Benyújtotta lemondását Pellegrini kormánya

Publikálás dátuma
2020.03.21. 07:53
Peter Pellegrini
Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Az államfő elfogadta a döntést, és beszédében méltatta a távozó kabinetet.
Benyújtotta lemondását Szlovákiában Peter Pellegrini kormánya pénteken késő este. Zuzana Caputová államfő elfogadta a döntést, és beszédében méltatta a távozó kabinetet, különösen a koronavírus okozta válsághelyzet kezelése és a járvány visszaszorítása érdekében tett kemény intézkedései miatt. Caputová szombaton nevezi ki az Igor Matovic vezette új kormány tagjait. A pozsonyi elnöki palotában tartott ünnepségen védőmaszkokat és gumikesztyűket viseltek a résztvevők, még a katonai díszőrség tagjai is. A szlovák törvényhozás előzőleg, pénteken megtartotta alakuló ülését. A Matovic vezette legerősebb kormánypártnak, a február végi szlovák parlamenti választáson győzelmet arató Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali mozgalomnak 53 képviselője lesz a törvényhozásban. A koalíció többi tagja: a Boris Kollár vállalkozó irányította, jobbközép Család Vagyunk (Sme rodina) 17, a Richard Sulík vezette, klasszikus liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 13, az előző államfő, Andrej Kiska irányította centrista liberális Emberekért párt pedig 12 képviselővel rendelkezik majd a parlamentben. A Caputová által már elfogadott összetételű új szlovák kormányban a miniszterelnöki poszton túl hét tárca vezetéséért lesz felelős az OLaNO mozgalom. Ők jelölték az új pénzügyminisztert, Eduard Hegert, az új belügyminisztert, Roman Mikulecet, továbbá az új védelmi minisztert, Jaroslav Nadot is. A Család Vagyunk két tárcát és egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget kapott, valamint a parlament elnökének a posztja is az övék, amelyet a párt elnöke, Boris Kollár tölt majd be. Az SaS egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget és három tárcát kapott, köztük a külügyminisztériumot, amelynek élére Ivan Korcok kerül. Az Emberekért párt – amelynek vezetője, Andrej Kiska korábbi államfő kedden jelentette be, hogy egészségi okokból lemond parlamenti mandátumáról – két tárcát vezethet majd, köztük az igazságügyi minisztériumot, amelynek élére Mária Kolíková kerül.
Szerző

„Nem vagytok legyőzhetetlenek” – Üzent a fiataloknak a WHO főigazgatója

Publikálás dátuma
2020.03.21. 07:33
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
„Még ha nem is betegedtek meg, az a döntésetek, hogy hová mentek, élet és halál közti különbséget jelentheti valaki más számára” – fogalmazott Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.
Világszerte szembesülni kell azzal a ténnyel, hogy az új típusú koronavírus nemcsak az időseket, de a fiatalokat is megbetegítheti, vagy akár meg is ölheti – figyelmeztetett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója pénteki virtuális sajtótájékoztatóján Genfben. Az MTI összefoglalója szerint úgy fogalmazott:
„ma van egy üzenetem a fiataloknak: nem vagytok legyőzhetetlenek, ez a vírus hetekre kórházba juttathat, vagy akár meg is ölhet. De még ha nem is betegedtek meg, az a döntésetek, hogy hová mentek, élet és halál közti különbséget jelentheti valaki más számára.”

Kiemelte azt is, hogy nemcsak az országok, de a nemzedékek közötti együttműködésre is szükség van a világjárvány feltartóztatása érdekében.

„A törődés orvosság”

Tedrosz üzent a világszerte otthoni karanténban lévő embereknek is. Mint mondta, különösen vigyázniuk kell, hogy egészségesen étkezzenek, kerüljék a dohánytermékeket és az alkoholfogyasztást, ügyelve szellemi és testi egészségükre is.
„Ha nem hagyhatjátok el az otthonotokat, keressetek tornagyakorlatokat az interneten, zenét, hogy táncolhassatok, jógázzatok vagy sétáljatok fel és alá a lépcsőkön”

– mondta.

Hozzátette: a családdal, a barátokkal és a szomszédokkal való kapcsolattartás is segíthet.
„A törődés orvosság”

– tette hozzá.

