Észak-Macedónia hamarosan csatlakozhat a NATO-hoz

Publikálás dátuma
2020.03.21. 10:27

Fotó: Milos Miskov / AFP / Anadolu Agency
Sztevo Pendarovszki államfő aláírta a szükséges dokumentumokat.
Észak-Macedónia hamarosan az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) harmincadik tagjává válhat, Sztevo Pendarovszki államfő aláírta a csatlakozási dokumentumot. Spanyolország volt az utolsó NATO-tag, amelynek ratifikálnia kellett a Szkopje csatlakozását, ezt a hét elején megtette, péntek este pedig az észak-macedón államfő is aláírta a szükséges dokumentumokat, így minden akadály elhárult a nyugat-balkáni ország NATO-tagsága elől. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a spanyol ratifikációt követően kijelentette: Észak-Macedónia „hamarosan” a katonai szövetség harmincadik tagállama lesz. Szkopje az euroatlanti integráció érdekében majdnem három évtized után lezárta a Görögországgal folytatott névvitát, nevét Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta.
Szerző

Újabb határátkelőhelyek megnyitását kéri Magyarországtól Románia

Publikálás dátuma
2020.03.21. 10:22
Illusztráció
Fotó: HERBERT P. OCZERET / AFP
A régi nagylaki határátkelőhely megnyitását szorgalmazzák a tranzit áruforgalom előtt.
A román külügyminisztérium további három határátkelőhely megnyitását kérte Magyarországtól az áruforgalom számára, arra hivatkozva, hogy a Csanádpalota-Nagylak II autópálya-határátkelőnél pénteken több mint 35 kilométeres sor alakult ki az M43-as autópályán a Romániába tartó tehergépjárművekből, az árufuvarozóknak pedig legalább tíz órát kellett várakozniuk, hogy átjussanak a határon. A román külügy az Ártánd-Bors, Kiszombor-Csanád és a régi nagylaki határátkelőhely megnyitását szorgalmazza a tranzit áruforgalom előtt, és felhívta a figyelmet, hogy a torlódások akadályozzák a szomszéd országba dolgozni járók átkelését, akik emiatt elveszíthetik munkahelyüket.
Szerző

Trump katasztrófa sújtotta területté nyilvánította New York államot

Publikálás dátuma
2020.03.21. 10:12
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: JIM WATSON / AFP
Az amerikai elnök egyúttal elrendelte a szövetségi segítségnyújtást a keleti parti tagállamnak.
Donald Trump amerikai elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította New York államot – jelentette be pénteken éjjel kiadott közleményében a Fehér Ház. Az elnök egyúttal elrendelte a szövetségi segítségnyújtást a keleti parti tagállamnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szövetségi kormányzat pénzalapokat szabadít fel, amelyekkel Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szabadon rendelkezhet az új típusú koronavírus rendkívül gyors terjedése ellen, illetve bővítheti a kórházi kapacitásokat a megbetegedettek kezeléséhez. Andrew Cuomo pénteken délelőtt rendelte el, hogy a nem létfontosságú feladatokat ellátóknak otthon kell maradniuk.
„Ez a leghasznosabb dolog, amit tehetünk a vírus terjedésének megállításáért”

– nyilatkozta a kormányzó péntek este az egyik amerikai televíziónak.

A kormányzó egyébként nem karanténnak vagy elkülönítésnek nevezte a kötelező otthonmaradást, hanem „otthoni menedéknek”. Mint elmondta: azért, mert a „karantén” vagy az „elkülönítés” kifejezések félelmet keltenek, aggodalommal töltik el az embereket.
„Ma pedig nagyon is számít, hogy milyen szavakat használunk”

– hangsúlyozta.

Pénteken – a New York-i bejelentés után – Illinois és Connecticut államok kormányzói is hasonló rendeletet hoztak a vírus terjedésének megállítására. Elsőként az Egyesült Államok tagállamai közül Kaliforniában hirdették ki, hogy senki nem hagyhatja el az otthonát. Gavin Newsom kormányzó csütörtökön vezette be a korlátozást, amelynek következtében Kalifornia zárlat alá került, az ott élő több mint 40 millió embernek nem szabad elhagynia az otthonát. A kaliforniai rendőrség több helyen drónokkal járőrözik és ellenőrzi, hogy betartják-e a kormányzó rendeletét. A drónokat hangosbeszélőkkel és éjszakai munkára is alkalmas kamerákkal szerelték fel. Amerikai sajtójelentések szerint a San Diego városához közeli egyik rendőrőrs például 11 ezer drónt vásárolt Kínából.
Szerző