Előfizetés

A vírus miatt elhalasztják a tokiói olimpiát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.24. 14:17

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Egy évvel később, 2021-ben tartják meg a sportrendezvényt -jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.
Abe Sindzó japán miniszterelnök és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke egyetért abban, hogy egy évvel el kell halasztani a tokiói olimpiát – írja az MTI.
A két vezető kedden telefonon egyeztetett egymással és a koronavírus-járvány miatt kialakult kiszámíthatatlan helyzetre hivatkozva, valamint az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) kapott legfrissebb tájékoztatásra alapozva foglalt állást a játékok elhalasztása mellett, a sportolók és valamennyi résztvevő egészségének a megőrzése érdekében. A megbeszélésbe bekapcsolódott Mori Josiro, a szervezőbizottság vezetője, Hasimoto Szeiko olimpiáért felelős miniszter, Koike Juriko, Tokió kormányzója, valamint John Coates, a NOB koordinációs testületének vezetője, Christophe De Kepper főigazgató és Christophe Dubi sportigazgató. "Arra kértük Bach elnököt, fontolja meg a nagyjából egyéves halasztást, hogy ezzel lehetővé váljon a sportolók számára, hogy a legjobb feltételek között versenyezhessenek, és a nézők számára biztonságos legyen az esemény. Bach elnök azt mondta, száz százalékban egyetért ezzel" - tájékoztatta az újságírókat Abe. A NOB - amely kicsivel később megerősítette ezt - közleményében kiemeli, hogy az olimpiai láng marad Japánban és egyezség született arról is, hogy az elnevezés nem változik, a jövő évi játékoknak is 2020-as olimpiai és paralimpiai játékok lesz a neve.  
A XXXII. nyári olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg. Szakértők szerint a halasztás Japánnak 670 milliárd jenbe (1900 milliárd forintba) kerül.

124 éve nem volt példa a halasztásra

  A modernkori játékok 124 éves történetében korábban nem volt példa halasztásra. Törlés már volt, mégpedig ötször: az első világháború idején az 1916-os berlini játékok maradtak el, majd a második világháború alatt az 1940-es, eredetileg Tokiónak, majd Helsinkinek ítélt, valamint az 1944-es londoni nyári, továbbá az 1940-es szapporói és az 1944-es Cortina d'Ampezzó-i téli olimpiát nem rendezték meg. A törlés most nem merült fel, korábbi sajtóinformációk szerint három halasztási forgatókönyv volt, idén őszi, jövő nyári és 2022-es rendezés lehetősége vetődött fel. Az elmúlt hetekben a kvalifikációs versenyek, Európa- és világbajnokságok sorozatos halasztása után - sportolók, sportszövetségek, politikusok mellett - egyre több olimpiai bizottság jelezte, hogy a halasztás lenne a legjobb megoldás a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben az olimpia esetében is. Kanada vasárnap elsőként jelentette be, hogy ha az eredeti időpontban tartanák meg a játékokat, bojkottálja az eseményt. A NOB álláspontja a fokozódó nyomás ellenére sokáig az volt, hogy nem kell elhamarkodottan dönteni, májusban is elég lehet határozni az esetleges módosításról, és a japán szervezők is rendszeresen úgy foglaltak állást, hogy tartják magukat az eredeti időponthoz. Thomas Bach ugyanakkor vasárnap már azt mondta, hogy a döntés négy héten belül megszületik, Abe Sindzó pedig erre reagálva hétfőn először beszélt az esetleges halasztásról. Kedden a Reuters brit hírügynökség azt jelezte, hogy napokon belül eldől az olimpia sorsa. Az események felgyorsulásában vélhetően komoly szerepet játszott, hogy az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága (USOPC) is jelezte: a halasztást tartja a legjobb megoldásnak. Az Egyesült Államok nemcsak messze a legsikeresebb nemzet a modern olimpiák történetében, de a NOB bevételeinek több mint felét is biztosítja a televíziós jogdíjak és szponzorok révén.
A döntés értelmében sportrendezvényt így legkésőbb 2021 nyaráig napolhatják el. Bach  korábban nyílt levelet írt a sportolóknak. A Magyar Olimpiai Bizottság honlapján megjelent üzenetben a német sportvezető azt írta, hogy a NOB a tokiói olimpiával kapcsolatban olyan döntést hoz majd, amely megóvja mindenkinek az egészségét.