Tedrosz szerint a WHO Kínában talált egy beszállítót, amely gyorsan tudna védőfelszereléssel szolgálni. Egyben bírálta, hogy egyes országok kiviteli tilalmat rendeltek el erre a termékcsoportra. A BBC összefoglalója szerint a főigazgató üdvözölte a Vuhan városának (ahonnan az új koronavírus terjedése tavaly év végén elindult) fejleményeit, ahonnan csütörtökön nem jelentettek újabb megbetegedést. Azt mondta, a világ többi részének reményt nyújt, hogy még a legsúlyosabb helyzet is visszafordítható.

Légihidakra lesz szükség

Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet egészségügyi válsághelyzetekkel foglalkozó missziójának vezetője arról beszélt, hogy a védőfelszerelések és a vírus kimutatására szolgáló tesztek hiánya mellett az utazási korlátozások és a légijáratok leállítása is hátráltatja a koronavírussal szembeni küzdelmet. Hangsúlyozta: légihidakra lesz szükség az ilyen készletek eljuttatására az erre rászoruló országok egészségügyi dolgozóinak. Hozzátette: a WHO eddig 1,5 millió koronavírustesztet szállított világszerte, de vélhetően ennek 80-100 szorosára lesz szükség.
A WHO becslései szerint világszerte 26 millió orvos, illetve ápoló kerülhet kapcsolatba fertőzöttel. Számukra biztosítani kell a szájmaszkokat, a gumikesztyűket és az egyéb védőfelszereléseket. „Számomra az volna a legnagyobb tragédia, ha elveszítenénk egészségügyi dolgozóink egy részét” – emelte ki Ryan, hozzátéve:
„biztosítanunk kell, hogy a legbátrabbak, a lehető legjobb védelmet kapják”.

A WHO bejelentette azt is, hogy a jövőben a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatáson keresztül is naprakészen fog tájékoztatni a koronavírus-járványról.
Szerző
Témák
WHO koronavírus

Az amerikai alelnök hivatalában is megfertőződött egy munkatárs

Publikálás dátuma
2020.03.21. 06:58
Mike Pence amerikai alelnök és Donald Trump amerikai elnök
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Elkezdték feltárni, hogy kikkel került kapcsolatba a közelmúltban.
Mike Pence amerikai alelnök hivatalában is megfertőződött egy munkatárs az új típusú koronavírussal – jelentette be Katie Miller, az alelnök sajtószóvivője péntek este. Közleményében leszögezte, hogy sem az alelnök, sem Donald Trump amerikai elnök nem került testközelbe a fertőzött kollégával. Katie Miller
nem nevezte meg, hogy kiről van szó, csupán kiemelte: az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) előírásainak megfelelően elkezdték feltárni, hogy kikkel került kapcsolatba az illető a közelmúltban.

Közben a Kalifornia és New York államban bevezetett korlátozás után J. B. Pritzker, Illinos és Ned Lamont, a szintén sűrűn lakott Connecticut kormányzója is elrendelte, hogy mindenkinek otthon kell maradnia. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban immár minden ötödik embernek tartózkodnia kell lakhelye elhagyásától.
„Olyan áldozatvállalásra van szükség, amilyet a második világháború óta nem láttunk. Ebből nagyon nehéz lesz a kiút”

– nyilatkozta a The New York Times című lapnak pénteken Jeffrey Shaman, a Columbia Egyetem környezeti és egészségtudománnyal foglalkozó kutatója.

A Közegészségügyi Laboratóriumok Szövetsége péntek este közleményt adott ki, amelyben azt javasolta, hogy csakis azokon végezzék el a vírustesztet, akik nagyon rossz egészségi állapotban vannak. Eric Blank, a szövetség elnöke kapacitáshiánnyal magyarázta a felszólítást. New York városa péntektől korlátozza is a vírustesztek elvégzését azokra, akiket már kórházban ápolnak. Az országban egyre több helyen jelzik, hogy hiány van védőmaszkokból, műtőköpenyekből, tamponokból és egyéb gyógyászati segédeszközökből. Ezeknek a termékeknek az elsöprő többsége kínai importból származik, de Kínában – éppen az új típusú koronavírus járványa miatt – leállt a gyártás és a szállítmányozás is, és amikor nemrégiben újraindult, akkor elsősorban a kínai kórházakat látták el áruval. Orvosi védőmaszkokból például utoljára február 19-én érkezett szállítmány Kínából az Egyesült Államokba. Pénteken az ország középső részén található Nebraska kórházaiban már úgy dolgoztak az orvosok, hogy a műtőkben folyamatosan fertőtlenítették az egyébként egyszer használatos sebészmaszkokat.
Szerző