Változnak a kedvezményes BKK-bérletekre vonatkozó szabályok

Publikálás dátuma
2020.03.24. 14:15
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Átmeneti intézkedéseket vezetett be a koronavírus-járvány miatt a Budapesti Közlekedési Központ: az álláskeresők egy igazolással többször is kérhetik az ingyenes havi bérletet, valamint a nyugdíjas és kisgyerekes bérletigazolványokat a veszélyhelyzet ideje alatt nem kell meghosszabbítani.
A BKK kedden közleményben tudatta, hogy az álláskeresők a februári vagy márciusi keltezésű, illetve a kormány által március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt kiállított hatósági bizonyítványokkal az átmeneti időszak végéig kiválhatják a bérletüket. Az intézkedés visszavonása a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon várható. Azoknak, akik kidobták az előző havi igazolásukat vagy új álláskeresők, az első alkalommal még kérniük kell a hatósági bizonyítványt, de aztán erre az egy igazolásra kapják a bérletüket – írták. Az álláskeresők bérletét kilenc bérletpénztárban lehet kiváltani: a Batthyány téren, az Örs vezér terén (egy a metró-, egy a HÉV-végállomásnál), a Puskás Ferenc Stadionnál, a Blaha Lujza téren, a Corvin-negyednél, Újpest-központnál, a Nyugati pályaudvarnál, a Nagyvárad téren. A BKK közölte azt is, hogy azokat a nyugdíjas- vagy kisgyerekes-bérletigazolványokat, amelyeknek az érvényessége a veszélyhelyzet ideje alatt járna le, nem kell meghosszabbítani, hanem továbbra is felhasználhatók a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig. Az átmeneti intézkedés részeként a március 13. után pótdíjazott utasok esetében az utólagos személyes bérletbemutatás öt munkanapos határidejét csak az ügyfélközpontok újranyitásától kell számolni, míg az utólagos helyszíni pótdíjbefizetés a pótdíjazástól számított két munkanap helyett 15 munkanapon belül átutalással lehetséges – olvasható a közleményben.
Szerző

Szabó Tímea feljelentést tesz a fideszes képviselő miatt, aki otthagyta az önkéntes karantént, és megjelent a Parlamentben

Publikálás dátuma
2020.03.24. 11:46
Szabó Tímea
Fotó: Kovács Tamás / MTI
„Ha minket megfertőz, mi további százakat fertőzhetünk meg, fontos kórházi kapacitásokat lefoglalva az ő felelőtlensége miatt” – hangsúlyozta a Párbeszéd frakcióvezetője.
Szabó Tímea feljelentést tesz Bíró Nagy László fideszes képviselő ellen járványügyi szabályszegés miatt – ezt a Párbeszéd frakcióvezetője a Facebook-oldalán közölte. Szabó Tímea a bejegyzésben azt írta: „elfogadhatatlan, hogy a szegedi képviselő 7 nap után elhagyta a karantént, és százakat veszélyeztetve bejött hétfőn a Parlamentbe, és órákig ott ült közöttünk! Ha minket megfertőz, mi további százakat fertőzhetünk meg, fontos kórházi kapacitásokat lefoglalva az ő felelőtlensége miatt.” Hozzátette: B. Nagy László „üzent” neki, hogy a társadalom iránti felelősség miatt ment be a Parlamentbe. „Az ember esze megáll! A felelősség ott kezdődik, hogy betartjuk a karantén szabályait! Ebből is látszik, hogy hazudik Orbán, amikor azt mondja, hogy az emberek biztonsága az első. Nem, nekik az a legfontosabb, hogy a korlátlan hatalmuk bebiztosításához meglegyen a kétharmad. Ezért bárkit és bármit beáldoznak” – írta Szabó Tímea.
Szerző

Operatív törzs: Már 9 ember halt meg Magyarországon a koronavírus miatt, a legutóbbi áldozat egy fiatalabb nő

