Előfizetés

Károly herceg is koronavírusos

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.25. 13:25

Fotó: DANIEL KALISZ / AFP/Getty Images
71 éves, szóval abszolút a veszélyeztetettek közé tartozik. De jól van.
Károly brit trónörökös szervezetében is kimutatták a Covid-19 megbetegedést okozó új koronavírust - jelentette be szerdán a walesi herceg londoni hivatala. A Clarence House közleménye szerint a 71 esztendős trónörökös tünetei enyhék és egészségi állapota a fertőzéstől eltekintve jó. A tájékoztatás szerint Károly feleségét, Kamilla cornwalli hercegnőt is megvizsgálták, de az ő koronavírus-tesztje negatív lett. Az udvar szóvivője közölte, hogy a házaspár a királyi család skóciai rezidenciáján, Balmoral kastélyában teljes elkülönítésbe vonult és a trónörökös néhány napja ottani lakosztályában dolgozik. A Buckingham-palota, II. Erzsébet királynő londoni rezidenciája szerdán közölte, hogy a 94. évében járó uralkodó - Károly herceg édesanyja - jó egészségnek örvend. A palota szóvivője szerint a királynő legutóbb március 12-én találkozott a trónörökössel. Az illetékes nem tért ki arra, hogy az uralkodón is végeztek-e koronavírus-szűrést, csak annyit közölt, hogy a királynő minden vonatkozó egészségügyi útmutatást betart. II. Erzsébet, aki 68 éve ül az Egyesült Királyság trónján, a hét eleje óta legnagyobb vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában lévő Windsorban tartózkodik. A Clarence House szerdai tájékoztatása szerint Károly herceget hétfőn vetették alá koronavírus-szűrésnek, miután tünetei megfeleltek a szűrés elvégzéséhez kidolgozott kritériumoknak. A vizsgálatot a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) végezte el és az eredményt kedd este közölték a trónörökössel. Károly londoni hivatala szerint nem lehet megállapítani, hogy a walesi herceg kitől kapta el a fertőzést, mivel a trónörökös az elmúlt hetekben számos hivatalos közéleti programon vett részt a királyi család képviseletében. Károly - az uralkodó és férje, Fülöp edinburghi herceg legidősebb gyermeke - az első helyen áll a brit trónutódlási sorban. A 99. évében járó Fülöp hercegről a szerdai udvari közlemények nem tesznek említést. Fülöp korábban a brit királyi család legaktívabb tagjai közé tartozott, de 2017 őszén hivatalosan visszavonult a közszerepléstől, és bár néha, főleg családi eseményeken azóta is megjelenik, nyilvános rendezvényeken már nem vesz részt.

Már 423 ezer felett a fertőzöttek száma a világban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.25. 08:49

Fotó: JACK TAYLOR /
Majdnem 19 ezer ember halt meg a koronavírus miatt.
Elérte a 423 577-et az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma szerda reggelre az adatait több tucatnyi forrásból szerző coronavirus.app nevű oldal számai szerint.
Világszerte 18 919 ember halt meg eddig a vírus miatt.

Gyógyultnak 106 348 embert minősítettek, és jelenleg 298 310 beteget kezelnek a világ országaiban. Európában továbbra is Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet, ott több mint 69 ezer ember fertőződött meg, és szerda reggelig 6820 életet követelt a vírus. Spanyolországban szintén sokan, 2991-en haltak meg, Franciaországban pedig 1100-an vesztették életüket a fertőzés miatt.

Béketárgyalás közben halt meg a szudáni védelmi miniszter

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.25. 08:32

Fotó: AA / Anadolu Agency
Szívrohamban elhunyt Dzsamáleddín Omar szudáni védelmi miniszter - közölte szerdán a hadsereg szóvivője.
Az altábornagyot a dél-szudáni fővárosban, Jubában érte a halál, ahol a kormány és a lázadó fegyveres csoportok közötti béketárgyalásokon vett részt. Omar tagja volt a katonai tanácsnak, amely az országot csaknem 30 éven át irányító Omar el-Besír államfő tavalyi áprilisi megbuktatását követően átvette a hatalmat az országban. Az átmeneti katonai tanácsot később az úgynevezett szuverén tanács váltotta fel, amely a civil kormányzattal kötött hatalommegosztási megállapodással összhangban irányítja az országot.