Előfizetés

Kicsit hamis a Bach-szonáta

Vincze Attila
Publikálás dátuma
2020.03.23. 08:00

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Vagy Thomas Bach nem látja, mi történik a világban, vagy a mögötte álló üzleti körök, amelyek számára valóban végzetes lenne, ha nem folynának be a büdzsébe a holtbiztosan betervezett dollármilliók.
Kérlelhetetlenül magabiztos kommünikében utasította vissza a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a tokiói nyári játékok elhalasztására vonatkozó nemzetközi indítványokat, a szervezet feje pedig minden korábbinál határozottabban állította: erre nem kerülhet sor, mert a „lemondás a legkevésbé tisztességes megoldás a sportolókkal szemben”, illetve a nyári játékok nem úgy működik, mint egy szimpla bajnoki fociforduló, amelyiket bármikor el lehet halasztani a következő szombatra.
Most akkor vagy Thomas Bach nem látja, mi történik a világban, vagy a mögötte álló üzleti körök, amelyek számára valóban végzetes lenne, ha nem folynának be a büdzsébe a holtbiztosan betervezett dollármilliók (milliárdok?). Aligha hihető, hogy a vívásban korábban olimpiai bajnokságot nyert német sportvezető ne lenne pontosan képben, hogy mi történik Olaszországban, mi fog Spanyolországban vagy éppenséggel az egészségügyi ellátórendszer tekintetében teljesen nomád Afrikában, ahol szerencsére még nem robbant be a vírus. 
Bach nyilván tisztában van vele, hogy amennyiben elmarad az olimpia, akkor a NOB a mai formájában ismert olimpizmussal együtt egyszer és mindenkorra eltűnik, és a történelmi múlt részévé válik. Az olimpiai eszme amúgy megérett a változásra, ahogy az emberek, az életmód és a társadalmak is rengeteget változtak a száztíz év alatt. Az egykori eszme, az amatőrizmus bája, a minden politikai és üzleti érdek felett álló sportmozgalom ideája rég elmúlt, legfeljebb a NOB igyekezett fenntartani. Azt már látni lehetett, hogy a NOB mekkora erőfeszítések árán talál rendezőt a két következő olimpiára. Párizs (2024) és Los Angeles (2028) kijelölését óriási erőfeszítések és alkuk révén sikerült nyélbe ütni, hiszen az a NOB által eddig favorizált opció, hogy a rendező városoké az összes költség, a bevételeket meg majd szépen elosztja a sportszervezet, egyre kevésbé volt tartható. London kivételével az utolsó öt olimpiai helyszín egyaránt megszenvedte az esztelen beruházásokat: Rióban már nem kellett négy év sem ahhoz, hogy a természet és a helyi bűnbandák visszavegyék a hatalmat az olimpiai rendezvényhelyszínek felett, mert nemhogy az elhagyott épületek, csarnokok és stadionok fenntartására, de már őrzésére sem volt pénze a helyi önkormányzatnak. 
Bach mostani víziója arra épül, hogy a japánok legendásan precíz és fegyelmezett életvitele, valamint az általuk felépített technológiai szupersztrádája elégséges lesz az olimpia vírustalanítására, a totális fertőtlenítésre. Tulajdonképpen igaza lehet, de mi van, ha mégsem?
Hát ez az igazán nagy kérdés.

A jégkorong-világbajnokságot is törölték

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.21. 16:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Május 21-23. között nem rendezik meg Zürichben az IIHF éves kongresszusát sem.
A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) a koronavírus-járvány miatt törölte a május 8. és 24. között kiírt svájci elit-világbajnokságot. A szervezet szombaton közölte: május 21-23. között nem rendezik meg Zürichben az IIHF éves kongresszusát sem. Hozzátették: a kongresszus egyelőre bizonytalan helyszínű és időpontban megtartott pótlásán egyeztetnek arról, hogy melyik időpontban lehetne Svájcban vb-t rendezni, tekintve, hogy 2025-ig már korábban döntöttek a helyszínekről. A mostani törlést megelőzően, utoljára 1946-ban maradt el vb, akkor a második világháború miatt a válogatottak még nem álltak készen a tornára. Vb-ket 1920 óta rendeznek, sokáig a téli olimpia éveiben az ötkarikás játékok tornája számított világbajnokságnak. A második világháború miatt 1940 és 1946 között nem rendeztek vb-t. Később, 1980-ban, 1984-ben és 1988-ban az olimpia évében nem tartottak vb-t, és az olimpiai aranyérmes nem tarthatta magát világbajnoknak. Így aztán az utolsó, amikor vb-rendezést törölni kellett az 1946-os esztendő volt, azaz ilyen lépésre 74 éve kényszerült az IIHF. Világszerte az elmúlt hetekben, napokban a nemzeti bajnokságok sorra leálltak, edzeni sem lehetett, Európában sok helyen még a jégpályákat is leolvasztották, az erős ligák közül csak az orosz bázisú KHL rájátszása folyik – ott hivatalosan április 10-ig áll a játék –, de például az NHL küzdelmei szünetelnek. Az IIHF már a múlt pénteken törölte a divízió II-es és III-as világbajnokságokat minden korosztály számára, korábban pedig a női elit vb-t is, amelyen a magyar csapat fennállása során először szerepelt volna. A szövetség pedig kedden jelentette be, hogy nem rendezik meg a divízió I-es tornákat, így a magyar férfi válogatott nem lép pályára április 27. és május 3. közötti ljubljanai I/A tornán, amelyen sorrendben a dél-koreai, az osztrák, a francia, a házigazda szlovén, valamint a jobbára székely hokisokból álló román csapattal találkozott volna.