Az Egyesült Államok is az olimpia halasztása mellett áll

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.24. 13:01
Március 19-én meggyújtották Athénban az olimpiai lángot, de egyáltalán nem biztos, hogy a láng elér Tokióba
Fotó: ARIS MESSINIS / AFP
Óriási zavarok vannak a versenyrendszerben, az edzéslehetőségek és a doppingellenőrzés terén – hangsúlyozták.
Az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága (USOPC) is csatlakozott azon szervezetekhez, amelyek a koronavírus-járványban a halasztást tartják a legjobb megoldásnak a tokiói nyári olimpia esetében. Az USOPC a sportolóitól kapott visszajelzések alapján hétfői közleményében jelezte: a széleskörű válaszok alapján a legfontosabb következtetés az, hogy a kiírt időpontban, azaz július 24. és augusztus 9. között nem lehet megtartani a játékokat. Egyrészt óriási zavarok vannak a versenyrendszerben, az edzéslehetőségek és a doppingellenőrzés terén, de ha még enyhíteni is lehetne ezeken a gondokon, akkor is halasztani kellene az olimpiát a jelenlegi helyzetben. Az Egyesült Államok messze a legsikeresebb nemzet a modern olimpiák történetében, ráadásul nemcsak az érmek számában listavezető az ország, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bevételeinek több mint felét is biztosítja a televíziós jogdíjak és szponzorok révén. Kedden az Új-Zélandi Olimpiai Bizottság is jelezte, támogatják a halasztást, a sportolói nem tudnak a megfelelő módon készülni a játékokra. Tony Estanguet, a 2024-es párizsi olimpia szervezőbizottságának vezetője szerint egyre valószínűbb a tokiói seregszemle halasztása. „Nem az olimpiának kell prioritásnak lennie, hanem az egészségnek. A sportvilág hozzájárul a nemzetközi szolidaritáshoz” – fogalmazott Estanguet. Az elmúlt napokban egyre több olimpiai bizottság jelezte, hogy a halasztás lenne a legjobb megoldás a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben. Kanada volt az első ország, amely azt is közölte vasárnap, hogy ha az eredeti időpontban tartanák meg a játékokat, akkor bojkottálja az eseményt. Richard Pound kanadai NOB-tag azt mondta, hogy a NOB elvileg már eldöntötte a halasztást, de a következő négy hétben dolgozza ki – a japán kormánnyal és szervezőkkel, valamint a sportágak nemzetközi szövetségeivel közösen –, hogy mi lenne a legoptimálisabb új időpont.

