg, a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) azonban nem halasztotta el a világbajnokjelöltek tornáját.
Az oroszországi Jekatyerinburgban már a hatodik fordulót is lejátszották, és az orosz Jan Nyepomnyascsij magabiztosan vezet.
A 29 éves klasszis hat fordulót követően 4,5 ponttal áll, így a verseny féltávjánál tekintélyes előnnyel rendelkezik. Egy másik orosznak, Alexander Griscsuknak nem megy ilyen jól a játék, mivel őt egyre jobban feszélyezi, hogy a koronavírus-járvány ellenére játszania kell.
„Nem akarok itt lenni, nem akarok játszani. A miénk az egyetlen sportesemény, ami még zajlik. Nem véletlen, hogy nincs más. Nagyon ellenséges a légkör, mindenki maszkban van. Nekünk viszont játszani kell. Sokáig nem volt egyértelmű álláspontom, de most már van, félbe kellene szakítani a tornát” – nyilatkozta Griscsuk.
Az április 3-áig tartó tornán több külföldi játékos is részt vesz, ezzel pedig azt veszélyeztetik, hogy annak végeztével nem tudnak majd visszatérni hazájukba.
Az 500 ezer euró összdíjazású, 14 fordulós oroszországi verseny első helyezettje lesz a norvég világbajnok, Magnus Carlsen kihívója. A párosmérkőzésre decemberben, Dubajban kerül sor.

A torna állása hat forduló után

1. Nyepomnyascsij 4,5 pont, 2. Vachier-Lagrave 3,5, 3. Caruana, Giri, Vang, Griscsuk 3-3, 7. Ting, Alekszejenko 2-2.

Szerző
Témák
sakk