A járvány miatt újabb sportesemények elhalasztásáról döntöttek

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.21. 13:57
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szakemberek ismét felszólaltak annak érdekében, hogy idén ne rendezzék meg a tokiói olimpiát.
A koronavírus-járvány miatt a sakkozók, a gördeszkázók, a tollaslabdázók és a jégkorongozók tavaszi időpontra tervezett eseményeit halasztották el, míg újabb szakember szólalt fel annak érdekében, hogy idén ne rendezzék meg a tokiói olimpiát. Az év végére halasztották a sakkozók nyílt Európa-bajnokságát. A tornának május 17. és 30. között a szlovéniai Podcetrtek adott volna otthont. „Az Eb-t változatlan helyszínnel december 8-tól 21-ig rendezzük meg” – tudatta honlapján a kontinentális szövetség (ECU). Elmarad a tollaslabdázók május 16. és 24. közöttre tervezett női és férfi csapat-világbajnoksága, amelyet a dániai Aarhusban bonyolítottak volna le. A nemzetközi sportági szövetség bejelentése szerint a vébét augusztusra halasztották. Gördeszkában törölték a május 7-10. közötti időpontra tervezett olimpiai kvalifikációs versenyt, amelynek Long Beach adott volna otthont. A sportág idén mutatkozik be az olimpián. A négy top európai jégkorongos nemzetet, Csehországot, Finnországot, Oroszországot és Svédországot felvonultató Euro Hockey Tour-sorozat utolsó állomását, az április végi-május eleji brnói viadalt augusztusra halasztották. A torna a május 8-24-re kiírt világbajnokság előtti utolsó jelentős esemény lett volna. A nemzetközi szövetség még nem döntött a svájci vb megtartásáról.

„Példa nélküli időket írunk”

Glen Mills, a nyolcszoros olimpiai és 11-szeres világbajnok jamaicai futó, Usain Bolt korábbi edzője a világjárvány miatt már most a jövő évre halasztaná az idén nyárra kiírt tokiói olimpiát.
„Tudom, hogy ez egy példa nélküli eset volna, de most példa nélküli időket írunk”

– mondta a tréner.

Hozzátette:
„nem hiszem, hogy júliusban és augusztus megtartható az olimpia, mivel a világ egyes részein csak most kezdett el gyors ütemben terjedni a járvány. Nem látom, hogy a játékok most egy helyre össze tudnák hozni az embereket a világ minden tájáról.”

A 100 és 200 méteren világcsúcstartó Bolt 2017-es visszavonulását követően a Racers Track Clubnál edzőjeként dolgozó Mills jelezte: hazájukban a héten zártak be a sportlétesítmények, így edzeni sem lehet szervezett keretek között. Ugyan a világjárvány veszélybe sodorta az ötkarikás játékok megrendezését, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach szerint tartózkodni kell a vehemens spekulációktól ezzel kapcsolatban, mivel még közel négy hónap van a játékokig. Az elmúlt napokban egyre több sportoló és sportvezető bírálta a NOB-ot amiatt, hogy a járvány terjedése ellenére változatlan meggyőződéssel kitart az olimpia megrendezése mellett. Sokak szerint nem egyenlőek a feltételek, mert vannak olyan országok, ahol lehet edzeni, máshol pedig karanténban vannak a versenyzők, és a sportlétesítmények is zárva tartanak. A tokiói nyári olimpiát a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendezik meg.