Benn a bárány, kinn a Farkas

Hegyi Iván
Publikálás dátuma
2020.03.24. 11:00

Fotó: Petrovits László / MTI
Hiába forgatta fel Hoffer József szövetségi kapitány a magyar labdarúgó-válogatott keretét a marseille-i kudarc okán, az eredmények nem javultak.
Ötven évvel ezelőtt, 1970 márciusában a futballt kedvelő újságolvasók nem hittek a szemüknek: közzé tették a válogatott keretet megannyi olyan névvel, amelyek közül sokat addig nem is nagyon hallottak. Kiváltképp a fővárosban kerekedtek el a szemek: Konrád? Fejes? Somogyi? Máté? S hol vannak az ismerős fazonok? Ám a Sós Károly szakvezetőt váltó Hoffer József, az ifjúságiak korábbi szövetségi kapitánya, a Magyar Távirati Iroda sportszerkesztőségének vezetője nem viccelt: csak három játékost tartott meg azok közül, akik az előző év decemberében Marseille-ben rendezett vb-pótselejtezőn 4:1-re kikaptak a csehszlovákoktól. Az 1969-ben a válogatottban szereplők kollektívájából kimaradt Szentmihályi, Káposzta, Noskó, Zámbó (mind Újpest), Mészöly, Ihász, Puskás Lajos, Farkas (mind Vasas), Juhász István, Szőke (mindkettő FTC), Kocsis Lajos, Kozma (mindkettő Honvéd). Albert és Göröcs sérült volt, Szűcs Lajos pedig – a korabeli szabályok szerint – egy évet kivárt, hogy az FTC-ből a Honvédba igazoljon.
A nagy tekintélyű, elhivatott és bátor Hoffer legelső keretének összetétele így festett: Rothermel (Tatabánya), Tamás (Vasas); Vellai (Csepel), Páncsics (FTC), Fejes (Videoton), Konrád (Pécs), Vidáts (Vasas), Bánkuti (Újpest); Dunai III (Újpest), Halmosi (Szombathely), Karsai (Videoton), Somogyi (Győri ETO); Fazekas, Bene, Dunai II (mind Újpest), Pusztai (Honvéd), Máté (Pécs), Becsei József (MTK). E játékosok közül Rothermel, Vellai, Fejes, Konrád, Vidáts, Karsai, Somogyi, Pusztai, Máté és Becsei addig soha nem volt válogatott! A megdöbbenőket a Képes Sport tréfával igyekezett felderíteni: „A kapitány kijelentette, hogy kizárólag jó viseletű, csendes, szolid játékosok kerülhetnek a keretbe. Szóval, benn a bárány, kinn a Farkas?”
A széles látókörű, korrekt, egyenes, de sima modorúnak nem mondható Hoffert magam mindig nagyra értékeltem, ám az már a keret kihirdetésekor biztos volt, hogy kísérlete megvalósíthatatlan. Erre az újságíró-szakvezető viszonylag hamar rájött, mert egy esztendővel később Bécsben a következő összeállítású csapat nyitotta az évet az osztrákok elleni 2:0-ás győzelemmel: Rothermel – Noskó, Mészöly (Juhász Péter), Vidáts, Páncsics – Dunai III, Kocsis Lajos (Szűcs) – Fazekas, Bene, Albert, Zámbó. Az más kérdés, hogy a visszafogadottak nem ájultak el a reaktiválástól, és 1971 májusában a marseille-ihez hasonlóan megrázó 3:0-ás vereséget szenvedtek Szófiában a bolgárokkal vívott Eb-selejtezőn. Hoffer rá jellemző módon vonta le a konzekvenciát: felhívta titkárnőjét az MTI-ben, hogy hírt akar leadni, majd azt diktálta a telefonba: „Lemondott Hoffer József szövetségi kapitány.”
E lépésével jól kibabrált Illovszky Rudolffal, aki éppen akkor intézte el Görögországban és idehaza, hogy felbonthassa katerini szerződését, és a Zaragoza együtteséhez szegődjék edzőnek. Hoffer leköszönése után a sporthivatal kötelezte Illovszkyt a kapitányi poszt újbóli elfoglalására, mert a Magyar Testnevelési és Sportszövetségben senki nem szándékozott emlékezni már arra, hogy a trénert 1967-ben – nyolc győzelemmel, valamint egy-egy döntetlennel és vereséggel a háta mögött – a fúróval dolgozó elnökhelyettes elmarta a válogatottól. A régi-új szakvezető helyzetét nehezítette, hogy Mészölyt és Farkast akkoriban kezdte visszavonultatni a büntetés-végrehajtási szigorral fellépő Vasas-vezérkar az MTK elleni Fáy utcai 0-3-at megelőző kimaradásért, Kocsis Lajos pedig ittasan jelent meg a Népstadionban, a keret első összetartásán. (Illovszky persze nyomban hazaküldte a zabolátlan „Csikót”.) Pedig a garnitúra nem kis feladat előtt állt: a Géczi (FTC), Rothermel; Fábián (Vasas), Novák (FTC), Páncsics, Kovács József (Videoton), Noskó, Vidáts, Juhász Péter; Juhász István, Puskás, Karsai, Szűcs; Fazekas, Bene, Dunai II, Zámbó, Nagy László (Újpest) összetételű társaság Rióba készült, ahol a vb-selejtezőket és a világbajnokságot egyaránt százszázalékos teljesítménnyel abszolváló, a Rimet Kupát harmadszor és végleg elhódító brazil válogatott várta.
A mérkőzés gól nélküli döntetlennel zárult.
A Maracana hőse aznap a többször is ziccerhelyzetben hárító Felix kapus volt.