Publikálás dátuma
2020.03.24. 11:23

Fotó: MTVA
Az országos tisztifőorvos szerint a nő számos krónikus megbetegedésben szenvedett, köztük szív- és keringési betegségekkel és több más anyagcsere-betegséggel küzdött.
Ma reggel leszállt a gép Kínából, amely maszkokat, lélegeztetőgépeket szállított Magyarországra – erősítette meg Lakatos Tibor ezredes az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. A védőeszközöket eljuttatták a kórházakba, amelyeket mostantól az összes egészségügyi dogozó viselni fog azért, hogy megfelelő egészségügyi állapotban maradjanak. 15 ezer forintra emelkedik a PIN-kód nélküli fizetési lehetőség azért, hogy ezzel is csökkentsék a kontaktusokat. Elmondása szerint egyre több csaló próbál hasznot húzni a jelenlegi helyzetből, továbbra is fertőtlenítést, vagy vírustesztet ajánlva a lakosságnak. A rendőrségnél 14 eljárás indult már ilyen ügyben, 13 esetben pedig közveszéllyel való fenyegetés miatt intézkedett a rendőrség. Összesen 26 864 esetben ellenőrizték a karantén betartását. Azt tapasztalják, hogy az intézkedések bevezetése óta egyre többen szegik meg a karantén szabályait. 24 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki. Hangsúlyozta, hogy akik külföldön voltak, vagy még nem igazolták náluk a betegséget, de a gyanúja felmerült, azok vírushordozók lehetnek, ezért tartsák be a karantén szabályait, mások védelmében is.     Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 187-re emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma.
Még egy fő elhunyt, ezzel már 9 halálos áldozata van a vírusnak. Ő egy fiatalabb hölgy, aki számos már betegségben, szív-és keringési, illetve anyagcsere-betegséggel küzdött.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a várandós kismamák is fogékonyabbak lehetnek a fertőzésre, ezért azt kérte, hogy ők se menjenek közösségbe, illetve gyakran mossanak kezet. A tisztifőorvos beszélt a higiéniai szabályok betartásának jelentőségéről, és javasolta a gyakori szellőztetést az otthonokban. A kisgyerekek játékait is ajánlott gyakran fertőtleníteni. Mint mondta, a vírus nagyon érzékeny a klórtartalmú fertőtlenítőszerekre, ezért azokat érdemes használni.  
- A háziorvosi ellátás egy bizonyos fokú racionalizálása elkezdődik

– mondta Müller Cecília.

Ennek oka, hogy a kontaktusokat a lehető legalacsonyabbra minimalizálják. A betegek alapellátása némileg módosul járásonként és kerületenként. Az akut légzőszervi betegségekben szenvedőket el fogják különíteni a többiektől egy külön részlegen. Ezt most szervezik, remélhetőleg egy héten belül megvalósul. Gál Kristóf, az ORFK szóvivője közölte, hogy a mai napra is több száz kérdést kaptak sajtóorgánumoktól. Müller Cecília elmondta, hogy a járvány úgy terjed, hogy egy fertőzött személy 2-3 másik személynek tudja átadni. 
– Magyarország előnyösebb helyzetben van, mert időben 2-3 hónapot nyertünk, a megelőző intézkedésekkel lassítani tudjuk a vírus terjedését

– tette hozzá.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy a járvány most már a tömeges megbetegedések felé halad, a járványkórházak folyamatosan bővülnek, mivel a betegek száma is nő. Mostanra az összes fekvőbetegeket ellátó intézményt bevonták, és háromszorosára nő az intenzív ellátóhelyek száma.    Müller Cecília érdeklődésre közölte, hogy az elhunytakat nem tesztelik koronavírusra. Az emberi erőforrások minisztere felfüggesztette a kórboncolást azért, hogy minél több egészségügy dolgozót védjünk. Ha ismerjük a halál okát, akkor felesleges a boncolás, tette hozzá. Mindenkit tesztelnek viszont, akinél felmerül a betegség gyanúja. Erről az egészségügyi ellátó, a háziorvos, a járványügyi központ és egy infektológus dönt. Attól, aki az ő véleményük alapján gyanúsnak minősül, mintát vesznek. Újságírói érdeklődésre Müller Cecília elmondta, hogy bárki bármikor fertőzhet, és az idősek is fertőzhetnek és fertőződhetnek. A kérdés azért merült fel, mert az országos tisztifőorvos pár nappal ezelőtt kijelentette, hogy az idősek nem fertőznek, de őket veszélyezteti leginkább a vírus.
Müller Cecília szerint az egészségügyben dolgozó krónikus betegek, például cukorbetegek olyan kockázati csoportba tartoznak, akikre ugyanúgy vigyázni kell, mint a 65 éven felüliekre. Éppen ezért őket is, ahogyan az idősebbeket, ki kell vonni a közvetlen orvos-beteg találkozásokból.  Számos statisztika, de nagyon sok fikció is jelen van arról, hogy meddig tarthat a járvány az országos tisztifőorvos szerint. Nem kívánnak találgatásokba bocsátkozni, ezért egyelőre nem mondható meg, hogy meddig tart a járvány, de arra törekednek, hogy minél inkább csökkentsék a megbetegedések lehetőségét. Lakatos Tibor közölte, hogy a meglévő kórházak egyelőre elegendőek a betegek ellátására.
Egy nap alatt húsz újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), kedd reggelre ezzel 187-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Eddig 21 embert nyilvánítottak gyógyultnak, és 92-en vannak karanténban. Mintát 6113-at vettek. Orbán Viktor kedden Facebook-oldalán jelentette be, hogy több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép érkezett Kínából. 
Szerző
Frissítve: 2020.03.24. 12:24